Zomrel klavirista starej školy. Freddy Cole sa dožil 88 rokov

Zomrel klavirista starej školy. Freddy Cole sa dožil 88 rokov
Dávid Oláh

Ani tento mesiac sa bohužiaľ nezaobišiel bez straty jazzového hudobníka. V sobotu 27. júna opustil tento svet klavirista a spevák Freddy Cole. Išlo o najmladšieho súrodenca z piatich detí. Bol o 12 rokov mladší ako jeho brat, jazzová ikona - Nat King Cole.

 

Klavirista a spevák Freddy zomrel v sobotu 27. júna vo veku 88 rokov.  Narodil sa v roku 1931 v Chicagu. Rovnako ako všetci jeho súrodenci, aj najmladší Freddy dostal hudobné vzdelanie od jeho mamy Pauliny Cole. V ich dome boli častými hosťami rodinní priatelia a kolegovia ako Count Basie, Duke Ellington a Lionel Hampton.

 
Freddy Cole sa z dôvodu zranenia nemohol stať futbalistom. Následne sa vydal rovnakou cestou ako jeho súrodenci. Takto sa začala jeho 70 - ročná kariéra. 
 
 
 
Jazzový publicista a rodinný priateľ Will Friedwald spomínal, že za posledné mesiace, ktoré boli ovpyvnené lockdownom, bolo najdlhšie obdobie "ticha" v Coleovej karére.  V roku ľ019 bol Freddy Cole nominovaný na poslednú, štvrtú cenu Grammy. Na všetky štyri ocenenia Grammy Awards bol nominovaný v priebehu posledných 25 rokov. Za toto obdobie vydal viac ako 20 albumov. 
 
 
Napriek tomu, že bol z hudobníckej rodiny a jeho starší súrodenci boli svetovo preslávenými umelcami, nezostal dlho v ich tieni. V roku 1951 sa začal po vzore svojho najstarčieho brata formovať svoju kariéru nielen ako klavirista, ale aj ako spevák. Freddy Cole sa v danom období presťahoval do New Yorku kde sa prihlásil na presížnu Julliard School of Music. Následne si dokončil svoje štúdium na New England Conservatory of Music. Medzi jeho vplyvy patria swingové legendy ako Oscar Peterson, Teddy Wilson, Billy Eckstine a samozrejme Nat King Cole.
 
V roku 1952 nahral svoju prvú nahrávku, ktorá sa stala menším hitom. O dva roky neskôr začal hrávať s Earl Bostic Bandom. Ako sa usádzal v New Yorku, pomaly začal získavať "hrania" v malých kluboch. V roku 1972 sa presťahoval do Atlanty a založil si kapelu s ktorou koncertoval a nahrával v rôznych európskych nahrávacích štúdiách. V roku 2007 bol uvedený do siene slávy v Georgia Music Hall od Fame. Jeho syn, Lionel Cole, pokračuje v rodinnej tradícii ako vokalista v popových kapelách a vo filmoch.
 
 
Dávid Oláh

Zdroj: syncopatedtimes.com

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...