CD Baladen: Pressburger Klezmer Band opäť dokázal, že tradičná ľudová hudba nezomiera

CD Baladen: Pressburger Klezmer Band opäť dokázal, že tradičná ľudová hudba nezomiera
Dávid Oláh
Bratislavský Pressburger Klezmer Band iba nedávno vydal svoje ďalšie CD. Tentokrát ide o interpretáciu a reinterpretáciu baladických skladieb. Kapela funguje už od roku 1995 a od jej počiatku je ich hudba svieža a plná nápadov. Svoju radosť z hry a veľkú umeleckú profesionalitu potvrdili aj na svojom najnovšom albume s názvom Baladen.
 
Bohaté zloženie tohto bandu je vynikajúco využité – každý nástroj má svoje logické miesto a úlohu. Či už ide o klezmer, alebo o tradičnú maďarskú a cigánsku ľudovú hudbu, tieto žánre môžeme považovať za hudbu, ktorá pri kvalitnej interpretácii a vkusnom aranžmáne v sebe nosí všetko – umelecký zážitok, zábavu, radosť, smiech, intelektuálne vyžitie, ale aj smútok, či sentiment. 
 
Pressburger Klezmer Band vyššie spomenuté naplno dokázal. Každá jedna pesnička v sebe nosí určitý špecifický odkaz, ktorý explicitne opisuje jej spievaný text. Musím však povedať, že napriek tomu, že neovládam jidiš, som sa veľmi prekvapil, aké veľké množstvo textov z tohto CD som pochopil vo veľmi podobnom duchu, aký je ich skutočný význam. Odporúčam teda vyskúšať každému z vás, aby si najprv vypočuli celé CD bez čítania preložených textov. Som presvedčený o tom, že aj vám samotná hudba rozpovie veľmi presne príbeh týchto piesní.   
 
 
Hudba je zložená prevažne zo známych tradičných židovských melódií, ktoré sú však nanovo zaranžované. V playliste albumu nechýba aj unikátna interpretácia „Čerešní“ od autorskej dvojice Filip/Lasica. Okrem krásnych ženských hlasov Marty Potančokovej, Ivany Ecetovej, vyniká svojim pekným tenorom aj Juraj Adamuščin. Pokojne by som mohol postupne vymenovávať všetkých hudobníkov a chváliť ich jedného za druhým, radšej to ale zhrniem do jedného slova – krása. Všetci interpreti a autori sú vynikajúcimi hudobníkmi, ktorí bez problémov spojili tradičný klezmer s prvkami vážnej hudby, operety, popu a jazzu.
Vynikajúce výkony podporuje aj nesmierne kvalitný zvuk a celkový mastering. CD sa nahrávalo v štúdiu Real Music House, ktorý tradične odviedol skvelú prácu. Veľmi sa mi páči aj celková dľžka a minutáž albumu, keďže jednotlivé skladby môžeme chápať a počúvať ich ako jednotlivé, ale bez problémov ich môžeme vnímať vo vzájomnej náväznosti, ktorá je veľmi príjemná a prirodzená. 
 
Album Baladen odporúčam vypočuť každému fanúšikovi kvalitnej hudby. Kapela aj na svojom najnovšom albume dokázala, že tradičná ľudová hudba nezomiera, ale aj v súčasnosti má čo povedať každému z nás. Je jedno či máte radi jazz, pop, vážnu hudbu, alebo skôr maďarskú ľudovku ako klezmer. Verte mi, že táto doska poteší vaše srdcia po každej stránke.
 
Dávid Oláh
 

 

 

Ďalšie články

Reportáž: Open Jazz Fest 2016, prvá časť (piatok)
Open Jazz Fest 2016, 22. a 23.7.2016, Zelená voda - Nové mesto nad Váhom Prázdninové mesiace...
Valér Miko vydáva sólový debut
Klavirista Valér Miko zakončí rok 2013 vydaním svojho debutového sólového albumu. Doska ponesie...
Recenzia CD: Valér Miko trio a vyznanie „životu“
Sú hudobníci, ktorých vývoj sledujem s napätím, pretože ich kompozičný a technický potenciál...
Recenzia CD: Valér Miko a jeho cesta prírodou
Možno po vzore romantikov 19. storočia, možno kvôli impulzom pretechnizovaného sveta a možno len...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...
Jarný swing roztancuje Bratislavu
SPRING SWING / JARNÝ SWING prebudí hlavné mesto do sviežej jarnej nálady pozitivizmom nákazlivou...
Brno ako krajina vychádzajúceho slnka
Japonsko sice označujeme za pravlasť vychádzajúceho slnka, no brniansky projekt SAKOBI sa v mnohom...