Acoustic Gangsters - hudobní gangstri, ktorých si všimli aj v zahraničí

Acoustic Gangsters - hudobní gangstri, ktorých si všimli aj v zahraničí
jazz.sk

Rozhovor s gitaristom Petrom Luhom pred premiérou nového projektu Acoustic Gangsters, kde sa, po dlhšom čase,  predstavia hudobníci Peter LuhaJozef Scheiner s výberom skladieb z ich úspešných albumov Viaje de Alma a Perinmama.

 

Naživo môžete Acoustic Gangsters vidieť v Ateliéri Babylon už 4. februára na minifestivale WORLD MUSIC FROM SLOVAKIA. Začiatok je o 19:00 a medzi účinkujúcimi budú aj Pressburger Klezmer Band, Muzička a skupina Banda.

 

V poslednom období ste ty a Jozef upútali na seba pozornosť svojimi sólovými albumami predovšetkým v zahraničí. Získal si ocenenia, aké?

 

Moj album Viaje del Alma sa dostal do finálnej päťky najlepších inštrumentálnych albumov roka 2012 v 12. ročníku celosvetovej Independent Music Awards a získal aj špeciálne ocenenie Harvest prize v ďalšom nezávislom rebríčku u našich susedov - v Tais Awards 2012.

 

Dodatočne gratulujem.

Jozef je skvelý mandolinista, ako ste sa dali dokopy, ako dlho spolu hráte?

 

S Dodom hráme sporadicky už vyše 10 rokov. Rozbiehali sme podobný inštrumentálny projekt dávnejšie, pár krát sme zahrali nejaké významnejšie koncerty pod názvom Astro Songs Orchestra, ale asi nebol vtedy ešte ten správny čas rozbehnúť to úplne naplno.

 

Zrejme musel dozrieť čas na projekt Acoustic Gangsters. Ako vznikol a kto tvorí túto zostavu?

 

Projekt Acoustic Gangsters je úplne čerstvý, idea bola dať dohromady opäť zostavu muzikantov, s ktorou by sme mohli hrať skladby z našich sólových albumov naživo. Ja som doteraz inštrumentálne vystupoval hlavne sólovo a Dodo po svojom vydanom albume Perinmama chytil veľké nadšenie do živého hrania, preto sme aj kvôli vystúpeniu na minifestivale World Music from Slovakia dali dohromady celý band. Na perkusie s nami zahrá Dino Majdák, náš dlhoročný spolupútnik, ja som s ním hral vo viacerých akustických alebo flamenco projektoch, nahral party aj na môj a Dodov album, takže voľba bola jasná. A na basgitaru sme oslovili vynikajúceho Jura Grigláka, ktorý si tieto skladby už so mnou zahral na krste môjho albumu. 

 

Mali ste vraj zaujímavé odozvy na vaše video v zahraničí, aké?

 

S Dodom sme spravili veselšie video na jeho skladbu For Piazzolla ako akustický duet - mandolína a gitara, pri ktorom sme prvýkrát použili aj názov Acoustic Gangsters (Akustickí gangstri). A nedávno sme si všimli článok v prestížnom hudobnom magazíne Guitar World, kde náš duet spomenuli medzi piatimi úžasnými akustickými duetmi zo sveta, kde uviedli také mená ako Rodrigo y Gabriela, Tommy Emmanuel, Igor Presnyakov, Sungha Jung. Tak to potešilo. Veľmi ich okrem muziky a videa zaujal aj názov. :)

 

Hráš v rôznych zoskupeniach, rôzne žánre. Čo pre teba znamená World Music?

Je to len vhodné pomenovanie, alebo ti poskytuje niečo, čo nenachádzaš v iných žánroch?

 

Keďže moja inštrumentálna muzika sa ťažko škatuľkuje, nevyhýbam sa rôznym vplyvom a náladám a rád sa nechám inšpirovať hocijakými prvkami z rôznych kútov sveta, tak world music je pre ňu asi najlepšie vystihujúci termín. Rád si zahrám aj iné žánre - rock/progrock, blues, klasiku, aj country/newgrass niekedy, sem tam zabŕdnem zľahka do jazzu a aj to sa niekedy prejaví v mojich akustickejších polohách.

 

Čo si myslíš o World Music komunite na Slovensku, máme kvalitné projekty? Je potrebné podporovať tento druh hudby?

 

Myslím, že na Slovensku sa nájde stále veľa kvalitnej muziky, ktorá nedostáva zaslúžený priestor v médiach a najhoršie sú v tomto smere projekty a skupiny, ktoré sú ťažko zaraditeľné do jasnej škatuľky. Je len dobré, že sa bude world music komunita spájať, komunikovať viac medzi sebou, aj keď zahŕňa naozaj širokú škálu rôznych podôb hudby. Môže to pomôcť zviditeľniť viacero kvalitných projektov u nás.

 

Prečo ste sa rozhodli vystúpiť práve 4.2., čím je tento projekt World Music from Slovakia pre teba zaujímavý?

 

Projekt World Music from Slovakia ma veľmi potešil, či už z dôvodov predchádzajúcich, aby sa zviditeľnili kvalitné skupiny a muzikanti u nás, ale aj preto, že spoločná platforma môže pomôcť pri propagácii kvalitnej slovenskej hudby v zahraničí. A o to viac sa teším aj na prvý koncert 4.2. v Ateliéri Babylon. S Acoustic Gangsters zahráme s kapelami, ktoré mám rád, mám veľa priateľov medzi nimi, ale nikdy by ma nenapadlo, že raz vystúpime spoločne na jednom pódiu. :)

 

Ďakujem za rozhovor a teším sa na koncert.

Jarmila Vlčková

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...