Berlínska Jazzanova, detroitský jazz a trnavské Nádvorie: nechajte sa zlákať na výnimočný koncert

Berlínska Jazzanova, detroitský jazz a trnavské Nádvorie: nechajte sa zlákať na výnimočný koncert
Peter Motyčka

 

V piatok 30. júna sa na trnavskom Nádvorí predstaví kultové nemecké zoskupenie Jazzanova. Berlínske zoskupenie DJ-ov a producentov už od polovice 90. rokov remixuje známe jazzové skladby a tlmočí ich do súčasného jazyka.

 

Jazzanova patrí k nu-jazzovým ikonám. Stále vystupujú v kluboch ako DJ-i a producenti, popri tom však koncertujú. Pod vedením perkusionistu a producenta Stefana Leiseringa sa toto deväťčlenné zoskupenie predstaví aj v Trnave a na pódiu prepojí klasické nástroje s elektronikou. V minulosti sa členovia kapely inšpirovali nu-jazzom, funkom a tiež jazzovými štýlmi latinskej Ameriky. Tentoraz sa zahĺbili do jazzového zvuku vyľudneného Detroitu a pre klubové a festivalové parkety vdýchli nový život skladbám z katalógu ikonického hudobného vydavateľstva Strata Records.

 

 

Strata Record doslova vyrástli z detroitského popola. Mesto známe automobilovým priemyslom má za sebou desivé, ale pre súčasnú Ameriku mimoriadne významné dejiny. Pri vzburách, ktoré podnietilo utláčanie afroamerického obyvateľstva, mesto v rokoch 1967 a 1968 vyhorelo, čo viedlo k ohromnej vlne vysťahovalectva. Namiesto vzbury (miestni nazývajú toto obdobie povstaním) sa zrodila aj Strata – pôvodne komunitná organizácia pomáhajúca s rozvozom jedla a organizovaním koncertov. Ako hudobné vydavateľstvo síce nefungovali dlho, no v jazzovom svete sa pod vedením klaviristu a skladateľa Kennyho Coxa stali legendou. Strata vydávala hudbu domácich talentov, ktoré vtedajší mainstream trestuhodne ignoroval.

 

 

Komunitné dejiny Straty a umelecký kolektív Jazzanovy tvoria možno nečakané, ale úžasne organické spojenie. Zakladajúci členovia berlínskej kapely zbožňujú staré platne a albumy z dielne Strata Records sú práve už desaťročia zberateľskou raritou. Do piesní, ktoré z archívu vydavateľstva vytiahli, vložili prvky afrobeatu, latinskoamerických rytmov, lomených beatov a štipku elektroniky. Nejde o album coververzií: dobrodružný prístup Jazzanovy nielen zachytil ducha pôvodných skladieb, no doslova ich preniesol do súčasnosti. Znalci jazzu sa zhodujú, že ide o výnimočne kvalitný hudobný počin. Citlivý a pritom progresívny prístup zachováva krásne rytmy a estetiku pôvodných piesní a podčiarkuje ich nadčasovosť.

 

 

Ak chcete zažiť moderné a klasické na jednom pódiu, nenechajte si ujsť vystúpenie Jazzanovy v piatok 30. júna. Koncert sa koná v inšpiratívnom prostredí Nádvoria, priestore súčasnej kultúry v Trnave na Štefánikovej 4. Nádvorie spája už od roku 2018 to najlepšie v Trnave: na jednom mieste vzniká komunita, stretávajú sa tu ľudia všetkých vekových kategórií na koncertoch a zaujímavých podujatiach. Vstupenky na koncert Jazzanovy sú dostupné v predpredaji na stránke Nádvoria. Mediálnymi partnermi koncertu sú MY Trnava, Trnavsko, Trnavský hlas, Trnava-live.sk a Trnavské rádio.

 

Autor: Peter Motyčka podľa tlačovej správy

 

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Reportáž: Trnavský Jazzyk medzi kvapkami dažďa
Hudobný festival Trnavský Jazzyk, 5. a 6. august 2016 Trnavský Jazzyk sa za svojich trinásť rokov...
Horúci štvrtok dorazila rozpálená Jazzanova
Deň pred rušným festivalovým víkendom zavítala na Slovensko nujazzovo-funková formácia Jazzanova....
Týždeň slovenského jazzu: klaviristi
Dnes necháme hovoriť (alebo lepšie povedané znieť) klavírnych majstrov. Jazzová klavírna úroda bola...
Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...