Jazzové ceny sú rozdané: Ocenenie Esprit za najlepší slovenský jazzový album získal gitarista Andreas Varady

Jazzové ceny sú rozdané: Ocenenie Esprit za najlepší slovenský jazzový album získal gitarista Andreas Varady
Peter Baláž

Slávnostné odovzdávania cien s trojkoncertom nominovaných prebehlo v utorok 30. apríla v Divadle Aréna ako súčasť celosvetovej oslavy Medzinárodného dňa jazzu. Cenu za najlepší jazzový album vydaný v roku 2018 získal gitarista a skladateľ Andreas Varady s albumom The Quest. Cenu verejnosti si prebralo zoskupenie Bratislava Hot Serenaders za album I Like That.

 

Počas slávnostného večera predstavili naživo svoju aktuálnu tvorbu tri z nominovaných zoskupení. Na úvod sa pódia zhostilo zoskupenie Peter Korman Quintet, ktoré prinieslo čerstvú energiu nastupujúcej jazzovej generácie zásluhou originálnych kompozícii z pera lídra, skladateľa a kontrabasistu Petra Kormana.

Zdanlivo nezlučiteľné prvky folklóru, jazzu i klasickej hudby dokáže kapela Ľudové Mladistvá spojiť do jedinečne znejúcej fúzie vďaka autorským skladbám s originálnym rukopisom skladateľa a klaviristu Martina „Majla“ Štefánika.

Lístok na cestovanie časom priniesol divákom v sále medzinárodne cenený orchester Bratislava Hot Serenaders. Kompozície venované slávnemu americkému kapelníkovi Jeanovi Goldkettovi preniesli celé Divadlo Aréna do noblesných nálad Zlatej éry jazzu.

Víťaz Hlavnej ceny odbornej poroty, gitarista a skladateľ Andreas Varady, poďakoval všetkým divákom Divadla Aréna a fanúšikom jazzu na Slovensku cez svoj video pozdrav. Cenu v podobe sošky kontrabasu z dielne slovenského akademického sochára Juraja Čuteka prebral z rúk Borisa Čellára, organizátora ankety Esprit a Loire Cotler, jazzovej speváčky, pedagogičky a muzikoterapeutistky z New Yorku, slovenský saxofonista a člen kapely víťaznej nahrávky Radovan Tariška.

O víťaznom albume sa v superlatívoch vyjadrili viacerí členovia odbornej poroty:

 

„Album The Quest presvedčí ako najprofesionálnejšia produkcia – skladby, hudobný slovník, interpretácia, improvizácia, zvukový obraz, zostava repertoáru, ale aj obal a booklet.“

Peter Polanský, marketingový riaditeľ a dramaturg Wiener Konzerthaus (Rakúsko)

 

„Stačilo iba pár taktov, aby človek vedel, že Andreas Varady je výnimočne nadaný jazzový gitarista s výraznym jazzovým citením a vynikajúcou technikou. Spolu s disciplinovanou rytmikou, na základe výbornych aranžmánov a skladieb nahral  CD, ktoré si zaslúži hlavnú cenu.“

Viktor Zappner - jazzový producent a promotér (Tasmánia)

 

„Zázračné dieťa, ktorého extrémny talent si všimol aj legendarny producent Quincy Jones, dnes už "dieťaťom" nie je. Dozrel na plnohodnotného muzikanta s originálnym kompozičným rukopisom a s nesmierne bohatou inštrumentálnou kvalitou. Andreas je kozmopolita a prvý jazzový svetoobčan v modernej histórií Slovenska. A vzhľadom na jeho vek a talent je zároveň aj tou najlepšou reprezentáciou našej krajiny v zahraničí.“

Ján Sklenár – redaktor Rádio Devín

 

Cenu verejnosti Esprit získal album I Like That zoskupenia Bratislava Hot Serenaders. Nahrávka vzdáva hold americkému jazzovému klaviristovi a kapelníkovi Jeanovi Goldkettovi, ktorý je považovaný za jedného z najlepších kapelníkov jazzu dvadsiatych rokov minulého storočia.

 

Priamy prenos zo slávnostného večera bol vysielaný v rádiu Devín. Večerom na pódiu sprevádzala moderátorka Katarína Brychtová .

Slávnostná ceremónia Esprit je registrovanou udalosťou participujúcou na oslavách International Jazz Day (UNESCO), ktorá združuje jazzových nadšencov z celého sveta. Cieľom tohto podujatia je spoločne osláviť slobodu a kreativitu formou jazzových podujatí konaných v jeden deň po celom svete.

