Bluesman Ľuboš Beňa cestuje do USA

Bluesman Ľuboš Beňa cestuje do USA
Bluesmusic

Zakladateľ portálu Slovakblues.com, skalický bluesman Ľuboš Beňa navštívil už štyrikrát kolísku bluesu - deltu rieky Mississippi a precestoval ju od Memphisu až po New Orleans. No nebol tam len ako turista, ale v USA aj hral. Napríklad vystupoval na prestížnom King Biscuit Festivale v Arkansase, hral v kluboch  na americkom juhu, nahrával blues v Memphise, ba dokonca minulý rok zasadol v tíme porotcov súťaže International Blues Challenge 2012.

 

Túto súťaž organizuje každý rok svetová nadácia The Blues Foundation a nominuje do nej skupiny a jednotlivcov z celého sveta.  V tomto roku sa očakáva viac ako 200 súťažiacich rozdelených do kategórií „Band“,  „Sólo/Duo“ a „Youth Showcase“, čo je špeciálna kategória pre mladých bluesmanov. Celá súťaž prebehne počas štyroch dní od 29. januára do 2. februára v kluboch na legendárnej bluesovej ulici Beale Street v Memphise. Každý súťažiaci, či už to bude kapela, duo alebo sólista, bude mať na svoju prezentáciu 25 minút. O konečnom výsledku Blues Challenge rozhodne odborná porota zložená zo znalcov svetovej bluesovej hudby, šéfov asociácií, hudobných promotérov a rádiových moderátorov pochádzajúcich prevažne z USA. Konečné finále súťaže sa uskutoční v sobotu 4. februára v priestoroch legendárneho memphiského divadla Orpheum.

 

Na Blues Challenge 2013 bude mať svoje zastúpenie aj Slovensko v podobe skalického bluesmana Ľuboša Beňu, ktorý bol nominovaný a koncom januára sa vydá hájiť farby Slovenska do amerického Memphisu. Nejako zvlášť predstavovať ho asi netreba, len pripomíname, že Ľuboš patrí k najaktívnejším bluesmanom na Slovensku, je veľkým propagátorom rezofonickej gitary a v súčasnosti najviac spolupracuje s trnavským hudobníkom Petrom „Bonzom“ Radványim, s ktorým nahrali a vydali aktuálne album  „Nemám hlad, nemám smäd“.

 

Okrem toho sporadicky vystupuje ako sólo „one-man-band“, kde okrem spevu a gitary obsluhuje zároveň aj rytmické nástroje a prezentuje tak špeciálny americký bluesový štýl „Hill Country Blues“.  V rámci svojich koncertov spolupracuje aj so zaujímavými hosťami. Jedným z nich je aj Charlie Slavík,  jeden z najuznávanejších českých hráčov na ústnu harmoniku. A práve Charlie bude sprevádzať Ľuboša na jeho ďalšej ceste do Delty Mississippi a vystúpi spolu s ním na spomínanej súťaži bluesových kapiel a sólistov „International Blues Challenge 2013“ na legendárnej Beale Street v americkom Memphise.

 

Slovakblues.com –  správne miesto pre Blues.

Galéria

Lubos Bena.jpg
Lubos Bena & Charlie Slavik.jpg

 

 

Ďalšie články

Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...