Chceš hrať ako Wynton Kelly? Skús jazzové ateliéry!

Chceš hrať ako Wynton Kelly? Skús jazzové ateliéry!
Peter Motyčka

Samozrejme, meno skvostného klaviristu a skladateľa, ktorý sa preslávil nielen spoluprácou s tými najlepšími, ale tiež ako líder „all-stars“ tria s kontrabasistom Paulom Chambersom a bubeníkom Jimmym Cobbom, som „zneužil“ viac-menej účelovo. Podstatným však ostáva, že už dnes večer štartuje v bratislavskom klube Jazztikot nová séria obľúbených jazzových ateliérov, na ktorých sa možno Wyntonovi Kellymu (alebo komukoľvek inému) aspoň čiastočne priblížiť.

 

Keďže žijeme v krajine, v ktorej je predstava jazzového školstva na rôznych stupňoch skôr utópiou, séria kurzov s cennými a praktickými radami od profesionálov sa javí viac ako dobrý nápad. „Ako a čo hrať? Akým spôsobom aranžovať? Ako zachovať proporcionalitu medzi formou a obsahom? Akú funkciu môžu v kapele zastávať jednotlivé nástroje? Na čo všetko si dať pozor pri zostavovaní repertoáru?“ Toto sú len niektoré z otázok, na ktoré budú zaznievať počas najbližších pondelkových večerov odpovede. Od 6. 6. 2022 sa od 18.00 budú v bratislavskom klube Jazztikot v centre mesta schádzať jazzmani, aby počas trojhodinového stretnutia diskutovali a odovzdávali si cenné a praktické informácie z oblasti jazzu.

 

 

Vzdelávanie v oblasti jazzu je na Slovensku aj napriek niekoľkým snahám stále na začiatku,“ konštatuje gitarista Boris Čellár, ktorý stojí nielen za Večernými jazzovými ateliérmi, ale aj za ďalšími aktivitami na domácej jazzovej scéne. „Pred rokmi ma oslovila myšlienka priniesť na Slovensko v zahraničí overený model pravidelných večerných stretnutí, v rámci ktorých by mladí hudobníci naskúšali jazzový repertoár pod dohľadom profesionálov a hravou formou sa bližšie zoznámili s jazzom. Keď som ešte dávnejšie súkromne učil tak ma prekvapilo, že študenti majú problém nachádzať spoluhráčov do jazzovej kapely. Ateliéry, ktoré majú dlhodobú tendenciu, by sa takto mohli stať kontaktným miestom pre nastupujúcu generáciu jazzmanov.

 

 

Práve stať sa súčasťou jazzovej kapely, zajamovať si a nacvič program pod vedením profesionálov je ďalšou z možností ateliérov. Deväť minulých ročníkov a množstvo hudobníkov, ktorí vďaka nim dnes úspešne prezentujú vlastné hudobné projekty, je toho dôkazom. Úloha pedagógov počas ateliérov nespočíva v klasickom mentorovaní a vysvetľovaní nových techník či postupov. Skúsení hudobníci skôr fungujú ako moderátori podporujúci rozvoj hudobného prejavu účastníkov v skupinovej interpretácii, aranžovaní a individuálnej i skupinovej improvizácii. Počas uplynulých ročníkov sa v tejto úlohe predstavili Matúš Jakabčic, Gabriel Jonáš, Boris Čellár, Juraj Griglák, Radovan Tariška, Michal Bugala, Dávid Hodek, Hanka G, Ondrej Krajňák, Milo Suchomel, Lukáš Oravec, Eugen Vizváry, ale aj viacero zahraničných hudobníkov (americký kontrabasista Reggie Workman, bubeník Taru Alexander, členovia newyorského Dreamland Orchestra s trubkárom a spevákom Michaelom Arenellom, saxofonista Eric Wyatt či austrálska speváčka Briana Cowlishaw).

 

 

Minulé ročníky prebiehali postupne v rozličných priestoroch (Kultúrne centrum KontAKT na Zelenej ulici, reštaurácia Korzo na Hviezdoslavovom námestí, Flame Music bar na Štefánikovej ulici), aktuálny ročník ateliérov bude prebiehať v klube Jazztikot v centre Bratislavy. Ateliéry sú otvorené pre široké publikum: záujemcov o jazzovú hudbu, žiakov umeleckých škôl, amatérskych hudobníkov, ale tiež pre stredne pokročilých hudobníkov. Jedinou podmienkou je základná znalosť nôt a hudobnej teórie, chuť rásť v schopnosti zmysluplne hrať s druhými.

 

 

Večerné jazzové ateliéry budú prebiehať každý pondelok do letných prázdnin a budú pokračovať v novom školskom roku. Hlavným lektorom aktuálneho ročníka bude klavirista a skladateľ František Báleš. Ešte vždy je možnosť prihlásiť sa ako na jednotlivé ateliéry (cena 5,- EUR) alebo je možné zakúpiť si permanentku na 10 vstupov (cena 30,- EUR). Formulár s prihláškou nájdete na tomto linku.

 

 

Autor: Peter Motyčka

 

Galéria

Chceš hrať ako Wynton Kelly? Skús jazzové ateliéry!
Chceš hrať ako Wynton Kelly? Skús jazzové ateliéry!
Chceš hrať ako Wynton Kelly? Skús jazzové ateliéry!
Chceš hrať ako Wynton Kelly? Skús jazzové ateliéry!
Chceš hrať ako Wynton Kelly? Skús jazzové ateliéry!
Chceš hrať ako Wynton Kelly? Skús jazzové ateliéry!
Chceš hrať ako Wynton Kelly? Skús jazzové ateliéry!

 

 

Ďalšie články

Nech je dobrej hudby medzi nami veľa
Milí priatelia hudby zvanej Jazz, priatelia dobrej hudby. Akosi vždy, na prelome rokov prichádza...
Večerné jazzové ateliéry sú späť: 2017-2018
Obľúbené Večerné jazzové ateléry sa po prazdninách opäť vracajú. Prvý ateliér sa uskutoční v...
Nech sa jazzu darí aj v roku 2014!
Rok 2013 bol pre tento portál v mnohých ohľadoch rokom začiatkov. Totiž popri každodenných...
Prihláste sa na letný cyklus Večerných jazzových ateliérov
Pravidelné hudobné stretnutia v Kontakte pokračujú s novými skladbami a novými lektormi.Po...
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...