Cenný objav jazzovej histórie: Sonny Rollins zverejnil 60-ročný archív svojich denníkov a osobných materiálov

Cenný objav jazzovej histórie: Sonny Rollins zverejnil 60-ročný archív svojich denníkov a osobných materiálov

Sonny Rollins pravdepodobne počas svojho života nepremýšľal nad formovaním súkromného archívu, jeho osobné zápisky a poznámky sa však za obdobie 60 ročnej kariéry stali významným zdrojom informácií o histórii jazzu ako aj o saxofonistovom osobnom živote. Jeho denníky, nahrávky a rôzny iný materiál prednedávnom oficiálne prevzalo Schomburgovo výskumné centrum černošskej kultúry v Newyorskej verejnej knižnici a plánuje ho sprístupniť verejnosti priamo vo svojich priestoroch v Harleme, len pár domov od miesta, kde Rollins strávil celé svoje detstvo.

 

"V tomto zmysle cítim, akoby som sa opäť vracal domov," povedal Sonny Rollins minulý týždeň počas telefonického rozhovoru. "Mnohé osobné archívy ľudí sa dostanú niekam na univerzity a sú uskladnené v pivniciach a už nikdy neuzrú svetlo sveta. Preto som rád, že na základe informácií, ktoré mi reprezentanti Harlemskej knižnice dali, budú moje materiály prístupné pre odborníkov, študentov aj kohokoľvek, kto bude mať záujem si ich prezrieť. "

 

Kolekcia, ktorá predstavuje viac ako 50 metrov naukladaného materiálu, obsahuje písomnú korešpondenciu (najmä s jeho ženou a manažérkou Lucille Pearson Rollins), ako aj ručne písané eseje, poznámky a kresby, nahrávky osobného cvičenia a skúšok kapiel, často s detailnými poznámkami a v neposlednom rade množstvo fotografií reprezentatívneho aj osobného charaketeru. Medzi inými historicky hodnotnými vecami je aj Rollinsov tenor saxofón, ktorý Sonny používal na začiatkoch svojej kariéry.

 

Shola Lynch, kurátorka Schomburgovho výskumného centra poznamenala, že tieto dokumenty upresňujú kontext, v ktorom bol Rollins sociálne aj umelecky aktívny. "Je priamo tu v Harleme, v dobe kedy sa stretáva s mnohými významnými osobnosťami na osobnej aj profesionálnej úrovni. To je to, čo v tejto kolekcii máte možnosť vidieť - jeho poznámky, denníky. Píše o svojich túžbach, o stretnutiach a spolupráci s rôznymi hudobníkmi."

 

Okrem toho sa jedná aj o záznamy čisto osobného charakteru. Tie odrážajú silu Rollinsovho odhodlania, snahu o sebazlepšovanie a to nielen na svojom nástroji. Sám Sonny sa vyjadril: "Bol som niekým, kto hudbu študoval ako samouk. Takže sa v mojich zápiskoch nachádza mnoho z toho. Hudobné cvičenia. Frázy, ktoré som chcel nacvičiť. Poznámky o umeleckej stránke mojej hry. A aj veci, ktoré súviseli pramo s mojim prežitím."

 

Všetky tieto materiály doteraz Rollins uskladňoval vo svojej garáži v meste Woodstock, kde posledné roky žije. Rozhodnutie odovzdať tieto materiály oficiálnej inštúcii pritom saxofonistovu myseľ istým spôsobom odľahčilo: "Cítim sa lepšie. Doteraz existovalo riziko, že tieto materiály budú zničené, či už kvôli povodni alebo čomukoľvek. Takže cítim uvoľnenie, keď už sú v ich rukách."

 

V najbližších mesiacoch budú tieto zdroje dostupné priamo v Harlemskej verejnej knižnici, o ich prípadnom spracovaní do elektronickej podoby a sprístupnení verejnosti na celom svete zatiaľ Schomburgovo výskumné centrum černošskej kultúry nevydalo nijaké stanovisko.

 

Zdroj: npr.org

Autor: Martin Uherek

Foto: stránky z Rollinsovho denníka, Jonathan Blanc/Schomburg Center, New York Public Library 

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Top 5: Jazzový saxofón swingu a bebopu
V dejinách akejkoľvek oblasti vždy existuje niekoľko osobností, niekoľko udalostí, niekoľko...
Ako vznikla skladba What A Wonderful World v podaní Louis Armstronga
Čo by bolo, keby sa Tony Bennett vyjadril ináč, keby ho samotný vydavateľ v USA neodmietol a keby...
Sonny Rollins: Svojimi vlastnými slovami - "Nenávidím hudbu, premrhal som svoj život"
31. júla 2014 vyšiel v týždenníku New Yorker článok s titulom Sonny Rollins: Svojimi vlastnými...
Vzostup a pád jazzu v Rusku: Zvuk Ameriky v sovietskych ušiach
„Dnes hrá jazz, zajtra zapredá svoju krajinu.“ Aj takto sa hovorilo v sovietskom Rusku o jazze,...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...