5 jazzových albumov súčasnosti, ktoré treba poznať

5 jazzových albumov súčasnosti, ktoré treba poznať
Dávid Oláh

V každej etape hudobnej histórie vznikajú albumy, ktoré sa neskôr stanú kľúčovými nahrávkami pre mnhé generácie hudobníkov. Nie je tomu inak ani v oblasti jazzu. V tomto článku sa pozrieme na výber piatich albumov z celkového počtu desiatich, ktoré odporučil redaktor magazínu jazziz Matt Micucci v apríli 2022.

 

 

1. Tigran Hamasyan: "StandArt" (Nonesuch)
 
Album "StandArt" vyšiel koncom apríla minulého roka a jedná sa o prvé CD arménskeho jazzového klaviristu a skladateľa Tigrana Hamasyana, na ktorom interpretuje jazzové štandardy podľa vlastnej hudobnej predstavy. Skladby z rokov 1920-1950 majú súčasnú a veľmi unikátnu podobu. Na kontrabase hrá Matt Brewer a na bicích nástrojoch Justin Brown. Na nahrávke ako hostia účinkujú aj saxofonisti Mark Turner a Joshua Redman a trubkár Ambrose Akinmusire.   
 
 

 

 

2. Trombone Shorty: "Lifted" (Blue Note)

 

Neworlenská hudobná ikona Trombone Shorty vydal v rovnakom čase album "Lifted" pod hlavičkou vydavateľstva Blue Note. Táto štúdiová nahrávka vznikla v jeho vlastnom štúdiu Backjump po päťročnej odmlke. Nachádza sa tu 10 nahrávok, ktoré produkoval  v spolupráci s Chrisom Seefriedom. Album zachytáva energiu jeho živých vystúpení a kombinuje klasické zvuky New Orleansu (funk, gospel, indické chorály Mardi Gras a second lines) s modernými textami, melódiou a beatmi, že sa mu podarilo vytvoriť niečo svieže a jedinečné. Album je venovaný pamiatke jeho mamy.
 
 
 
 
 
 
3. Flora Purim: "If You Will" (Strut)
 
Na novom albume "If You Will" predstavuje brazílska spevácka legenda spoluprácu s manželom Airtom Moreirom. Spoločne objavujú nové možnosti vyjadrenia v rámci autorských kompozícií a obľúbených prevzatých skladieb. Dá sa povedať, že ide o oslavu života a hudby Flory Purimovej, keďže ide o prvý štúdiový album po pätnástich rokoch.   
 
 
 
 
 
4. Tord Gustavsen: "Opening" (ECM)
 
Nórsky jazzový klavirista a skladateľ vydal v apríli 2022 album so svojím akustickým triom. Nahrávka vznikla vo švajčiarskej koncertnej sieni Stelio Moro s kontrabasistom Steinarom Raknesom a bubeníkom Jarlom Vespestadom. Hudba albumu "Opening" je založená na inovatívnom prístupe práce so zvukom. Líder aj kontrabasista používajú nielen akustické, ale aj elektronické nástroje. Okrem autorských tém sa tu nachádzajú aj úpravy tradičného škandinávskeho folklóru.     
 
 
 
 
 
5. Chad Fowler and Matthew Shipp: "Old Stories" (Mahakala)
 
Dvojalbum avantgardného charakteru "Old Stories" dokumentuje duetá saxofonistu Chada Fowlera s klaviristom Matthewom Shippom. Ide o koncept voľnej improvizácie, v ktorom spájajú vplyvy r´ n´ b a moderného prístupu klaviristu. Improvizácie v reálnom čase založené na neustálom vytváraní napätia a uvoľnenia sú plné prekvapivých momentov, ktoré poslucháča nenechávajú chladným. 
 

 

 

Autor: Dávid Oláh

Zdroj: jazziz.com

 

 

Ďalšie články

Cenu ESPRIT si prevzal gitarista David Kollar
Slovenské oslavy Medzinárodného dňa jazzu pod záštitou UNESCO sa už tradične nesú v znamení...
OpenJazzFest ožije Kubou i Brazíliou
Bohatá ponuka jazzových festivalov je typická najmä pre jesenné mesiace, no fanúšikovia si nemusia...
Cotatcha sings, Basie swings
Predpokladám, že znalci spozorneli pri parafráze na titul vynikajúceho albumu „Ray Sings, Basie...
Piesne, ktoré poznajú Lash & Grey i Dan Bárta
Carnegie Hall v New Yorku, Empoli Jazz Festival v Taliansku, viedenský klub Porgy&Bess,...