Zomrel hudobný publicista Lubomír Dorůžka

Zomrel hudobný publicista Lubomír Dorůžka
admin

Vo veku nedožitých 90. rokov zomrel v pondelok večer popredný popularizátor jazzu, muzikológ, publicista a prekladateľ Lubomír Dorůžka. Výnimočný zjav na česko-slovenskej kultúrnej scéne. Až do posledných chvíľ sledoval súčasnú hudbu a písal o nej.

Lubomír Dorůžka sa narodil 18. marca 1924 v Prahe. Od detstva sa učil hre na klavíri. Po maturite na gymnáziu pracoval v továrni Walter, po vojne študoval Hudobnú vedu a estetiku. Už na strednej totiž úplne prepadol jazzu.

Po februári 1948, kedy sa jazz stal nežiadúcim žánrom, prešiel  na anglickú a americkú literatúru, štúdium ukončil prácou Americkí románopisci jazzového veku. Priatelil sa so skladateľom a vydavateľom Rudolfom Antonínom Dvorským, ktory Dorůžku zamestnal ako zahraničného tajomníka svojho nakladateľstva.

Nielen jazz spojil Dorůžku celoživotne s priateľom Jozefom Škvoreckým. So slávnym spisovateľom prekladali kľúčové diela anglo-americkej literatúry. Dorůžka sa venoval napríklad knihám Francisa Scotta Fitzgeralda Alebo Williama Faulknera. Jeho korešpondencia so Škvoreckým, ktory zomrel v januári mibulého roku, vyšla aj knižne.

Neskôr pracoval v jazzovej rubrike Mladej Fronty alebo v časopisoch Rytmus a Jazz . V roku 1964 sa stal vedúcim redaktorom magazínu Melódia. Časopis bol pod jeho vedením rešpektovanou kritickou platformou niekoľkých generácií prispievateľov. Hoci Dorůžka sám nebol verejným kritikom režimu, z Melódie neskôr sám odišiel na protest proti zásahom do  redakcie.

Vrátil sa do vydavateľskej sféry a pracoval v Supraphone až do odchodu na invalidný dôchodok po úraze v roku 1981. Jazykové schopnosti a brilantné znalosti jazzovej hudby predurčili Lubomíra Dorůžku k tomu, aby sa stal významnou postavou jazzovej scény.

Patril k zakladateľom Medzinárodného jazzového festivalu Praha alebo Medzinárodnej jazzovej federácie . Pomáhal s dramaturgiou koncertu Jazz Workshop v nemeckom Hamburgu a za zásluhy o jazz v Poľsku obdržal poľské štátne vyznamenanie. Získal aj niekoľko českých kultúrnych vyznamenaní . Napísal, preložil a publikoval množstvo kníh a článkov predovšetkým o jazzovej hudbe a pripravil viac nez 1500 relácií pre český a zahraničný rozhlas.

Jeho synem je publicista Petr Dorůžka, vnukem kytarista David Dorůžka.

Foto: Reflex

 

 

Ďalšie články

Cenu ESPRIT si prevzal gitarista David Kollar
Slovenské oslavy Medzinárodného dňa jazzu pod záštitou UNESCO sa už tradične nesú v znamení...
Cotatcha sings, Basie swings
Predpokladám, že znalci spozorneli pri parafráze na titul vynikajúceho albumu „Ray Sings, Basie...
Piesne, ktoré poznajú Lash & Grey i Dan Bárta
Carnegie Hall v New Yorku, Empoli Jazz Festival v Taliansku, viedenský klub Porgy&Bess,...
Mikulášske jazzové hody pokračujú
O Mikulášskom jazzovom festivale, prostredníctvom ktorého zanietenci Martin Budaj a Ján Novotný...