Dorůžka, Fischmann a Novák predstavia nepoznané piesne židovských autorov. Už tento týždeň na livestreame festivalu Věčná naděje

Dorůžka, Fischmann a Novák predstavia nepoznané piesne židovských autorov. Už tento týždeň na livestreame festivalu Věčná naděje

Festival Věčná naděje prinesie v nedeľu 25. apríla livestream zo Španielskej synagógy. Trio v zložení David Dorůžka - gitara, Robert Fischmann - flauta a Martin Novák - bicie uvedie vlastné autorské kusy aj prearanžované skladby Kurta Weila, Chave Alberstein či Johna Zorna. Živý prenos koncertu tria zo Španielskej synagógy s úvodom Evy Hazdrové - Kopeckej nájdu diváci na festivalovom youtube kanáli či facebooku 25. apríla od 19:30. Podporiť festival bude možné dobrovoľným príspevkom cez platformu Doni.

 

David Dorůžka je jednou z vedúcich postáv českej jazzovej scény. Uznávaný gitarista vystupoval po celom svete, je štvornásobným držiteľom Ceny Anděl, spolupracoval s menami ako Kendrick Scott, Dan Tepfer, George Mraz, Tiburtina Ensemble, Jiří Suchý, Oldřich Janota, Iva Bittová a mnoho ďalších. Do nového projektu prizval flautistu Roberta Fischmanna a bubeníka Martina Nováka. Repertoár zostavy je postavený na hudbe vychádzajúcej zo židovských tradícií Európy aj blízkeho východu. So starším aj novším hudobným materiálom ale pracujú hudobníci po svojom, premietajú do neho najrôznejšie vplyvy a zvuky súčasného hudobného sveta.

 

Robert Fischmann je členom skupín Nerez, Bran, Štěpánka Balcarová Septet, spolupracuje s Concept Art Orchestra, Jazz Dock Orchestra či s Lenkou Lichtenberg. Martin Novák vystupuje medzi inými aj s kapelami Robert Křesťan & Druhá Tráva, Lenka Dusilová, Jana Kirschner, Lanugo alebo Jaromír Honzák Quintet.

 

Živý prenos koncertu tria zo Španielskej synagógy s úvodom Evy Hazdrové - Kopeckej nájdu diváci na festivalovom youtube kanáli či facebooku 25. apríla od 19:30. Podporiť festival bude možné dobrovoľným príspevkom cez platformu Donio.

 

Spolužitie českej, nemeckej, židovskej a kresťanskej kultúry dalo na našom území vzniknúť pozoruhodným hudobným dielam. Nadačný fond Věčná naděje v rámci festivalu systematicky prezentuje diela hudobných skladateľov tvoriacich v ťažko predstaviteľných podmienkach koncentračných táborov počas 2. svetovej vojny.

 

Festival Věčná naděje začal tento rok v marci koncertom kvarteta huslistu Jiřího Vodičky, klarinetistu Irvina Venyše, klaviristu Martina Kasíka a violončelistu Jiřího Bártu, ktorí v priestoroch pražskej modlitebne Cirkvi českobratskej evanjelickej na Vinohradoch predstavili dielo Gideona Kleina, Johanna Sebastiana Bacha a Oliviera Messiaena. Záznam je možné si pozrieť na festivalovom youtube kanáli, rovnako ako festivalový dokument Terezínští autori o kultúre a hudbe v terezínskom gete.

 

V októbri a novembri tohto roku uvedie festival nielen dielo tzv. Terezínských autorov, ale aj prednášky, detskú operu Brundibár alebo koncert významnaj nórsko - poľskej hudobníčky Bente Kahan. Viac informácií o programe nájdete na sociálnych sieťach festivale alebo webových stránkach www.vecnanadeje.org.

 

Zdroj: tlačová správa

 

 

Ďalšie články

Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...