Košický Medzinárodný jazzový festival vstupuje do 23. ročníka: Predstavia sa umelci z New Yorku, ale aj šarišskí folkloristi

Košický Medzinárodný jazzový festival vstupuje do 23. ročníka: Predstavia sa umelci z New Yorku, ale aj šarišskí folkloristi
Patrik Gömöri
Medzinárodný jazzový festival, ktorý sa každoročne na jeseň koná v košickom GES Clube na Nám. L. Novomeského vstupuje už do svojho 23. ročníka. Tak ako každý rok ponúkne aj tentoraz bohatú nádielku kvalitnej jazzovej muziky interpretov z celého sveta. 23. ročník sa bude konať v dňoch 27.-29. septembra. „Vrátili sme sa k vydarenému scenáru spred dvoch rokov, kedy sme festival otvárali koncertom v nových priestoroch pod ´Geskom´ v Gesto cafe&brunch. Takzvaný zahrievací deň patril košickým umelcom a vstup bol voľný,“ vysvetlil riaditeľ festivalu Tomáš Szabados. Rovnako tomu bude aj tentoraz. 

„Ako prvú si budete môcť v stredu vypočuť formáciu Marek Szarvaš Projekt. Je to jedinečná kombinácia hudobníkov rôznych žánrov, ktorí spojili svoje schopnosti, aby preklenuli hranice hudby a interpretovali originálne kompozície kapelníka maximálne prirodzene a muzikálne. Ako hosť sa predstaví vynikajúca ukrajinská speváčka žijúca v Poľsku – Susanna Jara.“ Prvý festivalový deň, ktorý sa začne o 19. hodine, bude pokračovať koncertom košickej kapely Los Massakeros.

V nasledujúcich dvoch dňoch sa už festival presunie do svojich tradičných priestorov GES Clubu so začiatkom vždy o 19. hodine. Vo štvrtok to najprv bude zoskupenie Middle Europen Quintet, ktoré tvoria umelci z USA, Maďarska, Rakúska, Čiech a Slovenska, nasledovať bude kapela Peter Sarik Trio feat. Nikolette Szoke z Maďarska a program druhého festivalového dňa uzatvorí stálica a ´krstý otec´ tohto podujatia – slovenský jazzman Peter Lipa s kapelou.

Piatkový program otvorí slovenská formácia AMC Trio spolu s Ľudovou hudbou Stana Baláža. „Muzikanti z AMC Trio vždy spolupracujú s vynikajúcimi muzikantmi a tentoraz sa dali dohromady so zástupcami šarišského folklóru z Raslavíc a to čo vzniklo, stojí za to vypočuť si.“ Nasledovať bude Jazz Band Ball Orchestra z Poľska - kapela, ktorá bola založená ešte v roku 1962 v Krakove a je považovaná za najstarší tradičný jazz lineup v Poľsku.

23. ročník festivalu uzatvorí koncert zoskupenia Juraj Griglak & Compmany feat. Chris Hemingway & Utsi Zimring. „Známy slovenský kontrabasista a basgitarista J. Griglák si okrem svojich dlhoročných spoluhráčov klávesistu Eugena Vizvaryho a gitaristu Michala Bugalu pozval aj zahraničných hosti. Na bicie bude hrať jeden z najlepších izraelských bubeníkov Utsi Zimring a na alt saxofón Chris Hemingway z New Yorku,“ dodal T. Szabados.

Tlačová správa

 

 

Ďalšie články

Speváčka Brigita vydala druhý album Brigita B
Nitrianska speváčka Brigita Tarinová vydala v júni svoj druhý štúdiový album. Novinka s ...
O novom sólovom albume Juraja Grigláka sa píše už aj v Amerike
O najnovšom albume vynikajúceho slovenského basistu Juraja Grigláka "Time To Fly" sme už na portáli...
Nový album Petra Lipu a Milana Lasicu už tento týždeň
Duo Lipa – Lasica opäť obnovilo spoluprácu. Dvojici popredných slovenských umelcov vyjde 25....
Report: Juraj Griglák & Company feat. Poogie Bell v Nu Spirite
V kalendári už svieti apríl a jar stále v nedohľadne. Ešteže si jazzový fanúšik môže spríjemniť...
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...