Buskerjam – portál pre pouličných hudobníkov už aj na Slovensku

Buskerjam – portál pre pouličných hudobníkov už aj na Slovensku
Miroslav Bachura

Pojem ´busking´, resp. ´busker´ je zrejme bežnému smrteľníkovi neznámy i keď označuje každodenný mestský fenomén. ´Buskeri´ sú totiž pouliční umelci – hudobníci, výtvarníci či herci, ktorí predvádzajú svoje umenie na ulici. V rámci celosvetovej akcie Busking Project vznikol i na Slovensku prvý internetový portál určený pouličným umelcom – buskerjam.

 

V rámci tohto webu si hudobníci môžu vytvárať profily, naň zavesiť ukážky svojej tvorby, viesť vlastný blog či zverejňovať informácie o tom kedy a kde vystupujú. Slovenský web projektu je prepojený s českou doménou buskerjam.cz, funguje rovnako pre obe krajiny. Ambasádorom Slovenska v tomto celosvetovom hnutí je Peter Lipa, ktorý má sám s buskingom skúsenosti:

 

Zrejme sa na uliciach muzicírovalo aj v časoch, keď sme tu ešte neboli. Ale ja mám pocit, že tomu zásadne pomohol rock and roll. A, samozrejme, gitara. Raz som síce videl v Nemecku mladíka, ktorý si na ulicu privliekol vlastné krídlo, dnes sa to stalo módou v Londýne, ale aj vo Vancouveri sú na rôznych miestach umiestnené klavíre a kto chce, môže si sadnúť a zahrať - veď to je úžasné! - ale vrátim sa ku gitare, lebo tá učarovala kedysi aj mne. Jednoducho  som sa bez nej nepohol a hral som všade, kde sa dalo. Občas mi pomáhali kamaráti a z recesie ku mne na zem dali aj čiapku či klobúk, ale o peniaze skutočne nešlo. Išlo o to vzbudiť pozornosť okoloidúcich a upozorniť ich na to, že viem zahrať aj zaspievať zopár pesničiek. Viac sa vtedy u nás aj tak nedalo dosiahnuť. Ale dnes história šoubiznisu pozná určite mnoho úspešných mladých ľudí, ktorí práve hraním na ulici prišli na to, že sa hudbe oddali na celý život. Tak smelo do toho, už sa teším, že ich stretnem a na chvíľu sa s nimi poteším,“ píše Lipa vo svojom ambasádorskom monológu pre portál buskerjam. Okrem neho sa rovnakého titulu dostalo i českým umelcom Vladimírovi Mišíkovi Václavovi Koubekovi.     

 

Slovo busking má svoj pôvod v španielskom buscar – hľadať. Tradícia buskingu sa v spoločnosti vyskytuje už niekoľko tisícročí. Medzi slávnymi hudobníkmi, ktorí začínali na ulici sú napríklad Bob Dylan, Jimi Hendrix ale i Django Reinhardt. Netreba si chybne zamieňať takúto formu umeleckého prejavu so žobraním, buskeri prinášajú do ulíc pozitívne vibrácie, svojim umením oživujú mesta. To všetko za dobrovoľný dar – nejaký peniaz, potlesk, pozornosť, v takom Írsku je napríklad zvykom pozývať buskerov na panáka.

 

Ako píšu zakladatelia stránky buskerjam - busking je pre umelcov spôsobom vyjadrenia. Získavajú skúsenosti s publikom, ich reakciami, môžu si vyskúšať svoje schopnosti a zo stretávania sa s ľuďmi čerpať inšpiráciu. Busking ľudí prepája, dáva im priestor ku komunikácii, je príležitosťou na malú oslavu a vytrhnutie z každodenného zhonu. Pridajte sa k nečakaným koncertom, či už ste busker alebo poslucháč.

 

 

 

zdroj: buskerjam.cz

Miro Bachura

 

 

Ďalšie články

Nový album Petra Lipu a Milana Lasicu už tento týždeň
Duo Lipa – Lasica opäť obnovilo spoluprácu. Dvojici popredných slovenských umelcov vyjde 25....
Jarné bratislavské jazzové dni 2016: Mladosť, duša, i technológie
Z tohtoročných Jarných bratislavských jazzových dní, ktoré sa konali 2. júna 2016 v priestoroch...
V prvý deň Jazzákov si musel prísť na svoje naozaj každý!
Podujatie s názvom Bratislavské jazzové dni hádam ani nie je potrebné bližšie predstavovať. „...
Reportáž: One Day Jazz festival s príchuťou Slovenskej filharmónie
Dlho očakávaná jarná časť One Day Jazz Festivalu bola konečne tu. Začala sa v stredu o 19:00 na...
Spectaculum na hudobných cestách: World Music Expo v Španielsku
Koncom októbra 2023 sa Alexandra Pastorková, zástupkyňa Občianskeho združenia Spectaculum, vybrala...
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...