Adam Ben Ezra vydáva nový album Pin Drop

Adam Ben Ezra vydáva nový album Pin Drop
Maros Pavlik

Izraelský kontrabasista Adam Ben Ezra (34) je fenomén. Nenapodobiteľný multiinštrumentalista a onlinová senzácia s viac než desaťmiliónovou sledovanosťou na YouTube. Na svojej hudobnej misii sa snaží o zmenu postavenia svojho kontrabasu zo sprievodného nástroja na zaslúžený stredobod pozornosti.

Album Pin Drop, vznikol v štúdiu za prítomnosti publika a jednoznačne dokazuje, že Adam Ben Ezra je nielen virtuóznym hráčom, ale aj citlivým skladateľom, ktorý nepozná žiadne hudobné hranice. Ben Ezra kombinuje prvky moderného jazzu, rocku a world music, dôsledkom čoho vznikol fascinujúci, univerzálny album.

Adam Ben Ezra začal hrať na husle keď mal päť rokov, na gitaru sa učil od deviatich. Časom pridal k svojmu arzenálu klavír, klarinet, oud, flautu a cajón, väčšinou ako samouk. Keď dosiahol šestnásť rokov, jeho život zmenil práve kontrabas, do bohatého zvuku ktorého sa ihneď zamiloval. Inšpirovaný hudobníkmi ako J.S. Bach, Sting, Bobby McFerrin a Chick Corea, sa Adam rozhodol vykročiť na dráhu modernej tvorby, a to bez ohľadu na nástroje, ktoré použil. Vedome pridal na svoju hudobnú paletu aj nové farby, pričom neváhal použiť prvky jazzu, latinskej hudby a hudby z oblasti Stredozemného mora.

„Nahrávanie albumu Pin Drop bolo bezpochyby jednou z mojich najkreatívnejších skúseností“, vysvetľuje Adam Ben Ezra. „Nahrávanie pred publikom je veľkou výzvou. Vyžaduje si veľké sústredenie a pozornosť, keďže skladby hrám len raz, bez akejkoľvek možnosti opakovania. Nahrávanie albumu bolo pre mňa veľkou školou. Verím, že mi pomohlo vycibriť moje hranie, zlepšiť cit pre dôležitosť okamihu. Som za to veľmi vďačný.“

Hoci Adam Ben Ezra je výnimočnou hviezdou internetového sveta, jeho úspech nie je ohraničený len možnosťami internetu. Cestuje po svete a hrá na tých istých pódiách ako giganti svetovej fusion – vrátane Pata Methenyho, Victora Wootena, Richarda Bonu and Mika Sterna. Albumom Pin Drop posúva Adam Ben Ezra svoje remeslo do nových, vzrušujúcich rozmerov a dláždi si novú cestu do krajiny hudby.

Adam Ben Ezra: kontrabas, spev, klavír, klarinet

Skladby: 1. Intro 2. Silk Road 3. Prayer 4. Dear Prudence 5. Brown Piano 6. Can't Stop Running 7. Balagusto 8. India Time 9. Flamenco 10. Lord of Forgiveness

Viac info na: www.adambenezra.com

Zdroj: Tlačová správa

 

Titulné foto: Peter Ťapaj

Foto v texte: Matthias Rhomberg

 

 

Esprit 2023

Galéria

Ben Ez.jpg

 

 

Ďalšie články

Fotoreportáž: World Music Festival zafarbil Bratislavu tónmi celého sveta
Už tretíkrát sa rozozvučala Bratislava hudbou World Music Festivalu. Na piatich miestach počas...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...