Ďalší šok pre slovenskú hudobnú scénu: Iba včera doobeda zomrel basgitarista Fedor Frešo

Ďalší šok pre slovenskú hudobnú scénu: Iba včera doobeda zomrel basgitarista Fedor Frešo
Dávid Oláh
Včera v popoludňajších hodinách sa verejnosť dozvedela smutnú správu. Vo veku 71 rokov nás navždy opustil výborný basgitarista a kontrabasista Fedor Frešo. Smutnú správu potvrdila najbližšia rodina zosnulého. Presné dôvody jeho nečakaného úmrtia zatiaľ nie sú známe.
 
Frešo spolupracoval s desiatkami skupín, bol aj pri zrode legendárneho zoskupenia Collegium Musicum. Ako sideman hral v takých významných kapelách ako Soulmen, Prúdy, Blue Effect, T&R Band, Traditional Club Bratislava, či Fermata.
 
Fedor Frešo (1947) vyštudoval konzervatórium v Bratislave. Vo svojej dlhej a bohatej kariére sa venoval hlavne jazz-rockovej hudbe a fusionu. Bol považovaný za jedného z najprogresívnejších basgitaristov rockovej scény v strednej Európe.  Pracoval v Československom rozhlase aj vo vydavateľstve Opus. S nedávno zosnulým Mariánom Vargom spolupracoval vyše 50 rokov.
 
Informáciu pre SME potvrdil Agnes Snopko. Bolo to vraj mimoriadne náhle. „Každú stredu mávame stretnutia, starí kamaráti, voláme ich pohárová streda. Pred týždňom prišiel Fedor aj s organistkou Šuňavskou, pretože spolu pripravovali program na Pohodu, mali hrať hudbu Mariána Vargu. Ešte sme sa pripravovali, že sa po festivale pôjdeme spolu bicyklovať. Hovoril, že má veľa práce, musí to všetko dokončiť, aby naše bicyklovanie stihol," povedal organizátor hudobných podujatí.
 
 
Začiatkom roka vystupoval Fedor Frešo na koncerte na spomienku jeho dlhoročného priateľa Mariána Vargu v Slovenskom rozhlase. Angažoval sa aj v Spoločnosti Mariána Vargu, ktorú založila jeho manželka.
 
V roku 2011 vydal vydavateľ Albert Marenčin knihu jeho spomienok Sideman.
 
"Odišiel jeden z mojich hudobných otcov," hovorí bubeník Martin Valihora, ktorý s Frešom dlhé roky hral v Collegium Musicum. "Spolu sme žili a vyrastali v jednej hudobnej rodine." Správa ho tiež zastihla nepripraveného, pred pár dňami ešte spolu pripravovali program na Pohodu.
 
 
Dávid Oláh
              sk.wikipedia.org

 

 

Ďalšie články

Cenu ESPRIT si prevzal gitarista David Kollar
Slovenské oslavy Medzinárodného dňa jazzu pod záštitou UNESCO sa už tradične nesú v znamení...
Mikulášske jazzové hody pokračujú
O Mikulášskom jazzovom festivale, prostredníctvom ktorého zanietenci Martin Budaj a Ján Novotný...
Cenu verejnosti ESPRIT si preberie Ondrej Juraši
Desať dní mohli domáci fanúšikovia rozhodovať o tom, ktorý z nominovaných dvadsiatich šiestich...
Týždeň slovenského jazzu: klaviristi
Dnes necháme hovoriť (alebo lepšie povedané znieť) klavírnych majstrov. Jazzová klavírna úroda bola...