Zomrela ďalšia z hviezd slovenskej hudobnej scény: Jana Kocianová podľahla zákernej chorobe

Zomrela ďalšia z hviezd slovenskej hudobnej scény: Jana Kocianová podľahla zákernej chorobe
Dávid Oláh
Akoby nestačilo, že toto leto nás navždy opustili hudobníci Fedor Frešo a Laco Tropp, slovenská hudobná a showbiznisová scéna opäť prežíva tragické chvíle. Vo veku 72 rokov navždy odišla z tohto sveta v noci z 23. na 24. septembra speváčka Jana Kocianová. Ukončila tak svoj boj s rakovinou. TASR o tom informovala jej príbuzná Elena Šebová. Energická speváčka milovala blues, gospel, ale aj jazz a do dejín slovenskej populárnej hudby sa zapísala hlavne vďaka veľkým popovým hitom "Zahoď starosti" či "Pár nôt".
 
 
Jana Kocianová sa narodila 8. júna 1946 a vyrastala na Záhorí v Šaštíne-Strážach. Keďže jej rodičia nesúhlasili, aby sa vydala umeleckou cestou, začala študovať na Farmaceutickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave na Pedagogickej fakulte. Svoju spevácku kariéru teda začala až ako 21-ročná po výhre v televíznej súťaži O zlatú kameru. 
 
Po angažmá v Nemecku sa vrátila na domáce pódiá s hitom "Zahoď starosti". Spievať začala s orchestrom Jaroslava Schejbala a potom aj s orchestrom Juraja Velčovského, čo dokazuje jej talent a štýlovú flexibilitu. V roku 1971 nahrala prvý singel Kadiaľ ísť (v origináli Love Story). V roku 1972 mala hit Nekonečná láska. V roku 1973 vydala prvú LP platňu Jana Kocianová. V rokoch 1973 až 1975 účinkovala v programe Karla Gotta. Po návrate z Prahy spievala so skupinou Kyvadlo a Nový tradicionál. V roku 1976 sa stala víťazkou zlatej Bratislavskej lýry za skladbu "Pár nôt". Svoj úspech zopakovala v tej istej súťaži aj v roku 1983 so skladbou "Sklíčka dávnych stretnutí". Speváčka účinkovala v bratislavskej Tatrarevue a neskôr mala aj svoj vlastný hudobný program. Vydala 15 albumov.
 
 
So svojimi najznámejšími pesničkami zvíťazila aj na medzinárodných súťažiach, napríklad v nemeckých Drážďanoch a na festivale vo Villachu v Rakúsku. Napriek medzinárodným skúsenostiam a úspechom tvrdila, že šťastie je treba hľadať predovšetkým v sebe a ak ho človek nenájde tam, je zbytočné kvôli tomu precestovať stovky kilometrov.
 
Milovala gospel a obdivovala Marilyn Monroe. Jana Kocianová bola všestrannou speváčkou, sedel jej pop, jazz, aj folklórna poloha. Najviac však milovala černošskú hudbu, gospel a blues. "Odmala som ho počúvala z rádia a z platní, ktorými ma zásobovali kamaráti jazzmani. Gospel, tá černošská zborová hudba, je hlboko vo mne. Jej čaro je v jednoduchosti, k tomu tie krásne hlasy a spiritualita. Je to mohutné ako búrka, oslepujúce ako slnečný jas. Keď počúvam gospel, pulzuje to vo mne, až zabúdam na všetko zlé," uviedla v rozhovore pre časopis Šarm v roku 2016.
 
Jana Kociánová bola energická žena, no hoci bola vždy pozitívne naladená, na svoju hudbu sa dokázala pozrieť aj kritickým okom. "Rada si vypočujem svoje staré nahrávky, no radšej sama, skôr ako kritik, nie v spoločnosti iných - nemám rada 'samožerstvo'. Preto mi doma na Vianoce trochu vadilo, keď som sa už tešila na šalát a na kapra, no otec zobral moju platňu Vianoce s Janou, kde bola aj Tichá noc a pustil ho k večeri," spomínala v rozhovore pre košický Korzár v roku 2008. 
 
 
Jej profesijný i hudobný život do veľkej miery formoval bubeník Jozef Skvařil, ktorý bol jej životným partnerom. O živote speváčky bola v roku 2016 vydaná kniha Zahoď starosti, ktorú napísala Marika Studeničová.
 
 
 
Dávid Oláh
 
 
 

 

 

Ďalšie články

Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...
Jarný swing roztancuje Bratislavu
SPRING SWING / JARNÝ SWING prebudí hlavné mesto do sviežej jarnej nálady pozitivizmom nákazlivou...
Brno ako krajina vychádzajúceho slnka
Japonsko sice označujeme za pravlasť vychádzajúceho slnka, no brniansky projekt SAKOBI sa v mnohom...