Are You FREE? - 11. ročník festivalu - druhý deň, 20.8.2018 20:00

Igor Vida
Are You FREE? - 11. ročník festivalu - druhý deň, 20.8.2018 20:00
Názov koncertu: 
Are You FREE? - 11. ročník festivalu - druhý deň
Pondelok, August 20, 2018 - 20:00
Miesto konania (bez profilu)
NFG club, Dunajská Streda

Are You Free? Musicfestival

7–8. september 2018.

Dunajská Streda

Slovensko

 

11. ročníkom festivalu Are You FREE? chceme pokračovať v snahe udomácniť interpretáciu improvizovanej hudby a priblížiť ľuďom súčasné umenie. Na Slovensku ešte stále nezískal dostatočný priestor free jazz a iné druhy improvizovanej hudby, ale v poslednom čase sa ukáže čoraz väčší záujem o progresívnu, náročnú hudbu. Pozývame významných interpretov z celého sveta, ale snažíme sa získať aj známejšie, mená, aby sme získali širšie publikum. Tento rok napríklad sme zaradili do programu aj dve mladé osobnosti z domácej scény, čím sme otvorili bránu aj smerom ku klasickej hudbe. Náš minifestival so svojou voľnou atmosférou funguje aj ako spoločné fórum pre hudobníkov a obecenstvo.

 

8. september, sobota

NFG klub

Korzo Bélu Bartóka 788/1, Dunajská Streda

 

20.00 Sundial – Jachna/Kądziela/Karch (PL)

 

Sundial sú jedinečnou skupinou, v ktorej sa slávna zmyselnosť Jachnovej trubky stretáva s elegantným zvukom najsľubnejších mladých hviezd poľskej jazzovej scény Mareka Kądzielu a Albeta Karcha. Hudba je inšpirovaná klasickými majstrami, vrátane Šostakoviča, Debussyho a Ravela. Ich hudba sa dostala hlboko do klasického dedičstva; vďaka výnimočnému povedomiu o súčasných štýloch sa stáva skutočnou a silnou. Starostlivo štruktúrované skladby sú oživené odvážnymi improvizačnými praktikami.

Wojciech Jachna – trubka

Marek Kądziela – gitara

Albert Karch – bicie

 

21.00 Erik Truffaz – David Kollár (FRA/SK)

 

Vďaka svojmu otcovi, ktorý hral na saxofóne, Erik Truffaz už sa v mladom veku dostal do života profesionálnych muzikantov, veď už vo veku 10 rokov hral v tanečnej kapele svojho otca. V šestnástich si potom vypočul album Kind of blue od Milesa Davisa. Toto inšpirovalo francúzskeho umelca zo Švajčiarska, aby sa venoval štúdiu na vyššej úrovni na konzervatóriu v Ženeve. Na začiatku hrával rovnako jazz aj klasickú hudbu, ale jeho pozornosť sa orientovala čoraz intenzívnejšie na jazz. V roku 1991, keď so svojou kapelou získal prestížnu francúzsku jazzovú cenu Prix Special, vystúpil aj na jazzovom festivale v Montreaux. Následne dva roky bol na koncertnom turné okolo sveta. V roku 2000 podpísal zmluvu s legendárnym vydavateľstvom Blue Note, kde so svojim kvartetom vydal straight-ahead jazzový album. Na ďalších albumoch, ktorých základy tvorili prvky drum’n’bass a hip-hop stále viac a viac posúval hranice súčasnej jazzovej hudby a dostal sa medzi najvyhľadávanejších jazzových hudobníkov na svete. Jeho hudba dokáže vytvoriť syntézu elektroniky, rapu alebo aj základných foriem tradicionálneho jazzu.

Na festivale vystúpi so slovenským gitaristom, Davidom Kollárom, s ktorým po prvý krát vystúpil na spoločné pódium počas tohoročného festivalu HevHetia v Košiciach.  Toto bude druhým momentom ich spoločnej spolupráce.

Experimentovanie s hudbou považuje Kollár za samozrejmosť. Viac ho poznajú v zahraničí než doma, ale nesťažuje sa. David Kollár je prešovský experimentálny hudobník, pracujúci najmä s gitarou a jej zvukom. Jeho hra je nezaraditeľná. Tvorí hudbu pre divadlá a filmy, Hrá s Gergom Borlaiom, Eivindom Aarsetom, vypomáha mladej prešovskej kapele Fúzy Múzy. Je členom medzinárodných formácií The Blessed Beat a KoMaRa, kde pôsobí i Pat Mastelotto, bubeník King Crimson.

 

 

22.30 Cement Shoes (NED/HU)

 

Vidieť týchto troch vynikajúcich hudobníkov na jednom pódiu je neuveriteľne veľký zážitok. Ich spoločný koncert znamená kríženie dnešnej kreatívnej hudby počnúc dronom cez metal až po free jazz. Výsledkom je trio, ktorého členovia disponujú silnou individualitou, každý z nich presadzuje svoje vlastné predstavy. Predstavte si guláš pripravený z rýb, ktorý pristane na pizze. „Sľubná zvuková stena, dobrodružná kreatívna hudba, ktorá ťa prilepí k podlahe, ako keby si mal topánky z cementu.

Balázs Pándi – bicie, Giovanni di Domenico – Fender Rhodes piano a elektronika, Gonçalo Almeida – basová gitara.

 

Hlavný organizátor

Na’conxypan Polgári Társulás/Občianske združenie/Civic Association

(Igor Vida: 00421 917 207 824)

 

Organizátori

Jazzklub DS

NFG Klub

Galéria súčastných maďarských umelcov

MSKS Benedeka Csaplára

 

Sponzori

Projekt z verejných fondov podporil „Fond na podporu umenia“

Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu kultúry národnostných menšín

S finančným príspevkom  Mesta Dunajská  Streda

 

 

 

«  
  »