Zomrel najznámejší indický hudobník Ravi Shankar

Zomrel najznámejší indický hudobník Ravi Shankar
jazz.sk

Legenda indickej klasickej hudby a nositeľ troch cien Grammy, indický hráč na sitar Ravi Shankar, zomrel v utorok vo veku 92 rokov v Spojených štátoch. Bol jednou z najväčších hudobných hviezd 60. rokov a jeho hudba výrazne ovplyvnila Beatles, najmä George Harrisona. Saxofonista John Coltrane bol zase natoľko dotknutý Shankarovou hudbou a stretnutím s ním, že po ňom pomenoval syna (Ravi Coltrane).

    Charizmatický hráč na mnohostrunný nástroj sitar toho za život stihol naozaj veľa. S otvorenou mysľou viedol hudobný dialóg s muzikantmi odlišných kultúr, ako boli Philip Glass alebo Jean-Pierre Rampal a západnému publiku ako prvý predstavil rozmanitosť tradičnej indickej hudby, starej tisícky rokov. Než sa presadil za hranicami vlasti, priblížil  najnižšej vrstve Indov ich klasickú hudbu, ktorá sa pôvodne obmedzovala len na paláce maharadžov.

    Od päťdesiatych rokov koncertoval Shankar po Európe a Spojených štátoch, kde si získal rad nadšených stúpencov. V roku 1960 po prvýkrát vystúpil aj na hudobnom festivale Pražská jar.
 

    Avšak určujúcim pre neho bolo stretnutie s Georgeom Harrisonom v roku 1966. Obaja muzikanti si padli do oka a gitarista Beatles bral u Shankara lekcie hry na sitar. Exotickým zvukom tohto nástroja bol totiž očarený rovnako ako indickou filozofiou. Vplyv indickej tradičnej hudby následne prenikol do niektorých beatlesovských piesni ako Love You To a Within You Without You.

    ä

 

Spoločne s Harrisonom zorganizoval Shankar v auguste 1971 prvý obrovský charitatívny koncert pre Bangladéš, postihnutý vojnou a hladom. Priateľstvo im vydržalo až do smrti Harrisona v roku 2001.

    Shankar bol tiež jednou z mnohých hviezd legendárnych rockových festivalov v Monterey a Woodstocku. Z obdivu desaťtisícov  deti kvetov ale čoskoro vytriezvel: "Zo všetkej tej povrchnosti som bol nešťastný a obzvlášť z informácií šírených Timothym Learym a inými, že v Indii každý berie drogy. V mixe Kámasútry, tantry, jogy, hašiša a LSD sa takmer vytratila skutočná spiritualita našej hudby. "

    O autenticitu išlo pritom Shankarovi predovšetkým: "Existujú iba dva druhy hudby: dobrá a zlá," povedal raz umelec, ktorého legendárny huslista a dirigent Yehudi Menuhin prirovnal k Mozartovi.
 

Pritom z malého Raviho mohol miesto skvelého skladateľa a interpreta pokojne vyrásť tanečník. Ako dieťa tancoval v skupine svojho brata, v osemnástich dal však prednosť hraniu.

    Prvýkrát Shankar verejne koncertoval v decembri 1939, o dva roky neskôr už hrával po celej Indii. V päťdesiatych rokoch, keď pracoval ako hudobný riaditeľ indického rozhlasu, zložil hudbu k filmovej trilógii režiséra Satjádžita Raja o chlapcovi Apuovi. Bol to triumf indickej kinematografie.  Za skomponovanie hudobného doprovodu k filmu Gándhí bol Shankar dokonca nominovaný na Oscara.

    Shankar bol od roku 1999 nositeľom najvyššieho indického civilného ocenenia, šesť rokov bol tiež členom hornej komory indického parlamentu. V poslednej dobe koncertoval predovšetkým so svojou talentovanou dcérou Anoushkou (1981), ktorú má z druhého manželstva. Nemenej talentovaná je aj prvá dcéra Raviho Shankara, americká speváčka Norah Jonesová (1979), narodená zo vzťahu so Sue Jonesovou.

    Posledné roky trávil Shankar v USA so svojou druhou ženou. Práve v kalifornskom San Diegu sa život sitárového mága uzavrel.

 

-rob-

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...