Basgitarová smršť, citlivý pesničkár i akustický mainstream v Košiciach

Basgitarová smršť, citlivý pesničkár i akustický mainstream v Košiciach
Peter Motyčka

Už zajtra, utorok 4. októbra, sa v priestoroch Gesto cafe&brunch začne 26. ročník košického Medzinárodného jazzového festivalu. Prvý večer s voľným vstupom bude patriť mladému košickému klaviristovi Oliverovi Palkovi a vynikajúcej speváčke Lenke Gálisovej, ktorá so svojím kvartetom stihla počas dvoch rokov získať ocenenia Objav roka v rámci súťažnej prehliadky Nové tváre slovenského jazzu a tiež cenu Jazz START UP 2022.

 

V stredu 5. októbra sa jazzoví priaznivci presunú do GeS Clubu na vystúpenia dvojice Lash&Grey, Dana Owena z Británie a poľského Adam Baldych Quintet. „Pod názvom Lash&Grey sa ukrýva dvojica umelcov – Kristína Mihaľová a Jakub Šedivý. Od júla 2020 stihli vydať dve platne - Sleepin' With The Lights On a Blossoms Of Your World. Prvý album získal ocenenie Debut Roka 2020 a pilotný singel After War z druhého albumu sa stal Skladbou Roka 2021 v ankete Radio_Head Awards. Druhý album získal aj Cenu Anděl za najlepší slovenský album,dodáva Tomáš Szabados z Agentúry GES.

 

 

Anglický gitarista Dan Owen začínal s hraním v puboch a venoval sa aj práci s drevom, no v dielni prišiel o jedno oko. „Jeho piesne sú plné príbehov – o priateľoch, ktorí prepadli drogám, o domácom zneužívaní, ale medzi jeho skladbami nájdeme napríklad aj ódu na starého otca,“ vysvetľuje Szabados. Posledným zoskupením večera bude Adam Baldych Quintet, víťaz Ceny publika a druhej ceny BMW Jazz Welt Award v Mníchove z roku 2021.

 

 

Posledný večer festivalu (6. 10.) bude v GeS klube patriť slovenskému zoskupeniu Dennyiah feat. Martin Valihora & Jan Bogdan. Predstavia sa aj Dan Bárta a Robert Balzar Trio a talentovaná mladá poľská basgitaristka Kinga Glyk. „Slovenskú kapelu Dennyiah tvorí dvojica Denisa Gajarská a Ľuboš Šoltés. Ján Bogdan, ktorý sa k ním pripojí spoločne s bubeníkom Martinom Valihorom, sa stali rozšírenou verziou živých vystúpení Dennyiah. Obaja spolupracovali na novom albume, ktorý dvojica plánuje zverejniť na jar roku 2023,“ uviedol T. Szabados.

 

 

Jednou z najznámejších hviezd aktuálneho ročníka bude bezpochyby Dan Bárta. „Predstaví sa spolu so zoskupením Robert Balzar Trio, s ktorým spolupracuje od roku 1999. Spoločne boli ocenení výročnými hudobnými cenami - Czech Music Awards - ako v žánrových, tak v hlavných kategóriách.“ Festival uzatvorí mladá poľská basgitaristka Kinga Glyk. „Hoci má Kinga len 25 rokov, hovorí sa o nej, že je najlepšou poľskou basgitaristkou novej generácie a vychádzajúcou hviezdou jazzu a blues. Hrať začala už ako 12-ročná v rodinnej kapele Głyk P.I.K. TRIO. Absolvovala množstvo koncertov nielen v Poľsku, ale aj v krajinách ako Indonézia, Rakúsko, Nemecko, Švajčiarsko, Taliansko, Portugalsko, Slovensko, Česko a Ukrajina,“ doplnil T. Szabados.

 

Autor: Peter Motyčka podľa tlačovej správy

 

Esprit 2023

Galéria

Basgitarová smršť, citlivý pesničkár i akustický mainstream v Košiciach
Basgitarová smršť, citlivý pesničkár i akustický mainstream v Košiciach

 

 

Ďalšie články

Týždeň slovenského jazzu: klaviristi
Dnes necháme hovoriť (alebo lepšie povedané znieť) klavírnych majstrov. Jazzová klavírna úroda bola...
Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...