Bratislava Hot Serenaders zožali úspech v Rusku. Záverečná dráma na letisku skončila happyendom

Bratislava Hot Serenaders zožali úspech v Rusku. Záverečná dráma na letisku skončila happyendom
Peter Baláž

Najznámejší slovenský orchester, ktorý sa venuje jazzovej hudbe 20. a 30. rokov – Bratislava Hot Serenaders, zavítal začiatkom januára už po štvrtýkrát na územie Ruskej federácie. Zaslúžený úspech a standing ovation konzervatívneho ruského publika naštrbila na záver dráma na letisku. 

Po vypredanom novoročnom koncerte v Slovenskom rozhlase sa vzápätí aj s originálnymi dobovými nástrojmi letecky presunul do Petrohradu, kde 3. a 4. januára odohral dva koncerty – jeden v Puškine a druhý v plnej sále svetoznámej petrohradskej Akademickej Kapelly. Po druhom koncerte orchester pokračoval v púti za ruskými poslucháčmi nočným vlakom do Nižného Novgorodu. Sála z 18. storočia bola opäť plná vďačných poslucháčov, ktorí výkon orchestra ocenili standing ovation. To bolo napokon pravidlom na všetkých koncertoch, čo prekvapilo aj domácich organizátorov – ruské obecenstvo totiž považujú za konzervatívne.

Povesť ruského publika orchester však doslova zbúral na poslednom koncerte v Soči, kde sa z publika ozval pokrik „molodci“ azda po prvý raz v histórii Zimného divadla postaveného v roku 1937. Predtým však páni z orchestra a očarujúce dámy zo Serenaders Sisters uviedli do varu ešte divákov v Kazani (Tatarstan). Toto mesto sa tak stalo zatiaľ najvýchodnejším miestom vystúpenia v takmer 30-ročnej histórii orchestra.

Po 14-hodinovej ceste už obligátnym nočným vlakom nasledoval koncert v Moskve v Divadle piesne a tanca, kde orchester okrem divákov prekvapil aj domácich zriadencov. V tomto divadle totiž počas sviatkov denne odohrajú tri predstavenia. V deň koncertu orchestra Bratislava Hot Serenaders sa posledné predstavenie skončilo len pár desiatok minút pred plánovaným začiatkom koncertu, ten sa však aj napriek časovej tiesni začal včas. Domáci sa vyjadrili, že taký zohratý, profesionálny a bezproblémový orchester ešte nezažili.

Rovno zo sály smerovali členovia Bratislava Hot Serenaders na letisko, odkiaľ sa v nočných hodinách opäť so všetkými nástrojmi letecky presunuli do Soči.

Tu mal nasledovať šťastný koniec, s výpočtom všetkých úspechov a s poďakovaním Fondu na podporu umenia z verejných zdrojov – orchester nacestoval rôznymi dopravnými prostriedkami takmer 10 000 km a hral pre viac ako 3 000 poslucháčov v šiestich mestách Ruskej federácie počas šiestich dní a v každom žal úspechy... Odlet zo Soči domov sa však zmenil na drámu. Niektorý zo zamestnancov ruskej agentúry podcenil podmienky vybratej leteckej spoločnosti a tá odmietla zobrať malé hudobné nástroje na palubu. Situácia bola jasná: buď riskovať zničenie nástrojov nevyčísliteľnej hodnoty medzi kuframi, alebo neodletieť. V stresovej situácii, keď prišla výzva na okamžitý presun k odletovej bráne, padlo rozhodnutie. Nástroje ostávajú v Soči a orchester odlieta do Moskvy. Celé doobedie nebolo jasné, ako sa situácia vyrieši. Dvaja páni z orchestra sa obetovali a ostali v Soči na pomoc spevákovi a manažérovi orchestra Milošovi Stančíkovi. Nik netušil, kedy sa dostanú domov. Vyzeralo to dokonca tak, že je ohrozený aj nasledujúci koncert orchestra v Bratislave. Bolo treba hľadať núdzové riešenie, a tak prišlo na rad plánovanie trasy na cestu požičanou dodávkou okolo Čierneho mora cez Rumunsko a Maďarsko. Nakoniec však prišla dobrá správa. Iná letecká spoločnosť ponúkla riešenie za cenu rôznych ústupkov, mastných príplatkov a „úplatku“ v podobe CD orchestra – let do Moskvy. Tam sa celý postup zopakoval a v nočných hodinách nástroje aj s tromi vyčerpanými hudobníkmi pristáli vo Viedni.

Ako sa hovorí, na zlé sa rýchlo zabúda a orchester sa teší na ďalšie koncertné cesty.

 

Tlačová správa

Galéria

let Moskva Soci.jpeg
nastroje uz v Moskve.jpeg
Nizny Novgorod.jpeg
pod Jolackou.jpeg

 

 

Ďalšie články

Jazzové ceny sú rozdané: Ocenenie Esprit za najlepší slovenský jazzový album získal gitarista Andreas Varady
Slávnostné odovzdávania cien s trojkoncertom nominovaných prebehlo v utorok 30. apríla v Divadle...
Bratislava Hot Serenaders vzdali poctu americkému jazzu
Ansámbel Bratislava Hot Serenaders už vyše dvadsať rokov patrí k tomu najlepšiemu z ...
Golden Age Concert: V rytme Hot & Sweet Music v bratislavskom V-klube
V stredu 27. augusta 2014 sa zo známeho bratislavského Véčka do neskorej noci ozývali burácajúce...
Big band battle rozprúdil Starú tržnicu v tomto roku už po druhýkrát
Jedna z najočakávanejších tanečných udalostí tejto jesene priniesla do Bratislavy opäť...
Spectaculum na hudobných cestách: World Music Expo v Španielsku
Koncom októbra 2023 sa Alexandra Pastorková, zástupkyňa Občianskeho združenia Spectaculum, vybrala...
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...