Dianne Reeves sa vrátila na Slovensko: Jazzová diva zožala opäť standing ovation

Dianne Reeves sa vrátila na Slovensko: Jazzová diva zožala opäť standing ovation
jazz.sk

Do Bratislavy sa vďaka celoročnému festivalu City Sounds po šiestich rokoch vrátila päťnásobná držiteľka Grammy, legendárna jazzová speváčka Dianne Reeves. Svojim jedinečným speváckym umením potešila všetkých milovníkov jazzu - na nohy postavila celý bratislavský Istropolis.

 

Zámerom festivalu City Sounds je už od jeho začiatku spájať na jednom pódiu slovenských interpretov a muzikantov s hviezdami zo zahraničia, za čo im patrí v mene mladej generácie hudobníkov uznanie. Priestor predstaviť sa tentokrát dostalo duo Kristína Mihaľová (spev) a Jakub Šedivý (akustická gitara). Dvojica vyštudovala Konzervatórium a VOŠ J. Ježka v Prahe a je objavom roka 2017 súťaže Nové tváre slovenského jazzu. Divákom sa predstavili zaujímavými prerábkami známych popových piesní, jazzových štandardov, ale aj svojou vlastnou tvorbou, čomu som sa osobne veľmi potešila a priala som si jej počuť ešte viac. Kristína svoj hlas ovláda skutočne dokonale. Jej čistá intonácia a frázovanie je na vysokej úrovni. Jakub pri svojej hre pôsobí, akoby sa s gitarou už narodil. Cítiť z neho nadšenie a vášeň pre hudbu. Svojej úlohy predskokana sa obaja zhostili na výbornú a vzhľadom na počet divákov v sále a ich reakcie bolo zrejmé, že sa páčili aj publiku.

Po krátkej prestavbe pódia prišiel divákov privítať jeden z organizátorov festivalu Marian Pavlovič. Na pódium uviedol hviezdu večera Dianne Reeves s jej muzikantmi. Koncert začala kapela v zložení Peter Martin (klavír), Romero Lubambo (gitara), Reginald Veal (basgitara, kontrabas) a Gregory Hutchinson (bicie nástroje) inštrumentálnou kompozíciou z pera pianistu Petra Martina Broadmoor. Z ich virtuozity a skvelého groovu bolo okamžite jasné, že nás čaká hudobná lahôdka najvyššej úrovne. Dianne prišla počas druhej skladby a divákom sa prihovorila formou „ad lib“, t.j. improvizovanou melódiou a slovom zakomponovaným do práve znejúcej piesne. Okrem iného sme sa dozvedeli, že toto je posledný koncert ich trojtýždňového európskeho turné.

Pri tretej piesni sa určite potešil nejeden gitarista. Nestáva sa často, že by niekto robil covery skladieb od legendárneho gitaristu Pat Methenyho. Pre pieseň Minuano sa však Dianne zrejme nerozhodla náhodou, keďže ju so samotným Methenym spievala už aj v Bielom dome v roku 2016.

Ďalšie skladby sa niesli v komornom duchu, čomu prispel aj basgitarista, ktorý svoj nástroj vymenil za kontrabas. Nasledovalo niekoľko jazzový štandardov, pričom niektoré z nich môžeme počuť aj na Dianniných albumoch. Počas koncertu zaznelo viacero prekvapivých momentov. Jeden z nich sme mohli počuť pri šiestej piesni Softly as The Morning Sunrise (jazzový štandard z albumu The Nearness Of You). Najprv ju začali spolu s Dianne hrať všetci muzikanti, ale po chvíli ako by usúdili, že Diannin scat lepšie vyznie v duu s kontrabasom. Vďaka komornému zvuku sme tak mali možnosť jasne počuť jej fantastické improvizačné schopnosti, bezchybné ladenie a frázovanie. Po chvíli sa pridal už aj zvyšok kapely. Dianne však po chvíli začala opakovať slovo „softly“ (jemnejšie), čo muzikanti nasledovali postupným stišovaním. Pieseň tak nakoniec ukončila Dianne už len s kotrabasistom. Bolo úžasné sledovať ako Dianne s prehľadom ovláda pódium a diriguje svojich muzikantov, ktorí pozorne sledujú každé jej gesto.

