Bobby McFerrin, Chick Corea a Dianne Reeves - prvé mená na JazzFestBrno 2015

Bobby McFerrin, Chick Corea a Dianne Reeves - prvé mená na JazzFestBrno 2015
jazz.sk

Štrnáste pokračovanie festivalu JazzFestBrno odokrývá karty a láka na tromfové esá jazzového žánru. Program zabehnutého festivalu odštartuje 17. marca v Bobycentre štvornásobná držiteľka ceny Grammy Dianne Reeves, jeho vrchol v nevšednej synergii zaobstará hlasový kúzelník Bobby McFerrin a pianista par excellence Chick Corea 17. júna v hale Vodova. Dvojica týchto vynikajúcich hudobníkov vystupuje spoločne len veľmi zriedka a do Čiech so svojím unikátnym projektom prichádza vôbec prvýkrát.

Limitovaná vianočná séria vstupeniek na koncerty v cenách od 390 do 1990 Czk je v predaji od 26.novembra na webe www.nejkoncerty.cz, v predajnej českej siete Ticketportal a v bežných kamenných predpredajoch. V rámci vystúpenia Bobbyho McFerrina a Chick Coreu usporiadatelia ponúkajú aj unikátnu možnosť zakúpenia vstupenky priamo na pódium (za 2990 Czk). Atraktívnou príležitosťou pre záujemcov o rôznorodé hudobné zážitky je VIP vstupenka, ktorá zahŕňa najlepšie miesta v hľadisku a zároveň ponúka luxusné občerstvenie (za 3990 Czk). Viac informácií na www.jazzfestbrno.cz.

Zrejme najkreatívnejších hudobník planéty, milovník hudobných prekvapení a okamžitých asociácií  Bobby McFerrin v Česku širokú poslucháčsku základňu a od svojho prvého vystúpenia v roku 2008 sa s rôznymi projektmi vrátil hneď niekoľkokrát.

"Bobby McFerrin si počas svojich predchádzajúcich návštev v Českej republike získal obrovskú priazeň tunajšieho publika a podobnej popularite sa teší aj Chick Corea. Obaja v Brne samostatne hrali, spoločné vystúpenie sa tak ponúka ako prirodzené pokračovanie ich brnenského hudobného príbehu, " hovorí za usporiadateľa umelecký riaditeľ festivalu Vilém Spilka.

"Poznajú sa niekoľko rokov, majú za sebou nespočetné vystúpenia a ich vzájomné napojenie aj schopnosť vtiahnuť poslucháča do tvorivého diania nemajú obdobu. Bobby McFerrin je navyše v situácii "jeden na jedného" určite umelecky najsilnejší. Môže sa tak totiž najvýraznejšie prejaviť jeho šiesty zmysel, " dodáva Spilka.

 

Ak je Bobby McFerrin stelesnením nespútanej kreativity, Dianne Reeves môžeme považovať za etalón jazzovej speváčky - pohľadná Afroameričanka sa zvučným hlasom, frázováním a hudobným citom porovnateľným s najväčšími speváckymi osobnosťami jazzovej histórie. Vďaka svojej virtuozite, improvizačným zručnostiam a štýlovosti obdržala charizmatická Reeves (ako vôbec prvá umelkyňa v histórii) cenu Grammy za najlepší spevácky výkon za tri po sebe idúce nahrávky v kategórii jazzu a práve Bobby McFerrin ju považuje za najväčšiu žijúcu speváčku v oblasti jazzu a R & B. Jej posledný album Beautiful Life vyšiel vo februári 2014. Produkovala ho vynikajúci bubeníčka Terri Lyne Carrington a vedľa nádherného hlasu samotnej Reeves ponúka aj hudobnú konverzáciu s Gregorym Porterom, Robertom Glasperom, Lalah Hathaway a Esperanzou Spalding. Beautiful Life potvrdzuje, že Reeves je vo forme a svoj talent dokáže predať aj v kontexte na pomedzí jazzu a R'n'B.

 

Okrem vystúpenia svetových hviezd festival ponúkne v priebehu mesiacov marec a apríl tradičné koncerty v najrôznejších brnenských koncertných sálach a kluboch. Miesta konania budú hostiť ako zástupcov českej hudobnej scény, tak reprezentantov progresívneho zámorského i európskeho jazzu. Populárne organizované jamsessions a tvorivé dielne od počiatku festivalovej histórie jej neoddeliteľnou súčasťou a bude tomu tak aj v ročníku štrnástom.

JAZZFESTBRNO 2015 - prvé odhalené koncerty:
17. 3. 2015, 19.30, Bobycentrum, Dianne Reeves
17. 6. 2015, 19.30, Hala Vodova, Chick Corea & Bobby McFerrin
Podrobné informácie ku koncertom k dispozícii na www.jazzfestbrno.cz, www.nejkoncerty.cz, www.bobbymcferrin.cz a www.chickcorea.cz.

Informácie poskytol Radek Babička z agentúry 24-7 promotions

 

 

Ďalšie články

Richard Bona: Beriem si od hudby voľno
Richard Bona (nar. 1967 v Kamerune) – basgitarista, gitarista, spevák a perkusionista. Prvý hudobný...
Recenzia CD: Bobby McFerrin – Spirityouall
Hm. Takže, Bobby McFerrin sa na novom albume rozhodol vrátiť ku koreňom. Doska Spirityouall je...
Hadrien Feraud: Nová hviezda na basovom nebi
John McLaughlin o ňom povedal, že je novým Jacom Pastoriusom. Hadrien Feraud síce len budúci...
Jazzman týždňa: Chick Corea
Žijúca legenda jazzového klavíra a originálny skladateľ Chick Corea patrí nepochybne medzi...
Alan Bartuš neprišiel a predsa zvíťazil!
   Piatok 15. marca patril v priestoroch rozhlasovej Pyramídy predovšetkým slovenskej...
Aj Teri Čikoš dôveruje jazzu
Nielen Bratislavčania už niekoľko rokov vzhliadajú k legendárnej koncertnej sérii In Jazz We Trust...
Igor Ochepovsky to zabalil
Fanúšikovia pozoruhodnej českej formácie Ochepovsky Project smútia, pretože jej líder po ôsmich...
Predsudok/premena/poznatok... Andromeda´s Mystery
Moje predsudky voči hudobným formáciám bez basovej zložky sú hlboko vkorenené. Očakávania toho, ako...