Záštitu nad siedmym ročníkom ankety Esprit a čestné členstvo v medzinárodnej odbornej porote prevzal americký klavirista a skladateľ Kevin Hays. Pätdesiatročný rodák z New Yorku je medzinárodne uznávaný ako jeden z najvýznamnejších jazzových klaviristov svojej generácie. Vo svojom video pozdrave poprial veľa úspechov všetkým slovenským jazzmanom, vyzdvihol kvalitu jazzových nahrávok a s tým spojenú neľahkú úlohu pri rozhodovaní o víťazovi.

Generálnym partnerom podujatia je softvérová spoločnosť  Espirit s r.o. Sošku a grafiku pre ocenenia Esprit so stvárnením kontrabasu vytvoril významný slovenský akademický sochár Juraj Čutek.

"Anketa Esprit sa nám prehupla do siedmeho roka a ja musím s radosťou konštatovať, že je stále čo oslavovať a zviditeľňovať. Veľmi rád vidím medzi nominovanými interpretov, ktorí sa kedysi spoznali na Večerných jazzových ateliéroch alebo sa zúčastnili súťaže Jazz START UP a dnes majú vydaný regulárny album a ukazujú tak svetu svoje umenie. Je to znamenie toho, že jazzová scéna na Slovensku žije a jazzový esprit zdieľa aj mladá generácia, a naša práca má zmysel”, hovorí hudobník a organizátor podujatia Boris Čellár.

 

Foto: Rudolf Baranovič

Titulná foto: Milan Illik

Tlačová správa

 

Galéria

Esprit18-rudo_baranovic-01.jpg
Esprit18-rudo_baranovic-02.jpg
Esprit18-rudo_baranovic-03.jpg
Esprit18-rudo_baranovic-04.jpg
Esprit18-rudo_baranovic-05.jpg
Esprit18-rudo_baranovic-06.jpg
Esprit18-rudo_baranovic-07.jpg
Esprit18-rudo_baranovic-08.jpg
Esprit18-rudo_baranovic-09.jpg
Esprit18-rudo_baranovic-10.jpg
Esprit18-rudo_baranovic-11.jpg
Esprit18-rudo_baranovic-12.jpg
Esprit18-rudo_baranovic-13.jpg
Esprit18-rudo_baranovic-14.jpg
Esprit18-rudo_baranovic-16.jpg
Esprit18-rudo_baranovic-17.jpg
Esprit18-rudo_baranovic-18.jpg
Esprit18-rudo_baranovic-19.jpg
Esprit18-rudo_baranovic-20.jpg
Esprit18-rudo_baranovic-21.jpg
Esprit18-rudo_baranovic-23.jpg
Esprit18-rudo_baranovic-24.jpg
Esprit18-rudo_baranovic-25.jpg
Esprit18-rudo_baranovic-26.jpg
Esprit18-rudo_baranovic-27.jpg

 

 

Ďalšie články

Andreas Varady - iPod má problém s prstami gitaristov
Piatok 13. januára určite nebol nešťastný pre bratislavský klub Hlava 22. Práve v ňom sa totiž...
Andreas Varady nahráva s jazzovými legendami
Má šestnásť, je firemným hráčom výrobcu gitár Benedetto, v októbri podpísal zmluvu s ...
Piatok na BJD 2017: Hviezdy hľadajte doma
Ak existuje niečo ako „štandardný“ BJD večer, jeho tohtoročné piatkové vydanie z 20. októbra ním...
Andreas Varady: Verve som opustil, no nerozišli sme sa v zlom, najnovší album je premiérou môjho súčasného ja
Gitarista Andreas Varady, slovenský rodák žijúci v Írsku, sa stal hviezdou na svetovej jazzovej...
Alan Bartuš neprišiel a predsa zvíťazil!
   Piatok 15. marca patril v priestoroch rozhlasovej Pyramídy predovšetkým slovenskej...
Aj Teri Čikoš dôveruje jazzu
Nielen Bratislavčania už niekoľko rokov vzhliadajú k legendárnej koncertnej sérii In Jazz We Trust...
Igor Ochepovsky to zabalil
Fanúšikovia pozoruhodnej českej formácie Ochepovsky Project smútia, pretože jej líder po ôsmich...
Predsudok/premena/poznatok... Andromeda´s Mystery
Moje predsudky voči hudobným formáciám bez basovej zložky sú hlboko vkorenené. Očakávania toho, ako...