Chcete vyhrať celkom normálny album?

Chcete vyhrať celkom normálny album?
Peter Motyčka

O sólovom albume saxofonistu a skladateľa Nikolaja Nikitina s názvom „Normal“ sme nedávno písali a opätovný návrat k nemu má niekoľko dôvodov. Výnimočný je nielen svojou angažovanosťou, ktorou sa snaží preklenúť hranice spoločenských, ako aj hudobných konvencií, ale aj tým, že Nikitin sa po desiatich rokoch spoluprác s rôznymi komornými aj väčšími zostavami stáva sám sebou a prichádza na trh s vlastnou kožou. Nahrávka z vydavateľstva HLAVA XXII môže byť súčasťou vašej domácej zbierky, pokiaľ sa zapojíte do našej jarnej súťaže.

 

Nikolaj Nikitin sa po rokoch strávených v rámci vlastného kvarteta/kvinteta či projektu Altar s Ľubošom Šrámekom, opäť realizuje sólovo a na albume „Normal“ ho počujeme najmä za klávesovými nástrojmi, ale tiež za klarinetom, basklarinetom či sopránovým saxofónom. Projekt akoby nadväzoval na staršie albumy „Personal Suite“ (2012), „New Winter Stories“ (2012) a „Music for Boys and Girls“ (2013), no zároveň upriamuje pozornosť na nový inšpiračný zdroj umelca. Nikitin zbieral podnety pri počúvaní autentického rómskeho ako aj štylizovaného folklóru z okolitých krajín a tiež objavil tvorbu slovenských vokalistiek Niny Kohout a Katarzie. Medzinárodnú zostavu Nikolaj Nikitin Ensemble tvorí trojica srbských hudobníkov – akordeonistka Snežana Jović-Werner, kontrabasista Nenad Vasilić a bubeník Dušan Novakov, brazílsky bubeníka Matheus Jardim, cimbalista Ľubomír Gašpar, dvojica vokalistov – Júlia KozákováSamuel Hošek a sláčikové trio (Viliam Didiáš, Vojtech Botoš Bélu, Ján Rigo). Nechýbajú ani blízki spolupracovníci Eugen Vizváry (Rhodes piano, syntetizátory), Ľuboš Šrámek (Rhodes piano) a Juraj Griglák (basgitara). Elektronikou prispel do troch skladieb Jonatan Pastirčák.

 

 

Album „Normal“ je angažovaným pohľadom tvorcu na svet a ľudstvo a samotný Nikitin je preto na obálke zobrazený alegoricky so symbolmi totalitných režimov. „Príbeh od 'nenormálneho' k výnimočnému 'Normal' je súčasťou môjho umeleckého vyjadrenia toho, čo som prežil za posledné tri roky,“ píše v booklete autor. „Môže to byť spôsob provokácie poslucháčov, alebo môže nastoliť ďalšie otázky ohľadom toho, čo je normálne v živote, v hudbe, alebo celkovo v umení. 'Normal' je koncepciou tohto albumu. Snažil som sa na ňom preskúmať, čo je normálne v rôznych aspektoch života a hudby a ako sa môžu tieto dva aspekty odlišovať od konvencií. Nakoniec je to o vzťahu umeleckého života a normálnosti. O hľadaní vlastného miesta vo svete, o zápasení so základnými podmienkami pre bežný život, o denných starostiach a najvyšších umeleckých ambíciách. A o tom je dielo pre zbor, cimbalovku, elektroniku a jazzovú kapelu.

 

 

Dôkazom toho, že nahrávka „Normal“ zarezonovala medzi domácim laickým i odborným publikom, je aj jej umiestnenie medzi päticou finalistov žánrovej kategórie Jazzový album roka 2023 ocenenia Radio_Head Award. O tom, či album presvedčí odbornú porotu, sa dozvieme v piatok 15. marca počas slávnostného ceremoniálu Radio_Head Award v priestoroch Slovenského rozhlasu.

Pokiaľ chcete získať jeden z troch albumov „Normal“, pošlite nám do stredy 13. marca odpoveď na súťažnú otázku:

Na albume „Tales From My Diary“ (2014) Nikolaj Nikitin Ensemble hosťuje legendárny český jazzový kontrabasista, zakladateľ kapely Weather Report a spoluhráč Chick Corea či Herbieho Manna. Uveďte jeho meno.

 

 

Autor: Peter Motyčka

 

Výhercami súťaže o CD Normal sú Peter Ivančík, Darinka Gregorová a Adrián Benko. Blahoželáme!

Galéria

Chcete vyhrať celkom normálny album?
Chcete vyhrať celkom normálny album?
Chcete vyhrať celkom normálny album?

 

 

Ďalšie články

Cenu ESPRIT si prevzal gitarista David Kollar
Slovenské oslavy Medzinárodného dňa jazzu pod záštitou UNESCO sa už tradične nesú v znamení...
Čo všetko sa urodilo na domácej scéne world music?
Odpovede na túto otázku snáď zaznejú budúci piatok 24. mája v bratislavskom Kácečku, kde prebehne...
Laserová show Mattiu Müllera
Pokiaľ sa média nadchýnajú nad hudobným (či skôr vizuálnym) zážitkom z koncertu francúzskeho...
OpenJazzFest ožije Kubou i Brazíliou
Bohatá ponuka jazzových festivalov je typická najmä pre jesenné mesiace, no fanúšikovia si nemusia...