Dokonalá nahrávka „Spoločných ihrísk“ Tibora Felediho

Dokonalá nahrávka „Spoločných ihrísk“ Tibora Felediho
Peter Motyčka

Ako inak osláviť Medzinárodný deň detí, ako poriadnym (detským) jazzovým albumom. Festival Konvergencie ponúkol v septembri 2022 v rámci koncertu pre deti a rodičov „Spoločné ihriská“ klaviristu Tibora Felediho. Pôvodne inštrumentálny projekt slovenských riekaniek a piesní v jazzových úpravách formácie Tibor Feledi Kairos Quintet časom dorástol – pribudli hlasy Detského a dievčenského zboru Slovenského rozhlasu a aranžmány pre sláčikové kvarteto.

 

V tomto obsadení zaznel projekt len dvakrát: v Slovenskom rozhlase a na festivale Konvergencie, kde vznikla vynikajúca nahrávka. Exteriérové koncerty v septembri nie sú zvláštnosťou, no v tomto prípade sa produkcia festivalu do poslednej chvíle zaoberala mimoriadne chladným počasím. Zvažovala, či nepresunúť koncert do interiéru. Dirigent a zbormajster Adrian Kokoš sa obával o speváčky. Napokon však padlo rozhodnutie zostať na nádvorí Starej radnice v Bratislave, ktoré sa zmenilo na obrovskú šachovnicu. Koncert bol mimoriadnym zážitkom. Uchvátené bolo nielen publikum, ale aj hudobníci, zvukári a organizátori. „Hneď som si chcel vypočuť nahrávku, či sa nám to len nezdalo. Okamžite som vedel, že je dokonalá. Práca na masteringu preto prebieha mimoriadne rýchlo a hladko,” približuje Tibor Feledi, ako začali prípravy na vydanie CD.

 

„Úplne prvý podnet aranžovať detské piesne prišiel ešte na vysokej škole, kedy sme na hodinách harmónie dostali zadanie zharmonizovať ľubovoľnú melódiu,“ spomína autor projektu. „Vybral som si Prší, prší. Výsledok sa mi celkom páčil. Neskôr, keď som už začal učiť, som sa k piesňam vracal viac a viac.“ Tibor Feledi k nim vytváral komplexnejšie harmónie a rytmy, vďaka čomu napokon vznikol cyklus inštrumentálnych skladieb, ktorý zaranžoval pre jazzové kvinteto Tibor Feledi Kairos Quintet. „Vznikol z toho album Common Playgrounds. Hudbu z neho sme odohrali na množstve koncertov a nakoniec sme za nahrávku získali aj Radio_Head Awards v kategórii Jazzový album roka 2018. Prešlo niekoľko rokov a ja som sa ocitol na koncerte zboru, ktorý dirigoval Adrian Kokoš. Vtedy mi napadlo, že by bolo skvelé počuť detský zbor spievať moje aranžmány. A aby toho nebolo málo, vždy ma lákalo napísať sláčikové kvarteto, tak som sa chopil príležitosti.”

 

Pokiaľ ste nemali šťastie objaviť sa na Spoločných ihriskách naživo, ukážky z pripravovaného albumu si môžete vypočuť na portáli SoundCloud. Avšak na to, aby sme ho mohli vydať, potrebujeme vašu pomoc. Na platforme Startlab prebieha od Dňa matiek po Deň detí crowdfundingová kampaň, kde môžete ľubovoľnou sumou podporiť vznik a vydanie albumu a zároveň si vybrať niektorú z odmien: digitálnu formu albumu, CD alebo špeciálnu vinylovú platňu. Jej súčasťou bude papierový kruh, ktorý keď uložíte na roztočený gramofón, rozhýbu sa na ňom obrázky. Ilustrácie ku každej zo šiestich skladieb a obal pre album namaľovala Tiborova manželka Natália Feledi Raková.

 

 

Sme radi pri tom, keď vzniká niečo nové a inšpirujúce. Spoločné ihriská prinášajú spojenie niekoľkých hudobných aj ľudských rovín – slovenské ľudové piesne, moderný jazz, sláčikové kvarteto, zbor – tieto prepojenia sú nám na Konvergenciách blízke. Spájame sa, aby vzniklo niečo nové,“ povedal o projekte Jozef Lupták, riaditeľ festivalu Konvergencie. Ďakujeme, že prostredníctvom crowdfundingovej kampane, ktorá prebieha na portáli Startlab, podporíte vznik a vydanie novej kvalitnej slovenskej hudby.

 

Link na crowdfundingovú kampaň: www.startlab.sk/spolocneihriska

 

Hudobné ukážky z pripravovaného albumu: https://soundcloud.com/tibor-tibso-feledi

Facebook: https://www.facebook.com/Spolocne.ihriska

Instagram: https://www.instagram.com/spolocne_ihriska/

 

Tlačová správa

Galéria

Dokonalá nahrávka „Spoločných ihrísk“ Tibora Felediho
Dokonalá nahrávka „Spoločných ihrísk“ Tibora Felediho

 

 

Ďalšie články

BJD 2019 v piatok: Domáca produkcia a nízke frekvencie
Bratislavské jazzové dni oslavujú svoje 45. narodeniny. Za ten čas sa podujatie stalo...
Kairos Quintet klaviristu Tibora Felediho krstil: Debutový album zasypala stovka farbených loptičiek
Zabudnite na svoju predstavu o spojení jazzu a detských piesní. Kairos Quintet klaviristu a...
Rádiohlavy 2018: Víťazom v kategórii jazz sa stalo kvinteto Tibora Felediho
Od januára mohli fanúšikovia domácej hudby hlasovať v 11. ročníku Radio_Head Awards. Víťazi...
Alan Bartuš neprišiel a predsa zvíťazil!
   Piatok 15. marca patril v priestoroch rozhlasovej Pyramídy predovšetkým slovenskej...
Aj Teri Čikoš dôveruje jazzu
Nielen Bratislavčania už niekoľko rokov vzhliadajú k legendárnej koncertnej sérii In Jazz We Trust...
Igor Ochepovsky to zabalil
Fanúšikovia pozoruhodnej českej formácie Ochepovsky Project smútia, pretože jej líder po ôsmich...
Predsudok/premena/poznatok... Andromeda´s Mystery
Moje predsudky voči hudobným formáciám bez basovej zložky sú hlboko vkorenené. Očakávania toho, ako...