Altar Quartet vyráža na turné: predstaví album November, ale aj domácich i zahraničných hostí

Altar Quartet vyráža na turné: predstaví album November, ale aj domácich i zahraničných hostí
Peter Baláž

Najnovší album November, ale aj staršie hudobné kompozície predstavia na piatich domácich aj zahraničných koncertoch hudobníci z domácej formácie ALTAR QUARTET. Jazzová špička zoskupená okolo hudobníkov Nikolaja Nikitina a Ľuboša Šrámeka sa predstaví už tento september. 

Kritikou oceňovaný album November vyšiel na jar tohto roku, už tradične pod hlavičkou vydavateľstva Real Music House. Podľa dvojice hudobníkov je nahrávka reflexiou ich minuloročného novembrového pobytu v New Yorku, ktorí slovenskí hudobníci vnímajú ako prelomový vo svojej kariére. Na jej výslednej podobe sa podieľala pestrá škála prizvaných hudobníkov mladšej i strednej generácie z piatich krajín sveta. Hrajú v troch rôznych zostavách, no vždy v kvartete, čím projekt s podtitulom Altar Quartets plynulo nadväzuje na svojich predchodcov Altar a Altar Double Quintet. Jadrom projektu Altar však vždy zostávajú saxofonista Nikolaj Nikitin a klavirista Ľuboš Šrámek.

Na albume ich tentokrát dopĺňajú zámorskí muzikanti zvučných mien. Patrí medzi nich aj Johnathan Blake, fenomenálny bubeník patriaci medzi svetovú jazzovú špičku. Jeho portfólio pozostáva zo spoluprác s vynikajúcimi hudobníkmi ako Avishai Cohen, Tom Harrell, Chris Potter, či Donny McCaslin. Rytmickú sekciu tvorí americký kontrabasista so slovenskými koreňmi Drew Gress, ktorý v súčasnej dobe spolupracuje s Ravi Coltraneom, či invenčným klaviristom Fredom Herschom. Európske rytmiky zastupuje na albume  kontrabasista Nenad Vasilić, pričom na bicích sa striedajú Dušan Novakov a Klemens Marktl. Hosťom zostavy je aj trubkár Kornél Fekete-Kovács, patriaci k európskej špičke.

Talentovaný maďarský hráč sa predstaví aj v rámci koncertnej zostavy na pripravovanom turné ALTAR QUARTETU. Jeho súčasťou budú aj slovenskému publiku dobre známi kontrabasista Štefan Pišta Bartuš a rakúsky bubeník Klemens Marktl. Jazzoví fanúšikovia sa však môžu tešiť aj na maďarského bubeníka bubeníka Lászloa Czíziho. Zoskupenie vystúpi v hudobných kluboch v Budapešti, Banskej Štiavnici, Viedni, Piešťanoch a Bratislave.

 

 

Altar Quartet je európske zoskupenie špičkových inštrumentalistov a skladateľov pod vedením saxofonistu Nikolaja Nikitina a klaviristu Ľuboša Šrámeka. Hudobný koncept telesa vychádza z jazzovej tradície akustického kvinteta, ovplyvneného zvukom moderny, aký reprezentujú Tom Harrell, Kenny Wheeler či Second Great Quintet legendárneho Milesa Davisa. Altar Quintet sa však hlási aj k tradícii európskej komponovanej hudby 20. storočia.

Nikolaj Nikitin patrí medzi najvýraznejšie osobnosti slovenského jazzu. Ako saxofonista, skladateľ a producent má na konte viac než desať albumov, vrátane spolupráce so zvučnými menami ako Miroslav Vitouš, či Tom Harrell.

Ľuboš Šrámek je klavirista, producent a skladateľ. Držiteľ prestížneho domáceho hudobného ocenenia Radio_Head Awards v kategórii Jazzová hudba za r. 2015.

Hlavným partnerom koncertného turné zoskupenia ALTAR QUARTET a jeho hostí je Fond na podporu umenia.

 

ALTAR QUARTET TOUR:

16.09. Opus Jazz Club, Budapešť

17.09. Art Cafe, Banská Štiavnica

23.09. ZWE, Viedeň

24.09. La Musica, Piešťany

25.09. .klub pod lampou, Bratislava

 

Vypočujte si nahrávku Altar Quartets - November:

Tidal:

https://tidal.com/browse/album/180864861

Apple Music:

https://music.apple.com/sk/album/altar-quartets-november/1563285962?l=sk

 

Tlačová správa

 

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Jazzová dvojica Nikitin-Šrámek prichádza s jesennou náladou. Nový album nesie názov November
Známa jazzová dvojica zohraných slovenských jazzmanov - saxofonista Nikolaj Nikitin a ...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...