AMC Trio strávi časť septembra na cestách s Randym Breckerom

AMC Trio strávi časť septembra na cestách s Randym Breckerom
Peter Baláž

Prešovské zoskupenie potvrdí v septembri svoju povesť exportnej kapely. V septembri budú mať jazzoví fanúšikovia možnosť vidieť AMC Trio nielen doma, ale aj v zahraničí. Muzikanti sa predstavia na Ukrajine, v Čechách, Rakúsku a Taliansku. V posledných troch krajinách im spoločnosť bude robiť slávny trubkár Randy Brecker.

AMC Trio mieri do zahraničia v spoločnosti uznávaného jazzového hudobníka Randyho Breckera, s ktorým v roku 2013 vydali titul One Way Road to My Heart. Album získal cenu Radio_Head Awards za najlepší album roka v kategórii jazz a dodnes ide o veľmi obľúbenú nahrávku, z ktorej kapela čerpá na živých vystúpeniach. Naposledy sa muzikanti na pódiu stretli koncom roka 2019 a stihli odohrať spoločné vystúpenia ešte pred začiatkom pandémie.

 

Veterán amerického jazzu 

AMC Trio je tvorené Petrom Adamkovičom (klávesové nástroje), Martinom Marinčákom (kontrabas) a Stanislavom Cvancigerom (bicie). Na koncertoch i štúdiovo ich zvykne sprevádzať talentovaný gitarista Samuel Marinčák, ktorý vyštudoval jazzovú interpretáciu a bude hrať na všetkých septembrových vystúpeniach. „Veľmi sa teším, že sa takmer po dvoch rokoch opäť stretneme na jednom pódiu a absolvujeme turné. Randy je obrovská hviezda a legenda svetového jazzu, akých už medzi nami veľa nie je. Je to pre mňa veľká česť,“ objasňuje Samuel svoje pocity.

Randy Brecker je americký trubkár, patriaci k vyhľadávaným štúdiovým i pódiovým hráčom už 50 rokov. Hral nielen s Georgeom Bensonom, Jacom Pastoriusom či Billy Cobhamom, ale i Tinou Turner, Eltonom Johnom, apod. Jeho hra zahŕňa pútavé melódie, vzdušné frázovanie, elegantnú ľahkosť a virtuozitu.   

Na adresu Prešovčanov sa Randy v časoch spoločného hrania vyjadril, že „ide o úžasných rozprávačov príbehov. Každá ich kompozícia či improvizovaná fráza má za sebou naratívnu myšlienku. Je to celkom výnimočný dar, vďaka ktorému sa prihovárajú svojim fanúšikom.“ Hudobníci veria, že sa im podarí nadviazať na spoločné turné, ktoré sa uskutočnilo krátko pred prvým lockdownom.

AMC Trio a Randy Brecker budú fanúšikom „rozprávať“ svoje hudobné príbehy v štyroch rôznych krajinách. V slávnom viedenskom klube Porgy&Bess sa predstavia 8. 9., pokračovať budú 9. 9. v českých Nových Hradoch, 10. 9. ich uvidia slovenskí fanúšikovia v Bratislave a 12. 9. sa presunú do klubu Blue Note v talianskom Miláne.

 

Na návšteve u východných susedov

Generálkou pred spomenutými koncertmi bude V4 International Jazz Festival, ktorý sa bude konať 4. 9. v ukrajinskom Berehove. Mesto leží blízko hraníc s Maďarskom a je považované za kultúrne centrum maďarskej menšiny na Zakarpatskej Ukrajine. Na podujatí sa predstavia hudobníci z krajín Višegradskej štvorky. „Ide o medzinárodnú udalosť, takže sme veľmi radi, že nás pozvali. Tešíme sa, že Slovensko budeme reprezentovať práve my,“ uvádza Martin Marinčák.

Na koniec septembra sú naplánované vystúpenia s Petrom Lipom. Kapela sa so spevákom pred dvoma rokmi prezentovala piesňou Because of Your Sad Eyes (tento titul bol pôvodne nahraný v inštrumentálnej verzii v roku 2008 na album Soul of the Mountain). Aktuálne majú muzikanti nacvičený dlhší repertoár, ktorý odznie 29. 9. v Nitre a 30. 9. v Bratislave.

 

Termíny koncertov:

4. 9. International Jazz Festival, Berehove (Ukrajina)

8. 9. Klub Porgy&Bess, Viedeň, Rakúsko (s Randy Breckerom)

9. 9. Nové Hrady, Česká Republika (s Randy Breckerom)

10. 9. Bratislava (s Randy Breckerom)

12. 9. Klub Blue Note, Miláno, Taliansko (s Randy Breckerom)

29. 9. Synagóga, Nitra (s Petrom Lipom)

30. 9. Aula SZU, Banská Bystrica (s Petrom Lipom)

 

Redakciu jazz.sk informoval Marek Danko     

Foto: archív AMC Tria 

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Ceny Esprit sú odovzdané: Hlavnú cenu za najlepší slovenský jazzový album získala Sisa Michalidesová
Už poznáme víťaza Hlavnej ceny ankety Esprit! Cenu za najlepší jazzový album vydaný v roku...
Fotoreport: AMC Trio s Markom Whitfieldom v Banskej Bystrici
AMC Trio nie je potrebné jazzovej komunite zvlášť predstavovať. Na jazzovej scéne sa trio v zložení...
Recenzia CD: AMC Trio a ich návrat domov
Pamätám sa ako som v lete 2011 zavítal do predajne Hevhetie na Alžbetinej 22. v Košiciach...
Spolupráca dvoch stálic slovenského jazzu: AMC Trio spája sily s Petrom Lipom
Slovenská kapela AMC Trio, ktorá je na scéne viac ako zabehnutým a stabilným pojmom, už stihla...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...