Štyria umelci, ktorí posúvajú jazz do nových sfér

Štyria umelci, ktorí posúvajú jazz do nových sfér
Dávid Oláh

V tomto článku sa pozrieme na súčasných umelcov, ktorí svojou tvorbou a celkovým konceptom rozširujú hranice tohto žánru. Predstavíme si štyroch hudobníkov, na ktorých upozornil vo svojom článku producent, multiinštrumentalista, učiteľ a publicista Charles Burchell.

 

 

1. Kiefer
 
Klávesák a producent Kiefer z Los Angeles je ukážkovým príkladom súčasného jazzového hudobníka, ktorý sa zároveň stal aj producentom. Kiefer je rovnako zbehlý v domácom programovaní beatov v Ableton Live ako v DJ-ingu priamo na pódiu. Študoval na University of California pod vedením Kennyho Burrella, Jamesa Newtona a Tamira Hendelmana. Práve tu začal experimentovať so spájaním jazzovej improvizácie a kompozície s programovaním elektronických beatov.
Okrem koncertovania a produkovania sa venuje aj  pedagogickej činnosti. V novembri 2021 vydal online kurz "Kiefer: Keys, Chords, and Beats". Taktiež je autorom vyzváňacieho tónu "Over The Horizon" pre Samsung Galaxy S.
 
 
 
 
2. Braxton Cook
 
Saxofonista a skladateľ Braxton Cook pochádza z Marylandu, ale momentálne pôsobí v Los Angeles. Za posledných päť rokov si vytvára v hudobnom priemysle veľmi jedinečnú umeleckú cestu. Ako sideman spolupracoval s umelcami ako Christian Scott, Marquis Hill, Phonny Ppl a Tom Misch, nahrával s Mac Miller a mnohými ďalšími. Zručný saxofonista má veľký talent na vytváranie oduševnených R&B balád, ako aj groovy moderných jazzových beatov. Na svojom konte má štyri autorské albumy: najnovší z roku 2023 nesie názov "Who Are You When No One is Watching?". Hudba ukazuje jeho schopnosť citlivo a vkusne spájať elektronickú produkciu s jemne upraveným zvukom altového saxofónu.
 
 
 
 
3. Joel Ross
 
Joel Ross je vychádzajúca hviezda jazzového vibrafónu. Hoci vibrafón nepatrí v jazze k najobľúbenejším nástrojom, má dlhú líniu v jazzovej komunite s umelcami ako Lionel Hampton, Milt Jackson, Cal Tjader, Bobby Hutcherson, Dave Samuels, Stefon Harris a Warren Wolf. Rodák z Chicaga vystupoval s osobnosťami jazzu, akými sú Herbie Hancock, Christian McBride, Chris Potter a Louis Hayes. Je pravidelným členom Marquis Hill’s Blacktet, Makaya McCraven’s Universal Beings a nedávno vydal svoj prvý album "Kingmaker" pod hlavičkou Blue Note Records. Rovesníci ho prezývajú „Young Genius“ (mladý génius) a jeho oduševnený spôsob improvizácie z neho urobil jedného z najžiadanejších hudobníkov svojej generácie. 
 
 
 
 
4. James Francies
 
James Francies je jedným z najdynamickejších mladých klaviristov na modernej jazzovej scéne. Francies, pochádzajúci z Houstonu, spojil množstvo rôznych štýlov a hudobných tradícií, ktoré ho priviedli na pódium s The Roots, Chrisom Potterom, Stefonom Harrisom, Jeffom Tainom Wattsom, Patom Methenym a Marcusom Stricklandom. Francies má stav známy ako „synestézia medzi zvukom a farbou“, ktorá mu umožňuje vytvárať vizuálne asociácie so zvukom, spájať farby s určitými harmonickými postupmi a melodickými štruktúrami. Francies využil túto schopnosť na komponovanie časti hudby na svojej debutovej nahrávke pre Blue Note Records "Flight". Jeho štýl hry je ovplyvnený líniou priekopníkov jazzového klavíra v Houstone -  Joe Sample, Jason Moran a Robert Glasper. 
Francies sa neustále podieľa na projektoch, ktoré posúvajú hranice jazzu, ako je jeho skupina Stem Sounds alebo jeho práca s Chris Potter Trio, v ktorom hrá nielen na klávesy, ale aj na basovej gitare. Nedávno sa objavil na albume Drake "Certified Lover Boy" v duete s vychádzajúcou vokálnou hviezdou Yebbou. Je tiež súčasťou projektu Side-Eye Pata Methenyho.
 
 
 
 

 

Autor: Dávid Oláh

Zdroj: flypaper.soundfly.com

 

 

Ďalšie články

Cenu ESPRIT si prevzal gitarista David Kollar
Slovenské oslavy Medzinárodného dňa jazzu pod záštitou UNESCO sa už tradične nesú v znamení...
OpenJazzFest ožije Kubou i Brazíliou
Bohatá ponuka jazzových festivalov je typická najmä pre jesenné mesiace, no fanúšikovia si nemusia...
Cotatcha sings, Basie swings
Predpokladám, že znalci spozorneli pri parafráze na titul vynikajúceho albumu „Ray Sings, Basie...
Piesne, ktoré poznajú Lash & Grey i Dan Bárta
Carnegie Hall v New Yorku, Empoli Jazz Festival v Taliansku, viedenský klub Porgy&Bess,...