Večerné jazzové ateliéry od septembra v Bratislave

Večerné jazzové ateliéry od septembra v Bratislave
admin

Záujemcovia o jazz z radov amatérskych a klasicky vzdelaných hudobníkov od septembra už nebudú odkázaní len na súkromné individuálne hodiny či samoštúdium. Skupina nadšencov a dobrovoľníkov z občianskeho združenia Keltieg pre nich pripravila do konca roka sériu siedmich večerných jazzových ateliérov, kde budú môcť pod vedením kvalifikovaných pedagógov aktívne objavovať tento hudobný žáner.

Hoci slovenská jazzová scéna v posledných rokoch zaznamenáva rastúcu aktivitu (letná jazzová dielňa, súťaž o najlepší jazzový album roka Esprit, súťaž mladých talentov Jazz START UP a mnohé ďalšie...), systematická práca s mladými hudobníkmi je u nás relatívne podceňovaná. Práve večerné ateliéry chcú prispieť k zlepšeniu tejto situácie. Cieľom projektu spolufinancovaným radnicou vrámci  programu Ars Bratislavensis je usporiadanie pravidelných jazzových dielní pre začínajúcich jazzmenov a spoločný koncert účastníkov a pedagógov dielní. V rámci projektu sa v období od septembra do januára uskutoční sedem otvorených trojhodinových dielní s dvojtýždňovou periodicitou v priestoroch Kultúrneho centra KontAKT na Zelenej ulici. Dielne budú otvorené pre široké publikum: záujemcov o jazzovú hudbu, žiakov umeleckých škôl, amatérskych hudobníkov, ale tiež pre stredne pokročilých hudobníkov. Práca v jazzových ateliéroch vyvrcholí spoločným koncertom pre širšiu verejnosť.

Iniciatíva večerných ateliérov je inšpirovaná zahraničnou skúsenosťou z francúzskeho prostredia, kde podobné aktivity  fungujú prakticky v každom väčšom meste. Niekoľko dobrovoľníkov rozhodlo tento koncept preniesť do slovenského prostredia. „Skúsenosť zo zahraničia ukazuje, že aktívne hranie jazzu nemusí zďaleka byť iba výsadou elitného klubu vyvolených, ale dokáže pritiahnuť široké spektrum záujemcov, bez ohľadu na ich hudobné schopnosti a skúsenosti,“ ozrejmuje hlavnú myšlienku iniciátor projektu Tomáš Šprlák. „Cieľom jazzových dielní je prispievať k demokratizácii kultúry a k znižovaniu prahu prístupu k jazzovej hudbe, najmä publiku, ktoré dnes nemá k tomuto hudobnému žánru jednoduchú cestu.“ Organizátor a milovník jazzu chce tak podľa v zahraničí overeného modelu prispieť k popularizácii jazzovej hudby a hudobnej kultúry v Bratislave.

 

Rola pedagógov počas ateliérov nebude spočívať vo vyučovaní nových techník hry na svojom nástroji, ale ostrieľaní hudobníci slovenskej jazz scény sa  skôr predstavia v roli moderátora a facilitátora, ktorý podporuje rozvoj hudobného prejavu účastníkov v skupinovej interpretácii, aranžovaní a  individuálnej i skupinovej improvizácii. Každý z jednotlivých večerov povedie ansámbel vždy jeden hudobník. Ateliéry budú do konca roka organizované pod vedením profesionálnych hudobníkov ktorí budú zodpovední za programovú stránku a za ich moderovanie. Z pedagógov účasť prisľúbili:

 

Matúš Jakabčic
Gabriel Jonáš
Boris Čellár
Juraj Griglák

 

Prvý termín Večerného jazz ateliéru je 17. septembra v centre KontAKT na Zelenej ulici v Bratislave a bude ho viesť jeden z najpovolanejších, skladateľ, hudobník a pedagóg Matúš Jakabčic.  Prihlásiť sa do skupiny môžete už teraz na na stránke www.jazz.sk/atelier. Vstup na prvý ateliér je voľný, na ďalšie pokračovania bude symbolické vstupné 3 EUR.
Ateliér je otvorený komukoľvek, kto má záujem rozšíriť si svoje hudobné vedomosti a prax vrámci jazzového žánru. Zarezervujte si účasť v ateliéri, prídite sa pozrieť na prvú hodinu a spravte si názor. Srdečne pozývame.

V prípade otázok neváhajte  kontaktovať koordinátora ateliérov: Tomáš Šprlák 0907 433 299; tomas.sprlak@gmail.com

 

 

Ďalšie články

Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...