Bill Frisell podpísal zmluvu s legendárnym Blue Note Records: Nový album ,,Harmony’’ vyjde už túto jeseň

Bill Frisell podpísal zmluvu s legendárnym Blue Note Records: Nový album ,,Harmony’’ vyjde už túto jeseň
Lenka Molčányiová

Uznávaný gitarista Bill Frisell vydá po prvýkrát album pod vlastným menom v legendárnom vydavateľstve Blue Note Records. Ide o jeho najnovší projekt s názvom ,,Harmony’’,ktorý uzrie svetlo sveta už na jeseň.

 

Frisella sme si mohli spojiť s Blue Note Records už aj v minulosti, keď sa takmer pred tridsiatimi rokmi objavil na albume ,,Grace Under Pressure’’ legendárneho gitaristu Johna Scofielda, a nezabúdajúc na jeho cenný prínos na ďalších albumoch pod hlavičkou Blue Note (Don Byron: ,,Romance With The Unseen‘‘, Ron Carter: ,,Orfeu‘‘, Norah Jones “The Long Day Is Over” z albumu ,,Come Away With Me‘‘, kolektívny projekt ,,Floratone‘‘, a Charles Lloyd & The Marvels: ,,I Long To See You‘‘ a ,,Vanished Gardens‘‘  feat. Lucinda Williams.). 

Debut pre Blue Note je príležitosťou aj pre túto najznámejšiu nahrávaciu spoločnosť v historií jazzu, aby zdokumentovala prácu (podľa The New York Times) ,,najvýznamnejšieho a často napodobovaného gitaristu, ktorý sa objavil na jazzovej scnéne už na začiatku osemdesiatich rokov.‘‘

 

Ak existuje jedno slovo, ktoré by definovalo Frisellovu expanzívnu a nepredvídateľnú kariéru, bolo by to slovo spojenie. Akoby kreslil čiary, ktoré spájajú jeho etapy hudobného života pričom jeho vlastná hudba neustále velebí jednotnosť americkej hudby a charaktérne reprezentuje jeho osobnú históriu.

Frisell rád uvažuje o spoločných črtách rôznych žánrov ako jazz, americký folk, rock a pop, v ktorých ponorený vyrastal. (Alebo ako vraví prezident Blue Note – Don Was: ,,Milujem spôsob akým Bill totálne ruší koncept žánrov. On je univerzálny rečník, ktorý rozpráva mnohými jazykmi a celé to dohromady krásne funguje.‘‘)

 

Usmieva sa keď rozpráva o trvalých vzťahoch, ktoré si počas rokov vytvoril s jeho spoluhráčmi , to ako starí priatelia prichádzajú a odchádzajú, a ako náhodné zoznámenia sa môžu viesť k hlbokým, desiatky rokov trvajúcim vzťahom. Je taktiež ohromený tým, ako sa jazzová kultúra, v ktorej vyrastal obdivujúc z diaľky ikonických hráčov, legendárne nahrávacie spoločnosti, uctievané festivaly a kluby, stala miestom, v ktorom si zarába na živobytie.

 

,,Je to divoké, v tomto bode môjho života, zamyslieť sa späť do minulosti, do časov strednej školy a do tých všetkých pramienkov vecí, ktoré sa začali spájať dohromady.‘‘ rozpráva Frisell v traileri k albumu Harmony. ,, A tu som teraz, budem mať album vydaný pod hlavičkou Blue Note. Je možné že by som naozaj mohol byť súčasťou tohto celého?’’

 

 

 

 

 

Gitaristova práca v The Marvels (,,Frisell je ten pravý pre Charlesa Lloyda,’’ napísal JazzTimes) je len veľmi nedávnou kapitolou v jeho Blue Note príbehu. Bill vyrástol v americkom Denveri a medzi jeho najprvšie objavy patrila aj legendárna LP nahrávka ,,Three Decades Of Jazz’’ (Volume 1, Blue Note), kompilácia oslavujúca tridsiate výročie spoločnosti, ktorá obsahovala doslova celý vesmír: Thelonious Monk, Sonny Rollins, Miles Davis, John Coltrane, Jimmy Smith with Kenny Burrell, Art Blakey, Horace Silver a ďalší. Jeho štúdium Blue Note katalógu pokračovalo, až pokým nezačal sám prispievať do dedičstva spoločnosti ako ,,sideman‘‘. V roku 2007 sa dali dokopy s bicistom Matt Chamberlainom a producentom Lee Townsendom a Tucker Martinom aby vydali debut nesúci názov kolektívu ,,Floratone’’ - experimentálneho projektu, ktorý transformoval rozľahlé improvizácie do viac vrstvových štúdiových kreácií, ktoré NPR nazvalo ,,jednou z tých najstrhujúcejších inštrumentálnych hudieb, ktoré sa objavili tento rok‘‘

 

Máme sa teda na jeseň na čo tešiť! A určite vás naša recenzia na to čerstvé CD neminie.

 

Lenka Molčányiová

Zdroje: http://www.bluenote.com

 

 

 

Ďalšie články

Rodí sa ďalší jazzový cimbalista: Ľubomír Gašpar sa chystá koncertovať a nahrávať CD
Na jar sa objavil na českej súťaži Jazz Fruit - Mladí ladí jazz, pred pár týždňami získal dve...
Andreas Varady nahráva s jazzovými legendami
Má šestnásť, je firemným hráčom výrobcu gitár Benedetto, v októbri podpísal zmluvu s ...
Andreas Varady: Verve som opustil, no nerozišli sme sa v zlom, najnovší album je premiérou môjho súčasného ja
Gitarista Andreas Varady, slovenský rodák žijúci v Írsku, sa stal hviezdou na svetovej jazzovej...
Ďalší hudobný prírastok na československej scéne: Martin Konvička vydáva debutový album s názvom Coming Homo
Mladý český klavirista Martin Konvička už o pár dní vydá svoj debutový album. Akustický formát tria...
Alan Bartuš neprišiel a predsa zvíťazil!
   Piatok 15. marca patril v priestoroch rozhlasovej Pyramídy predovšetkým slovenskej...
Aj Teri Čikoš dôveruje jazzu
Nielen Bratislavčania už niekoľko rokov vzhliadajú k legendárnej koncertnej sérii In Jazz We Trust...
Igor Ochepovsky to zabalil
Fanúšikovia pozoruhodnej českej formácie Ochepovsky Project smútia, pretože jej líder po ôsmich...
Predsudok/premena/poznatok... Andromeda´s Mystery
Moje predsudky voči hudobným formáciám bez basovej zložky sú hlboko vkorenené. Očakávania toho, ako...