Earth, Wind & Fire už v pôvodnom obsadení nevystúpi: Zakladateľ Maurice White zomrel vo veku 74 rokov

Earth, Wind & Fire už v pôvodnom obsadení nevystúpi: Zakladateľ Maurice White zomrel vo veku 74 rokov

Maurice White, zakladateľ a leader zoskupenia Earth, Wind & Fire, ktorého nadžánrová hudba vytvorila jednu z najúspešnejších kapiel 70. rokov, zomrel v stredu 3. februára 2016 vo veku 74 rokov. Hovorca kapely Mark Young v oznámení nešpecifikoval príčinu smrti, no leader už v roku 1999 oznámil, že trpí Parkinsonovou chorobou. White tento svet opustil pokojnou smrťou vo svojom dome v Los Angeles.

 

Earth, Wind & Fire vytvorilo množstvo hitov, medzi ktoré patria napríklad skladby Shining Star, September, That’s the Way of the World a cover piesne od Beatles Got to Get You Into My Life. Kapela mala svoj vlastný štýl, ktorý sa pevne opieral o rhythm and blues, no zároveň prekračovala hranice hudobných žánrov, čím priťahovala široké publikum. Razantná dychová sekcia, basové linky a nákazlivé funky rytmy, priestor pre dobrodružnú improvizáciu, jemné vokálne harmónie - to všetko Earth, Wind & Fire malo.

 

Jej zakladateľom, leaderom a hlavným spevákom bol Maurice White, ktorý v roku 1969 v Chicagu spolu s dvomi priateľmi Wade Flemonsom  a Don Whiteheadom založil kapelu "Salty Peppers". Po niekoľkých personálnych zmenách, medzi nimi obsadenie White-ovho mladšieho brata Verdine-a, kapela podpísala zmluvu s vydavateľstvom Warner Bros. Records. V roku 1971 zmenila svoj názov na Earth, Wind & Fire a vydala rovnomenný debutový album. Počas nasledujúcich viac ako 20 rokov sa kapela stala jednou z najznámejších a najúspešnejších zoskupení na svetovej populárnej scéne a získala 6 ocenení Grammy. Sám Maurice White ich získal dokonca sedem, pričom nominovaný bol až 21-krát. Ako hlavný skladateľ a producent sa asi najviac zaslúžil o zapísanie Earth, Wind & Fire medzi legendárne kapely do siene slávy NAAPC Hall of Fame.

 

Earth, Wind & Fire - Shining Star - live (1975)

 

“Aj keď sme v podstate všetci boli jazzoví hudobníci, hrali sme soul, funk, gospel, blues, jazz, rock a tanečnú hudbu… a nakoniec sa nejakým spôsobom naša muzika stala popom,” napísal Maurice White o kapele na ich webstránke. “Vychádzali sme z dekády experimentovania, rozširovania vedomia a kozmickej uvedomelosti. Chcel som, aby naša hudba sprostredkovala posolstvo univerzálnej lásky a harmónie bez toho, aby sme našich poslucháčov kŕmili duchovným obsahom.” V roku 1985 tento výrok objasnil pre magazín The Chicago Tribune: “Je dôležite zdôrazňovať pozitívne aspekty. Naučil som sa, že hudba mnohým ľuďom pomáha prežiť a chcú, aby im tie piesne niečo dávali - myslím, že by ste to mohli nazvať nádejou.”

 

V roku 1994 Maurice White oznámil odchod z kapely a ako dôvod uviedol únavu a túžbu po oddychu od náročného cestovania a koncertovania po celom svete. Miesto hlavného speváka a nového leadera kapely tak dostal Philip Bailey. Až okolo roku 1999 White priznal, že skutočným dôvodom odchodu bola Parkinsonova choroba. Odvtedy sa už do kapely nikdy nevrátil, hoci pri niekoľkých príležitostiach s Earth, Wind & Fire ešte vystúpil a pokračoval v písaní, nahrávaní a produkovaní nových nahrávok kapely.

 

Maurice White zomrel v spánku v noci z 3. na 4. februára 2016, vo veku 74 rokov. Za sebou zanechal manželku, dvoch synov a svojich bratov Verdine a Freda, ktorí sú obaja dlhoročnými členmi kapely.

Jeho brat Verdine na svojom facebooku zverejnil túto rozlúčkovú správu: "Môj brat, vzor a najlepší priateľ Maurice White minulú noc zomrel, pokojne v spánku. Hoci svet práve stratil ďalšieho úžasného hudobníka a legendu, naša rodina prosí o rešpektovanie súkromia, keďže začína veľmi náročné obdobie plné zmien v našich životoch. Ďakujeme za vaše modlitby a priania.

Váš Verdine White"

 

Rest In Peace, Maurice White!

 

Zdroj: New York Times

Foto: Rob Verhorst/Redferns

Auto: Martin Uherek

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Smutná správa pre slovenský jazz: Opustil nás vynikajúci bubeník Jozef "Ischi" Döme
Včera zasiahla našu jazzovú scénu smutná správa, akú sme tu nemali azda od tragédie Martina Ďurdinu...
Smutný koniec jazzového roka 2015: Zomrela speváčka Natalie Cole
Vo veku 65 rokov zomrela vo večerných hodinách posledného dňa roka 2015 dcéra legendárneho...
Verný otcovmu štýlu až do konca: Zomrel syn legendy, spevák Frank Sinatra Jr.
Spevák Frank Sinatra Jr. postavil svoju úspešnú hudobnú kariéru na vokálnom štýle, pripomínajúcom...
S kým sme sa tento rok rozlúčili: Spomienka na jazzové legendy
Rok 2016 pre hudobnú obec všeobecne mimoriadne smutný, opustili nás mnohé veľké populárne mená -...
Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...