Dymové signály nad Transylvániou

Dymové signály nad Transylvániou
Peter Motyčka

Začiatok nového roka býva spojený s množstvom nových albumov a svoj debutový album „Transylvánske tance“ (Bebe Rebe 2023) predstavuje aj zoskupenie Alma Pannonia, ktorého členmi sú maďarskí hudobníci Balász Dongo Szokolay a Géza Fábri, domáci Erik Rothenstein ako aj z Bulharska pochádzajúci perkusionista Kiril Stoyanov. Na aktuálnom albume „Transylvanian Dances“ môžeme zachytiť dymové signály zvláštneho kultúrneho stretnutia v Karpatskej kotline. Židovská, maďarská a moldavská tradícia sa mieša v spoločnom panónskom kotli.

 

Zoskupenie hudobníkov z Maďarska (Balász Dongo Szokolay – transylvánske píšťaly, Géza Fábri – spev, koboz), z Bulharska (perkusionista Kiril Stoyanov – t ‘pan, darbuka) a zo Slovenska (Erik Rothenstein - barytónsaxofón, klarinet a basklarinet) nahralo album čerpajúci z maďarských, židovských a moldavských ľudových piesní z oblasti Transylvánie. Podnetom k spolupráci bola ich vzájomná spolupráca. Dongo a Géza spolu účinkujú už dlhé roky. Ich špecialitou sú aj „foklórne ľudové diskotéky“ v Maďarsku ale napríklad aj v Sedmohradsku, kde hrávajú tradičné piesne do tanca. Dongo najskôr koncertoval s Erikovou jazzovou skupinou a neskôr spolu vystupovali ako trio s Gézom. Neskôr tiež oslovili Kirila, ktorého hlboká znalosť balkánskeho folklóru a schopnosť improvizácie doplnila takto toto netradičné zoskupenie.

 

 

Stretnutie umelcov rôzneho zamerania našlo „spoločnú reč“ pri interpretácii a spracovaní ľudových skladieb z oblasti Transylvánie. Géza Fábri okrem spievania zbiera a oživuje kobozovú hudbu. Je to tradičný strunový nástroj, predchodca všetkých typov lutien a gitár. Dongó je hlboko ponorený do transylvánskej flautovej hry a štýlovej improvizácie, prameniacej z ľudových tém. Kiril je majstrom balkánskych rytmov a jedinečného bulharského perkusívneho nástroja t’pan. Erik sa okrem jazzu venuje klezmerovému klarinetu, ktorý sa dá vhodne uplatniť aj vo folklórnej hudbe iných národov. Kvarteto spojila láska a záujem o pôvodné ľudové piesne. Všetky spomenuté hudobné prvky a vplyvy, individuálny prístup a špecifický štýl hudobníkov sa prejavil v skladbách „varených“ vo veľkom panónskom kotli.

 

 

Hudobníci sa snažili zachovať autenticitu. Ich stretnutie, koncert a následné nahrávanie malo intuitívny, hravý ale zároveň i „foklórne zrnitý“ charakter bez zbytočných príkras a balastu. Nahrávka obsahuje aj skladbu zo zbierky ľudových piesní Rumunské tance Bélu Bartóka – Tanec z Butschumu. Hudobníci chceli takto vzdať poklonu géniovi za úsilie pri zbieraní ľudových skladieb národov Uhorska. Taktiež sa na nej nachádza aj známa pieseň Kohút zakikiríkal od Rabbiho Yitzchaka Isaaca Tauba. „Po celom Sedmohradsku hrali hudobníci pre Maďarov, Rumunov, Rómov a Židov bez ohľadu na ich národnosť. Maďarské a židovské ľudové piesne, rómske ornamentálne motívy skrášlené zvukom transylvánskej flauty, sa dobre prelínajú s klezmerovým klarinetom a bulharským bubnom t’pan a kobozom“, vysvetľuje Dongó pozadie projektu. Erik dopĺňa vznik spolupráce: „Najprv s Dongóm, ale neskôr i s Gézom, sme koncertne niekoľkokrát vystúpili a cítili sme sa v tejto zostave veľmi dobre. Preto sme sa rozhodli že nahráme album a prizvali sme aj Kirila, s ktorým sme najprv odohrali jeden koncert a následne nahrali album. Kirilove perkusie a jeho cit pre ľudové piesne presne zapadli do nášho konceptu živého drsného hrania idúceho priamo k jadru skladby“.

 

 

Album vydala spoločnosť Bebe Rebe zameraná na produkciu world music, jazzu, vážnej a súčasnej hudby a príbuzných žánrov. Je prístupný na streamovacích platformách, ako aj v podobe CD. Projekt z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

 

Autor: Peter Motyčka podľa tlačovej správy

 

Galéria

Dymové signály nad Transylvániou

 

 

Ďalšie články

Erik Rothenstein: Mexické publikum striehlo na každú našu notu
Stretol som sa so saxofonistom, skladateľom, aranžérom a pedagógom Erikom Rothensteinom. Rozprávali...
CZ-SK Big Band Matúša Jakabčica vystúpil v Synagóge v Šahách
Pri spiatočnej ceste späť zo servisu na opravu fotoaparátov sme sa zastavili v Šahách a ...
Trombonista Michal Motýľ vydáva očakávaný album Sunflowers
V posledných týždňoch roku prichádza na pulty nový album z dielne slovenskej jazzovej...
Jazz v symfonickej hudbe v Slovenskej filharmónii
Vo štvrtok 30.10.2014 sa o siedmej večer v Koncertnej sieni Slovenskej filharmónie bude konať veľmi...
Cenu ESPRIT si prevzal gitarista David Kollar
Slovenské oslavy Medzinárodného dňa jazzu pod záštitou UNESCO sa už tradične nesú v znamení...
Čo všetko sa urodilo na domácej scéne world music?
Odpovede na túto otázku snáď zaznejú budúci piatok 24. mája v bratislavskom Kácečku, kde prebehne...
Laserová show Mattiu Müllera
Pokiaľ sa média nadchýnajú nad hudobným (či skôr vizuálnym) zážitkom z koncertu francúzskeho...
OpenJazzFest ožije Kubou i Brazíliou
Bohatá ponuka jazzových festivalov je typická najmä pre jesenné mesiace, no fanúšikovia si nemusia...