Dan Bárta osobne predstavil Slovensku nový album Maratōnika!

Dan Bárta osobne predstavil Slovensku nový album Maratōnika!
jazz.sk

Výnimočný spevák vydáva výnimočný album! Dan Bárta po piatich rokoch predstavil svoj ďalší album Maratōnika – udialo sa tak včera večer v bratislavskom Ateliéri Babylon a Jazz.sk bol pri tom.

Dan Bárta & Illustratosphere včera v Bratislave krstili nový album Maratōnika. Na koncerte odozneli skladby z nového albumu, ako aj známe skladby z Bártových predchádzajúcich albumov. Hneď na úvod sme si vypočuli jednu zo skladieb z tohto albumu – „Opýšemé inaší“. Nechýbalo samozrejme Bártove moderovanie, u nás už tradične v slovenčine. K samotnému krstu prišlo uprostred večera, keď sme sa dozvedeli, že Richard Müller, ktorý mal byť pôvodne krstným otcom, náhle ochorel. To však krstu rozhodne nezabránilo – nový album napokon krstila fanúšička, ktorú spomedzi davu na koncerte vybral Dan Bárta.

A takto prebiehal samotný akt krstu:

A ako vznikal nový album Maratonika?
 

„Album sme nahrali u nás v štúdiu a produkovali sme si ho sami, zásadne ja, Filip Jelínek a Mirek Chyška máme hlavné slovo. Hudbu sme tvorili všetci spolu, zväčša s Filipom Jelínkom, v rôznych stupňoch kooperácie. Ostatní chalani mali hudobné pripomienky.“ Vysvetľuje Dan Bárta.

Oceňovaná osobnosť českej hudobnej scény, Dan Bárta, je známy tým, že si píše texty piesní výhradne sám. Pri novom albume MARATONIKA však spravil výnimku. Niekoľko textov napísala aj jeho partnerka Alžbeta Plívová!

„Texty si píšem ja, už je to tak. V zásade som svojim výhradným textárom. Ale pozor, dva texty mi napísalo moje dievča Betka, lebo vie aj po anglicky, čiže mi tým výrazne pomohla“, prezradil Dan Bárta.

Kvôli novému albumu sa charizmatický Dan aj so skupinou Illustratosphere nechali dokonca zahrabať do piesku! Originálne fotografie k novinke MARATONIKA vytvoril špičkový fotograf Jakub Klimo.

„Mieril na mňa fotoaparát a ja som sa tváril krajší ako som, chytrejší ako som, mladší ako som. Ja mám rád, keď je fotograf neviditeľný a ja si robím čo chcem. Je ale fajn, že občas nazbieram odvahu k tomu, aby som dal možnosť ľuďom vidieť ma, aký nie som - čiže krásny, inteligentný a mladý.“  Smeje sa spevák Dan Bárta.

Náročné fotenie s majstrom fotografie Jakubom Klimom sa realizovalo na piesočnatom povrchu vojenského priestoru na Záhorí.

 „Len sme sa o tom po prvý raz rozprávali a hneď som si to celé v hlave predstavil, také prepojenie civilizácia, púšť, prach... Zrazu som ich videl všetkých v oblekoch a zahrabaných v piesku. Fotili sme aj s takými vymakanými púštnymi okuliarmi...“ ,nadšene opisuje Jakub Klimo.

Včerajším koncertom Dan Bárta & Illustratosphere teda nie len predstavili a pokrstili nový album, ale tiež odštartovali hudobný maratón po Slovensku a Českej republike.

 
Natália Mattielighová

 

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...