BJD 2011: B stage - 23.10.2011

BJD 2011: B stage - 23.10.2011
jazz.sk

Jana Bezek Trio (SK,PL)

Klavíristka Jana Bezek interpretuje vlastné kompozície - jazz a klasickú hudbu. Študovala a koncertovala v Prešove a v Bratislave, momentálne študuje na Akadémii múzických umení v Krakowe jazzový klavír a klavírnu interpretáciu klasickej hudby. Na škole si našla aj nových spoluhráčov do svojho aktuálneho tria.

Jana Bezek - klavír
Wojciech Szwugier - kontrabas
Piotr Skrzynski - drums

jb.horzek.com

Fat breakFast (SK)

Skupina FAT breakFAST je úplne čerstvá - funguje od marca roku 2011. Hudba a zvuk kapely sú ovplyvnené najmä odkazom Waking Vision Tria a newyorskej jazzovej scény. Spoločnou láskou tria je hudba vychádzajúca z jamovania a miešania jazzu, fusion a alternatívneho rocku. Tak ako názov, aj koncert FAT breakFAST zanecháva v poslucháčovi dojem sýtosti a spokojnosti.

Braňo Schwarz - gitara
Dodo Madola - basgitara
Majo Grznár - bicie

Vanda (SK)

Speváčka Vanda hrá so svojou stabilnou rovnomennou kapelou už tri roky. Koncertný repertoár pozostáva zo speváčkiných vlastných, autorských skladieb. Jej tvorbu možno definovať najmä prienikom populárnej a alternatívnej hudby, no v poslednom období kapela v spolupráci s klavíristom Matúšom Ferkom vtláča piesňam aj výraznú pečať jazzu.

Vanda má bohaté pódiové skúsenosti: okrem klubov vystupovala aj na letných festivaloch a mestských akciách. V tomto roku sa objavila sa na najvýznamnejšom českom festivale Sázavafest a vystupovala v úlohe predkapely na koncertoch Lucie Bílej.

Vanda Krajčovičová - spev
Marek Wolf - gitara
Matúš Ferko - klávesy
Marcus Mračna - basa
Marek Žilinec - bubny

Jazz Plays Europe Laboratory (SK,NL,F,PL,D,LU,BE)

Projekt je súčasťou aktivít združenia Jazz Plays Europe, ktoré bolo založené v roku 2007 organizáciami a hudobnými kolektívmi šiestich európskych krajín s cieľom prepojiť súčasné jazzové tendencie v Európe, navzájom sa inšpirovať a pomôcť jazzovým hudobníkom a skupinám prekročiť hranice svojej krajiny - jednoducho povedané dať o sebe vedieť.

Hosťujúcou krajinou Jazz Plays Europe v roku 2011 je Holandsko. Sedem hudobníkov z európskych krajín v Amsterdame nacvičil vlastný repertoár, s ktorým odohrajú 7 koncertov v 7 európskych štátoch. Prvý koncert bude na Slovensku, na Bratislavských jazzových dňoch.

Claire Bellamy je mladá kontrabasistka z mesta Dijon, ktorá je zameraná na progresívnu hudbu a improvizáciu. Maxime Bender je luxemburský saxofonista, ktorý ako sólista získal Elie Music Award a Compositon Award na festivale Tremplin Jazz. Bubeník Michał Bryndal z Katowíc má vlastnú kapelu Sofa, ale známy je aj zo spolupráce s poľskými hviezdami ako O.S.T.R, Voo Voo, a Maria Peszek. Christian Mendoza pochádza z Peru. Naturalizovaný belgičan sa za krátky čas stal najvýraznejším mladým pianistom vo svojej novej vlasti. John-Dennis Renken z Brém je trúbkár, so svojou vlastnou kapelou Zodiak Trio úspešne koncertuje na európskych festivaloch už niekoľko rokov. Gitarista Jasper Stadhouders pochádza z Amsterdamu, je vyhľadávaným sessionovým hráčom doma aj vo svete. Slovensko bude reprezentovať stálica našej scény, saxofonista Radovan Tariška.

Claire Bellamy (kontrabas / Francúzsko)
Maxime Bender (tenorsaxofón a sopránsaxofón / Luxembursko)
Michał Bryndal (bicie nástroje / Poľsko)
Christian Mendoza (klavír / Belgicko)
John-Dennis Renken (trúbka / Nemecko)
Jasper Stadhouders (gitara / Holandsko)
Radovan Tariška (altsaxofón / Slovensko)

Odkazy: 

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...