BJD 2011: Robert Glasper Experiment (USA)

BJD 2011: Robert Glasper Experiment (USA)
jazz.sk

Robert Glasper je čerstvá hviezda amerického jazzu. Pianista a skladateľ Glasper vedie súčasne klasické jazzové Trio, aj modernú skupinu Experiment. Svoj aktuálny album "Double Booked" dokonca vydal s obidvoma kapelami naraz. Svojrázna, ale geniálna nahrávka je klenotom aktuálneho katalógu značky Blue Note. Glasper je považovaný za najlepšieho amerického pianistu súčasnosti.

"Ak má kapelník rôzne kapely, nahráva s nimi samostatné albumy. Môj názor je opačný. Chcel som to mať všetko pokope, lebo nahrávka je o mne a mojich hudobných postojoch" hovorí Glasper. "Nie je to tak že hrám aj jazz, aj hip-hop. Hrám ich súčasne. Žiadne fázy - idem v oboch celý život."

Robert Glasper debutoval v roku 2004 - na jeho prvom albume hrali Terence Blanchard, Christian McBride a Roy Hargrove. Na súpiske sa objavil aj neosoulový spevák Bilal, Glasperov spolužiak z univerzity v rodnom meste Houston. Spolupráca s Bilalom trvá až dodnes. Po úspechu debutu sa Glasper upísal značke Blue Note, ktorá je mu verná už tri albumy.

Robert Glasper hrával s jazzmenmi Kennym Garrettom, Marcusom Stricklandom a Markom Whitfieldom. Z hip-hopovej a soulovej scény sa na pódiu a štúdiu najčastejšie objavuje s Bilalom, ale aj ďalšie mená sú z jeho diskografie úctyhodné: Kanye West, Common, ?uestlove, Q-Tip, MeShell Ndegeocello, Jay-Z, Erykah Badu a J Dilla.
Jeho hudba býva opisovaná ako up-to-date jazz experimentujúci s priestorom, rytmom, štruktúrou a širokou škálou akordov a zvukov.

Glasper vystúpi na BJD v nedeľu, 23.10.2011

Robert Glasper - piano, klávesy
Derrick Hodge - basa
Chris Dave - bicie
DJ Jahi Sundance

robertglasper.com

PR článok

Galéria

BJD 2011: Robert Glasper Experiment (USA)

 

 

Ďalšie články

Cenu ESPRIT si prevzal gitarista David Kollar
Slovenské oslavy Medzinárodného dňa jazzu pod záštitou UNESCO sa už tradične nesú v znamení...
OpenJazzFest ožije Kubou i Brazíliou
Bohatá ponuka jazzových festivalov je typická najmä pre jesenné mesiace, no fanúšikovia si nemusia...
Cotatcha sings, Basie swings
Predpokladám, že znalci spozorneli pri parafráze na titul vynikajúceho albumu „Ray Sings, Basie...
Piesne, ktoré poznajú Lash & Grey i Dan Bárta
Carnegie Hall v New Yorku, Empoli Jazz Festival v Taliansku, viedenský klub Porgy&Bess,...