Pri ôsmej skladbe, ktorou bola „Gershwinovka“ Our Love is Here to Stay zostal s Dianne na pódiu len gitarista Romero Lubambo, pôvodom z Rio de Janeira. Hrávajú spolu už roky, a tak ho predstavila ako svojho “brata od druhej matky”. Dianne sa spontánne rozhodla, že ich ďalšia spoločná pieseň bude Insensatez od A. C. Jobima. Romero si najprv myslel, že chce od neho spievať inú pieseň, tak sa chvíľu dohadovali, pričom nám Dianne prezradila, že nikdy dopredu nevedia, čo budú na koncerte hrať. Portugalčina bola po angličtine však jednoznačne príjemnou zmenou.

Poslednú, jedenástu pieseň koncertu Afro Blue začal kontrabasista Reginald Veal sólom. Popretkával v ňom svoju oduševnenú hru (miestami hral tak expresívne až takmer vytrhával struny) so skvelým groovom, čo viackrát Dianne ocenila a podotkla, že vďaka nemu je táto pieseň po každýkrát iná. Do skladby Dianne zapojila aj nás divákov klasickými odpovedačkami “jé je”. Čo už bolo rozhodne menej bežné, bol spôsob, akým predstavila svojich muzikantov - celú predstavovačku spievala opäť formou „ad lib“. Vďaka tomu sme sa nedozvedeli len ich mená, ale aj niečo o nich a o tom, ako ich Dianne vníma.

Celý záver koncertu bol veľmi sympatický a bola to ďalšia z vecí, ktorými si nás Dianne získala. Z pódia odišla za vrúcneho potlesku a postupne po nej jeden po jednom aj muzikanti. Posledný dohrával už len bubeník. Diváci sa však rozhodli, že si ich svojim „standing ovation“, burácajúcim potleskom a výskaním, vyžiadajú naspäť. Dianne sa vrátila na pódium v sprievode klaviristu a spoločne nám venovali špeciálnu pieseň “len pre nás” You Taught My Heart To Sing. V závere piesne odložila mikrofón a my sme tak mali možnosť počuť jej hlas akusticky, čo bolo skvelou bodkou a zároveň potvrdením návratu do začiatkov jazzu, kedy speváčky a speváci spievali bez ozvučenia.

 

Foto: Rudo Baranovič

Anna Repková

Galéria

__t-DR-01.jpg
_kk-01.jpg
_kk-02.jpg
_kk-03.jpg
_kk-04.jpg
_kk-05.jpg
_kk-06.jpg
_kk-07.jpg
DR-02.jpg
DR-03.jpg
DR-04.jpg
DR-05.jpg
DR-06.jpg
DR-07.jpg
DR-08.jpg
DR-09.jpg
DR-10.jpg

 

 

Ďalšie články

Di Meola a Rubalcaba naplnili obrátenú pyramídu
Al Di Meola & Gonzalo Rubalcaba, 15.11.2013 Slovenský rozhlas, Bratislava   Nezabudnuteľnú...
Z Prahy do Bratislavy: Duo Kristína Mihaľová a Jakub Šedivý sa uvádzajú do našej metropoly s čerstvým videoklipom
Speváčku Kristínu Mihaľovú a gitaristu Jakuba Šedivého ste nemohli prehliadnuť na prestížnom...
Brian Blade: Aj pri odlišných názoroch nás spája ľudskosť
Náš rozhovor s bubeníkom Brianom Bladeom je vyústením dlhoročného záujmu o jeho osobu a ...
Cassandra Wilson priniesla Bratislave hudbu tvorenú srdcom
11.december 2014, Nová Scéna, Bratislava   Bohatú koncertnú sezónu prišla do Bratislavy...
Alan Bartuš neprišiel a predsa zvíťazil!
   Piatok 15. marca patril v priestoroch rozhlasovej Pyramídy predovšetkým slovenskej...
Aj Teri Čikoš dôveruje jazzu
Nielen Bratislavčania už niekoľko rokov vzhliadajú k legendárnej koncertnej sérii In Jazz We Trust...
Igor Ochepovsky to zabalil
Fanúšikovia pozoruhodnej českej formácie Ochepovsky Project smútia, pretože jej líder po ôsmich...
Predsudok/premena/poznatok... Andromeda´s Mystery
Moje predsudky voči hudobným formáciám bez basovej zložky sú hlboko vkorenené. Očakávania toho, ako...