Report: Bobby McFerrin - očakávania nechajte doma

Report: Bobby McFerrin - očakávania nechajte doma
jazz.sk

Spevák Bobby McFerrin sa po štyroch rokoch  vrátil do bratislavskej NTC Arény. Bolo to jeho tretie vystúpenie pre slovenské publikum, ktorému tentokrát ponúkol umelec 90 minút čistej vokálnej improvizácie. Spolu s ním tvorila program a capella skupina Webe3 a hosť z Čiech, Dan Bárta.

Organizátor koncertu pripravil v inak neútulnej tenisovej hale príjemné koncertné prostredie s posedením pri stolíkoch s fľašou šampanského, výborným zvukom a vizuálne upravenými stenami za pódiom. Na jednej strane to vytvorilo komornejšiu, divadelnú atmosféru, na strane druhej 'obývačkový efekt' odpútaval pozornosť od samotného umeleckého aktu, ktorý - kedže sa jednalo o program a capella - si vyžadoval stopercentnú pozornosť hosťa. Reakcie návštevníkov po koncerte boli rôznorodé. Mnohí boli nespokojní s programom 'bez konceptu'. Ďalší si prišli na koncert vypočuť McFerrinov najznámejší hit Don't worry, be happy, ktorý napísal v roku 1988, no nedočkali sa. V oboch prípadoch je však sklamanie formou povrchnosti, nakoľko hudobný prístup Bobby McFerrina je práve charakteristicky postavený na improvizácii v danom momente (počas koncertu zaznela jediná známa kompozícia Route 66) a umelec sa už dlhšiu dobu vyhýba Grammy ocenému hitu, ktorý ho kedysi zviditeľnil.


Tí ktorí neočakávali a boli schopní prijať hudbu vznikajúcu v danom momente, si prišli na svoje. McFerrinov koncept 'bez konceptu' je dokonalou ukážkou nepripútanosti k forme  a prináša nový pohľad na kreativitu, ktorá sa prezentuje v prítomnom okamihu, priamo na pódiu. Tento prístup si však vyžaduje uvoľneného a koncentrovaného príjmateľa (a priznajme si, pri tlaku médií na efekt, prvoplánovosť a 'show' sa koncentrácia a pohľad do hĺbky, stáva 'nedostatkovým tovarom'). Bobbyho partnerom na pódiu, pripraveným a odovzdaným improvizácii, bola trojica spevákov Webe3 v zložení David Worm, Joey Blake so speváčkou Rhiannon. V programe každý z nich dostal vlastný priestor, počas ktorého bol doprevádzaný ostatnými. Každý z nich bol jedinečný, David Worm sa svojim beatboxom staral prevažne o rytmickú zložku, Joey Blake o basové linky a nádherné orientálne nápevy a Rhiannon bola doma v etno a world music zvukoch a melódiach. Obrovský aplauz privítal na pódiu speváka Dana Bártu, ktorý sa v priestore jedinej skladby práve zahrial a nepodarilo sa mu tak nasadnúť na rozbehnutý vlak McFerrina a tria Webe3.

Či už si návštevník niečo z koncertu odniesol, alebo to boli len 'vyhodené peniaze', záleži na príjmateľovi. Podmienky na zážitok pripravila umelecká agentúra Mystik vynikajúce, zvuk bol jedným z najlepších, aké som na tak veľkom koncerte zažil. Bobby McFerrin a vokálna skupina Webe3 predviedli jedinečnú hudbu s hĺbkou a neopakovateľnou, originálnou a hodnotnou výpoveďou. Všetci, ktorí si neprišli na svoje, by sa mali vybrať na McFerrinov koncert ešte raz. A očakávania by mali nechať doma. Ako sám povedal na zvukovej skúške: „Je jedno, či spievam pre desať, alebo tisíce ľudí. Chcem len jediné, aby som im urobil radosť.“

Boris Čellár
Foto: Vito Fila

Galéria

DSC_3360.jpg
DSC_3338.jpg
DSC_3305.jpg
DSC_3235.jpg
DSC_3420.jpg
DSC_3233.jpg
DSC_3295.jpg
DSC_3267.jpg
DSC_3269.jpg
DSC_3309.jpg

 

 

Ďalšie články

Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...