Buena Vista Social Club ožíva druhým albumom

Buena Vista Social Club ožíva druhým albumom
Miroslav Bachura

Bolo to v roku 1997, kedy sa producent, gitarista a hudobný dobrodruh Ry Cooder pri návšteve Kuby šťastnou zhodou okolností spojil so skupinou postarších miestnych hudobníkov, ktorí v 50. rokoch pôsobili v havanskom podniku Buena Vista Social Club. Počas improvizovaného nahrávania vznikol rovnomenný album i úspešný dokument. Ten vystrelil havanskú hudbu k celosvetovému úspechu, koncertovaniu i nevídaným predajom. Po 18tich rokoch prichádzajú vydavateľstvá Nonesuch a World Circuit s druhým albumom Buena Vista Social Club.

 

Novinka nesie príznačný názov Lost and Found. „Počas rokov sa nás mnohí pýtali, aký nevydaný materiál z týchto nahrávaní nám ešte ostal v trezoroch. Vedeli sme, že sú tam nejaké klenoty, ktoré sa veľmi páčili hudobníkom, ale vždy sme boli príliš zaneprázdnení inými projektami, aby sme sa vracali a zisťovali, čo ešte máme. Keď sme si už nakoniec ten čas našli, boli sme uchvátení tým, koľko úžasnej hudby tam ešte bolo,“ nechal sa počuť Nick Gold z labelu World Circuit, ktorý zastrešoval vznik legendárneho albumu v roku 1997.

 

Štrnásť skladieb na albume vzniklo počas pôvodných nahrávacích seáns na Havane i niekoľkých následných návštev ansámblu v štúdiu. Rovnako ako na legendárnom prvom albume Buena Vista Social Club tak možno počuť tradičný kubánsky štýl son so všetkými tými plnými vokálmi, s hrejivými akustikami a dychmi a s rajcujúcimi perkusiami v pozadí. Na albume znejú presne tí ľudia, ktorí sa vďaka značke Buena Vista Social Club pred takmer dvoma dekádami z ničoho nič stali celosvetovo koncertujúcimi a uznávanými hudobníkmi. Spevák Ibrahim Ferrer, klavirista Rubén González, basista Cachaíto López, trubkár Guajíro Mirabal, gitarista Eliades Ochoa i úžasná speváčka Omara Portundo. Tá podmanivo spieva vedúce vokály v skladbách “Lágrimas Negra” a “Tiene Sabor”, zvlášť silno vyznie sólový klavír dnes už nežijúceho Gonzáleza v “Como Siento Yo.”

 

Druhý album Buena Vista Social Club je rovnako ako jeho o 18 rokov starší brat uvoľňujúcim hudobným výletom na Havanu so všetkými idylickými predstavami, čo sa k nej viažu.

 

 

Zdroj: buenavistasocialclub.com

Miro Bachura

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Legendárny Orquesta Buena Vista Social Club príde do Bratislavy!
27. júla budete mať možnosť v Bratislave zažiť vskutku unikátny zážitok . Do hlavného mesta...
Klavirista Tigran Hamasyan vydáva nový album „The Call Within“: jeho pôsobivú intenzitu naznačuje už prvá zverejnená skladba
Arménsky klavirista Tigran Hamasyan zverejnenil prvú skladbu z jeho nového albumu „The Call...
Brad Mehldau a Mark Guiliana spojili sily, ich album vyjde vo februári
Dvaja prominentní svetoví jazzmani, klavírny virtuóz Brad Mehldau a fenomenálny bubeník Mark...
Joshua Redman & Brooklyn Rider: Čerstvý album ,,Sun on Sand'' z dielne Patricka Zimmerliho sa nesie v znamení klasickej hudby a jazzu
Pred pár dňami obdarilo známe vydavateľstvo Nonesuch Records hudobný svet novým albumom v ...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...