Alan Bartuš: z New Yorku do Viedne

Alan Bartuš: z New Yorku do Viedne
Peter Motyčka

Klavirista Alan Bartuš mal viac ako dobrý rok: v prestížnom nemeckom vydavateľstve Challenge Records vydal fantastický album „Born in Millenium“ s prvoligovým bubeníkom Gregorym Hutchinsonom, ktorý sa na domácej scéne stal albumom roka 2023, v rámci štúdia na Manhattan School of Music v New Yorku rozbehol nové umelecké kontakty a ešte sa mu ako jedinému Európanovi podarilo prebojovať medzi finalistov renomovanej súťaže Herbie Hancock Institute of Jazz International Piano Competition. Mnohým by to stačilo, Alanovi zrejme nie.

 

Namiesto zaslúženého odpočinku a užívania si jarných / letných mesiacov sa tento lučenecký rodák vracia na európske pódia. Schválne nepíšem slovenské, pretože jeho aktivity už dávno presiahli naše teritórium a väčšina jeho aktivít prebieha za hranicami našej krajiny. Aj najbližšia dvojica Alanových koncertov prebehne v metropole našich rakúskych susedov. V sobotu 25. mája bude patriť viedenský klub ZWE projektu Bartuš & Friends Special, do ktorého popri svojom otcovi Štefanovi „Pištovi“ Bartušovi prizval trubkára Lorenza Widauera a bubeníka Chrisa Parkera.

 

 

A v lukratívnych priestoroch Bank Austria Salon vo viedenskej Starej radnici (Alte Rathaus) na Wipplingerstrasse odohrá Alan Bartuš v stredu 29. mája sólový recitál, ktorý bude zároveň prezentáciou jeho albumu „Solology“ (Hudobný fond 2022). Slovenská prezentácia tohto albumu sa niesla v znamení „dvojky“ ako Alanovho šťastného čísla, keďže sa odohrala 22. februára 2023 a bola spojená s oslavou jeho 22. narodenín. „Tento dátum som si vybral najmä preto, aby som tým vyjadril, že som sa narodil pre tvorenie hudby a šírenie hudobného odkazu prostredníctvom mojich kompozícií. Nahrať sólový album je pre pianistu veľmi dôležité,“ dodáva Alan. „Inšpiroval som sa klaviristami ak Keith Jarrett, Herbie Hancock, Kenny Kirkland a ďalšími. Ich vplyv na môj hudobný vývoj sa zhmotnil práve v novom albume Solology.

 

 

Bartušov prístup je mladícky dravý a okrem obdivuhodných technických dispozícií prezrádza široký žánrový rozptyl,“ napísal som o albume krátko po jeho vzniku. „Bartuš sa premyslene vrhá do vĺn a dychtivo preskúmava celú plejádu zvukových i výrazových možností. Poučený 'klasikmi' (predovšetkým modernistami ako Bartók, Kodály či Prokofjev) ale aj jazzovými veľmajstrami (Jarrett, Hancock, Corea, Kirkland) osciluje medzi odvážnejším a otvorenejším free konceptom a lyrickejšími polohami, počas ktorých si dokáže okolo prsta omotať aj tradičnejšie zameraného poslucháča. Alan Bartuš prijal v mladíckom veku obrovskú výzvu a zhostil sa jej s nevídanou odvahou a so cťou.“ Práve v stredu 29. mája budete mať jedinečnú možnosť vypočuť si album „Solology“ v Bank Austria Salon im Alten Rathaus. Hosťom večera bude sopranistka Arabella Fenvyes a okrem Alanových kompozícií zaznejú skladby velikánov Bélu Bartóka, Klementa Slavického, Clauda Debussyho a Aarona Coplanda. Podujatie sa uskutoční vďaka spolupráci s JAM MUSIC LAB - Private University for Jazz and Popular Music Vienna a vstupenky nájdete na tomto odkaze.

 

 

FB event: www.facebook.com/events/1588522981995582/

 

Autor: Peter Motyčka

Galéria

Alan Bartuš: z New Yorku do Viedne

 

 

Ďalšie články

Finálový večer Jazz START UP 2017: Tri mladé kapely, tri zaujímavé pohľady na jazz
V nedeľu 25. novembra sa uskutočnil finálový večer piateho ročníka súťaže Jazz START UP. Plný...
Alan Bartuš: Odporúčam každej kapele, aby sa prihlásila do súťaže Jazz START UP
Aj tento rok pokračuje súťaž Jazz START UP. Pri tejto príležitosti prinášame sériu krátkych...
Ceny pre mladých jazzmanov sú rozdané: Hlavnú cenu súťaže Jazz START UP získala kapela Zsolt Farkas Trio
Šiesty ročník súťaže mladých jazzových talentov Jazz START UP už pozná svojich víťazov! Rozhodla o...
Alan Bartuš sa zúčastnil jedinečného workshopu: Lektormi na Focusyear sú žijúce legendy jazzu
Alan Bartuš je mladý jazzový klavirista, ktorý v súčasnosti študuje jazzový klavír vo Viedni pod...
Členovia Peter Dobai Quintet môžu mať hlavu v oblakoch
Keď v decembri 2023 predstavil na pódiách svoju novú zostavu slovenský saxofonista Peter Dobai,...
Vynález Adolpha Saxa oslavujú nielen jazzmani
Saxofón skonštruoval začiatkom 40. rokov 19. storočia Belgičan Adolphe Sax a patentovať ho dal v...
Kempujte s Lukášom Oravcom
Jazzový trubkár a skladateľ Lukáš Oravec prednedávnom uviedol aktuálnu, v poradí už tretiu nahrávku...
Alan Bartuš opäť boduje a vyráža na júnové turné
Klaviristovi Alanovi Bartušovi patrí svet: zbiera jednu cenu za druhou, nahráva skvostné albumy o...