Blog používateľa Jana Dekánková

Jana Dekánková

Vydanie nového CD "Večer pri Dunaji!

Už len 17 dní bude možné zapojiť sa do projektu, v rámci ktorého môžete podporiť vydanie nového CD swingového orchestra FATS JAZZ BAND s názvom "Večer pri Dunaji". Čakajú na Vás veľmi zaujímavé odmeny! Viac na:
 
https://www.startovac.cz/projekty/vydanie-cd-vecer-pri-dunaji/
Jana Dekánková

Cestovanie v čase? Na Golden Age Festivale zaručené!

Už o 3 týždne sa Bratislava pomyselne presunie v čase do 20-tych až 40-tych rokov minulého storočia, do kolísky jazzu New Orleansu či legendárneho Cotton Clubu v Harleme v New Yorku.

V dňoch 23. - 24.9. sa v bratislavskom V-klube uskutoční festival autentického tradičného jazzu a swingu.

Golden Age Festival je jediný slovenský medzinárodný festival, ktorý sa zameriava na autentickú interpretáciu hudby z počiatkov jazzu - z jeho zlatej éry - a zoskupenia, ktoré organizátori na festival pozývajú, sú vyberané s veľkými nárokmi na autenticitu.

 

Jana Dekánková

Miesto, kde sa pred 100 rokmi rodil jazz

TLAČOVÁ SPRÁVA

„THE SPEAKEASY“ – miesto, kde sa pred 100 rokmi rodil jazz

 

BRATISLAVA, 08.11.2016 – Takmer tri generácie nadšencov sa  už štvrtý rok pravidelne stretávajú na parketoch bratislavských tančiarní. THE SPEAKEASY, posledný tohtoročný koncertno-tanečný večer, si milovníci prvej polovice minulého storočia budú môcť vychutnať v piatok 25. novembra 2016 o 20:00 hodine. Pozitívnou atmosférou dôb dávnominulých sa tentokrát rozžiari klub THE SQUARE v Tržnici na Trnavskom mýte.

 

Jana Dekánková

Festival autentickej jazzovej hudby 20-tych až 40-tch rokov

Vintage kapely ako vystrihnuté zo starých filmov – originálna bodka za letom.

 

BRATISLAVA, 12.09.2016 – Ragtime, Hot-Jazz, Dixieland, Swing či Boogie-Woogie. To všetko sú hudobné štýly, ktoré si návštevníci bratislavského V-Klubu budú môcť vypočuť v sobotu 17. septembra od 19:00 hodiny na treťom ročníku  Golden Age Festivalu. Predstavia sa maďarský orchester Hot Jazz Band, slovenský orchester Fats Jazz Band, a Lam Trio z Českej republiky. Na záver si diváci budú môcť vychutnať originálnu jam session všetkých kapiel. Hudobníci hrajúci na originálnych, dnes už historických hudobných nástrojoch, šarmantní speváci, skladby v pôvodných aranžmánoch a k tomu veľa pozitívnej energie z hudby až spoza „veľkej mláky“, to je Golden Age Festival.

 

Jana Dekánková

Ukradnuté bicie

Dňa 10.7.2016 bola v Bratislave odcudzená časť historických bicích nástrojov swingovému orchestru FATS JAZZ BAND:
1. prechodový 13' bubon (biela farba)
2. „hajtka“ (2 činely - rozmer12' + mechanika)
Jana Dekánková

Fats Jazz Band nahráva nový album ANAGLÓGOVO!

Členovia swingového orchestera Fats Jazz Band sa opäť sa na tri týždne vrhli do práce na novom albume s názvom Mealstrom - vír!
Pod vedením skvelého režiséra, pána Františka Poula a zvukového majstra Otta Noppa sa rodia ďalšie transkripcie originálnych nahrávok z rokov 1925-1948 na originálnych historických hudobných nástrojoch.
Už teraz sa môžete tešiť na skladby, ktoré pôvodne nahrali Fats Waller, Peggy Lee, Tommy Dorsey, Duke Ellington, Jack Teagarden, Billie Holiday, Teddy Wilson, Edythe Wright, John Kirby, Miff Mole a mnoho ďalších.

Jana Dekánková

Netradičné saxofónové kvarteto krstí svoj debutový album!

Saxofónové kvarteto Saxophone Syncopators, pokrstí svoj debutový CD album s názvom GOOD MORNING RAGTIME. Album obsahuje výber z ragtimov, ktorých aranžmány pochádzajú z rokov 1910 až 1920. Saxophone Syncopators ich nahrali presne tak, ako ich vo svojej hrávali obdobné hudobné zoskupenia v Amerike a ako ich dnes môžete počuť už iba zo šelakových platní.

Členovia kvarteta používajú zrekonštruované raritné historické hudobné nástroje, ktorých mäkký podmanivý zvuk si Vás priam omotá okolo prsta. Vizuál CD je inšpirovaný jedným z pôvodných hudobných zoskupení, Six Brown Brothers, ktorí v podobných kostýmoch hrávali svoje koncerty začiatkom minulého storočia.

 

Krstným otcom bude džezový gitarista a zakladateľ portálu jazz.sk, Boris Čellár.

 

Jana Dekánková

V Bratislave oživujú atmosféru obdobia prohibície

Bratislavčania sa už tretí rok pravidelne vracajú do dôb dávnominulých, ktoré im pripadajú akési čarovnejšie a pozitívnejšie, než naša prítomnosť. Nadšenci prvej polovice minulého storočia znovuoživili dlhoročnú tradíciu bratislavských tančiarní pod názvom Prešporské swingové večery a ľudia takmer troch generácií sa stretávajú na jednom tanečnom parkete a zdá sa, že túto rôznorodosť vítajú. Chodia si tam sadnúť k vínku alebo si zatancovať dobovo oblečení a objavujú dávno zabudnuté čaro spoločenského bontónu a hodnôt.

 

Jana Dekánková

Fats Jazz Band vyráža na slovenské turné

Slovenská formácia Fats Jazz Band absolvuje od konca októbra do začiatku decembra slovenské turné, počas ktorého sa predstaví v Prešove, Šahách, Dolnom Kubíne, Piešťanoch, Bratislave, Leviciach a Novom Meste nad Váhom, pričom v hlavnom meste odohrá dva koncerty.

Jana Dekánková

CHAPLIN po sto rokoch opäť ožíva

No Slovensku vznikol unikátny audio-vizuálny projekt Večer s Chaplinom, ktorý v sebe spája nostalgiu minulosti a umenie súčasnosti. Charlie Chaplin natočil množstvo úžasných nemých filmov a k niektorým z nich napísal aj hudbu. Noty sa však nie vždy dostali k organistom alebo klaviristom, ktorí vtedy najčastejšie nemé filmy počas premietania doprevádzali.

Preto hudobníci improvizovali tým, čo poznali – ragtimom, jazzom, bluesom, gospelom - a snažili sa zhudobniť komické momenty filmu.