Zomrel jazzový huslista Didier Lockwood

Zomrel jazzový huslista Didier Lockwood
Dávid Oláh
Iba predvčerom, v sobotu 18.2. 2018 vo veku 62 rokov zomrel francúzsky jazzový huslista Didier Lockwood. Preslávil sa hlavne ako priekopník v oblasti fusionu jazzu a klasickej a etnickej hudby. Počas svojej kariéry sa podieľal na vyše dvadsiatich albumoch. Deň po svojom poslednom koncerte skonal na následky srdcového infarktu.
 
 
Lockwood začal spájať jednotlivé žánre už na začiatku svojej kariéry, v 17 rokoch stal členom kapely Magma hrajúci progresívny rock, kde experimentoval so zvukovými možnosťami elektrických huslí.
 
Okrem nahrávania albumov a koncertovania sa venoval aj hudobnej pedagogike, vytvoril svoju vlastnú metódu výuky hry na husliach a založil školu hudobnej improvizácie.
 
Medzi jeho vzory patrili Stéphane Grappelli a Jean Lucy Ponty. Práve Grappelli pozval Lockwooda v jeho dvadsiatich rokoch ako hosťa na svoje európske turné. Lockwood sa o tejto udalosti vyjadril ako o začiatku jeho jazzovej kariéry.
 
Plánovaná bola jeho spolupráca so slovenským AMC triom, s ktorým mal koncertovať na mnohých festivaloch na jeseň tohto roka.
 
Svoj posledný koncert odohral minulú sobotu 17.2. 2018 v parížskom jazzovom klube Bal Blomet. O deň neskôr navždy opustil tento svet. Lockwood bol ženatý s opernou speváčkou Patríciou Petibonovou, s ktorou mal tri dcéry.
 
 
 
Dávid Oláh
Zdroj: gulfnews.com
 

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...