Dee Dee Bridgewater po prvý raz vystúpi na Slovensku

Dee Dee Bridgewater po prvý raz vystúpi na Slovensku
jazz.sk

Svoj prvý koncert na Slovensku absolvuje americká džezová speváčka a muzikálová herečka Dee Dee Bridgewater, ktorá je známa aj ako interpretka piesní legendárnej Billie Holiday.  Určite si koncert tejto energickej dámy nenechajte ujsť, patrí totiž medzi top 5  svetových jazzových speváčok.  Jazz.sk bude pri tom a u nás tiež nájdete exkluzívne a zvýhodnené lístky, či súťaže o vstupenky na jedinečný koncert svetovej divy.


Trojnásobná držiteľka Grammy vystúpi spolu s kapelou v piatok 7. júna v bratislavskej Aegon aréne Národného tenisového centra (NTC). Vstupenky na koncert sa už predávajú za 45 až 115 eur. Spolu so 62-ročnou Dee Dee Bridgewater sa v NTC predstavia aj Craig Handy (saxofón), Kenny Davis (kontrabas), Edsel Gomez (piano) a Kenny Phelps (bicie nástroje).

Dee Dee, občianskym menom Denise Eileen Garrett, sa k džezu dostala prostredníctvom svojho otca, ktorý hrával na trúbku a bol učiteľom. Rodáčka z Tennessee spievala už počas štúdia na univerzite v Illinois, pričom koncom 60. rokov koncertovala dokonca aj vo vtedajšom Sovietskom zväze.

V roku 1970 sa spoznala s trubkárom Cecilom Bridgewaterom a presťahovala sa do New Yorku, kde odštartovala kariéru džezovej speváčky. Hrávala s takými umelcami ako Sonny Rollins, Dizzy Gillespie, Max Roach či Rahsaan Roland Kirk a v roku 1973 sa predstavila na Monterey Jazz Festivale. O rok neskôr vydala svoj prvý album Afro Blue.


Bridgewater sa venovala aj muzikálom. Za stvárnenie Glindy v broadwayskom muzikáli The Wiz dokonca získala divadelnú cenu Tony. Hudba k tomuto muzikálu navyše v roku 1976 triumfovala na cenách Grammy. Po rokoch strávených v USA sa speváčka v roku 1986 presťahovala do Francúzska, kde v hre Lady day stvárňovala slávnu Billie Holiday. Koncom 80. rokov sa opäť vrátila k hudbe.

Od roku 1989 do roku 2010 ju niekoľkokrát nominovali na Grammy, pričom získala tri zlaté gramofóniky. Spolupracovala s Horaceom Silverom, interpretovala skladby Elly Fitzgerald a vydala niekoľko albumov v angličtine i francúzštine. Jej zatiaľ poslednou štúdiovou nahrávkou je album Eleanora Fagan (1915-1959): To Billie with Love from Dee Dee Bridgewater (2009), za ktorú získala svoju tretiu Grammy.

-rob-

 

 

 

Ďalšie články

Cenu ESPRIT si prevzal gitarista David Kollar
Slovenské oslavy Medzinárodného dňa jazzu pod záštitou UNESCO sa už tradične nesú v znamení...
Mikulášske jazzové hody pokračujú
O Mikulášskom jazzovom festivale, prostredníctvom ktorého zanietenci Martin Budaj a Ján Novotný...
Cenu verejnosti ESPRIT si preberie Ondrej Juraši
Desať dní mohli domáci fanúšikovia rozhodovať o tom, ktorý z nominovaných dvadsiatich šiestich...
Týždeň slovenského jazzu: klaviristi
Dnes necháme hovoriť (alebo lepšie povedané znieť) klavírnych majstrov. Jazzová klavírna úroda bola...