S kým sme sa tento rok rozlúčili: Spomienka na jazzové legendy

S kým sme sa tento rok rozlúčili: Spomienka na jazzové legendy

Rok 2016 pre hudobnú obec všeobecne mimoriadne smutný, opustili nás mnohé veľké populárne mená - Prince, David Bowie, Leonard Cohen, Sharon Jones... Žiaľ, ani jazzový svet nebol tento rok výnimkou. Spomeňme si spolu na jazzových velikánov, ktorí tento rok "odleteli do jazzového neba".

 

31.12.2015 - Smútok nastávajúceho roka začal s informáciou o úmrtí speváčky Natalie Cole, ktorá tento svet opustil vo večerných hodinách posledného dňa v roku. Natalie začala spievať profesionálne počas štúdia na vysokej škole a prvé úspechy zaznamenala ako 25-ročná v roku 1975 so svojim debutovým albumom Inseparable. Skladba This Will Be z tohto albumu sa dostala na vrchné priečky hitparád a Cole si s ňou vybojovala cenu Grammy za najlepšiu R&B skladbu. Nasledovalo ťažšie obdobie života, problémy s drogami, odmlka a úspešný comeback. V jazzovom svete sa Natalie zrejme najviac zapísala albumom duetov so svojim otcom, Nat King Cole-om, s názvom Unforgettable... with Love.

 

3.1.2016 - Len pár dní potom nás opustil Paul BleyBol to kanadský klavirista, ktorý zohral významnú úlohu hlavne v období 60. rokov free jazzového hnutia. Jeho moderná triová koncepcia bola inšpiráciou pre vlny ďalších klaviristov a ako sprievodný hráč pôsobil na niekoľkých kľúčových nahrávkach, medzi inými na albume Sonnyho Rollinsa a Colemana Hawkinsa s názvom Sonny Meets Hawk! Okrem toho bol významným činiteľom pri zakladaní organizácie Jazz Composers Guild, ktorej cieľom bolo spájať free jazzových hudobníkov v New Yorku, medzi nimi Ruswell Rudd, Cecil TaylorArchie Shepp, Carla Bley, Michael Matler, Sun Ra a mnohí iní. Tento spolok organizoval pravidelné každotýždenné koncerty a vytvorilo fórum "pre jazzovú revolúciu" v roku 1964. Posledné roky svojho života bol členom profesorského zboru na konzervatóriu New England Music Conservatory a až do smrti pokračoval v koncertnej činnosti.

 

3.2.2016 - Február priniesol úmrtie zakladateľa svetoznámej kapely Earth, Wind & Fire, Maurice White-a. Pri tejto príležitosti jeho brat a dlhoročný spoluhráč Verdine White na facebooku zverejnil dojemný rozlúčkový status: "Môj brat, vzor a najlepší priateľ Maurice White minulú noc zomrel, pokojne v spánku. Hoci svet práve stratil ďalšieho úžasného hudobníka a legendu, naša rodina prosí o rešpektovanie súkromia, keďže začína veľmi náročné obdobie plné zmien v našich životoch. Ďakujeme za vaše modlitby a priania. Váš Verdine White"

 

16.3.2016 - Frank Sinatra Jr. bol synom rovnomenného svetoznámeho speváka. Na rozdiel od svojho otca, mladý Sinatra Jr. nikdy nevykročil na tradičnú cestu úspechu - jeho albumy ani single sa nikdy neumiestnili v rebríčku Billboard a ani neúčinkoval v nijakých filmoch. Zatiaľ čo jeho sestra Nancy zažila obrovský úspech v 60. rokoch v štýloch pop a rock, Frank Jr. sa nikdy nevzdialil od príkladu svojho otca a jeho repertoár tvorili najmä jazzové štandardy z Great American Songbook. Počas svojho života chvíľu nespieval, ale dirigoval orchester, ktorý sprevádzal jeho otca. Napriek tomu prežil dlhú kariéru, ktorá trvala viac ako pol storočia.

 

15.8.2016 - V tento deň náš svet opustil Bobby Hutcherson. Jeho meno sa na jazzovej scéne začalo skloňovať v skorých 60. rokoch potom, ako sa presťahoval do New Yorku a stal sa jedným z prvých moderných vibrafonistov, ktorí používali štvorpaličkovú techniku. Od roku 1963 nahrával pre vydavateľstvo Blue Note po boku Andrew Hilla a Jackie McLeana a "Modrej note" tak pomohol priblížiť sa ku experimentálnej hudbe. Jeho prvý album pod vlastným menom Dialogue vyšiel v roku 1965. Počas nasledujúcich rokov spolupracoval napríklad s Ericom Dolphym na jeho legendárnom albume Out to Lunch (1964), ako aj s Herbie Hancockom vo filme Round Midnight (1986). Až do svojej smrti aktívne vystupoval a zanechal za sebou syna, ktorý je v súčasnosti produkčným manažérom pre organizáciu SFJAZZ.

 

22.8.2016 - Len krátko po úmrti Bobby Hutchersona nás opustil aj belgický velikán ústnej harmoniky Toots ThielemansPrvú dieru do jazzového sveta urobil v roku 1950, keď sa pridal ku Benny Goodmanovi počas jeho európskeho koncertného turné. O dva roky neskôr emigroval do USA a nakrátko sa stal členom Charlie Parker's All Stars. Následne hral s mnohými jazzovými velikánmi, medzi nimi so speváčkou Ellou FitzgeraldMiles Davisom, ale aj mainstreamovými hviezdami ako Frank Sinatra, Paul Simon a Billy Joel. Jeho harmonikové sóla sa objavili aj v mnohých filmoch, napríklad "Midnight Cowboy," ''The Getaway" a "Sugarland Express" a jeho tóny taktiež zaznievajú ako hlavná téma televízneho seriálu "Sesame Street."

 

26.9.2016 - "Jazzová smrtka" sa nevyhla ani Čechám, v tomto roku nás opustil aj legendárny klavirista, skladateľ a pedagóg Karel RůžičkaPočas svojej kariéry pôsobil v orchestri Divadla Semafor, v jazzovom orchestri Československého rozhlasu, v sedemdesiatych rokoch hral v kapele Jazz Celula s Lacom Deczim, neskôr so zoskupením SHQ Karla Velebného. Popri tom často vystupoval a nahrával s mnohými poprednými jazzovými sólistami ako napríklad Rudolfom Dašekom, George MrazomJiří Stivínom, Rudolfom Roklom a ďalšími. Zároveň aktívne pôsobil aj v jazzových orchestroch - v Pražskom bigbande Milana Svobodu, orchestri Gustava Broma a vo fínskom a dánskom rozhlasovom orchestri. Dôležitá bola aj jeho pedagogická činnosť na Konzervatóriu Jaroslava Ježka a na Akadémii múzických umení v Prahe a Letnej jazzovej dielne Karla Velebného vo Frýdlantě.

 

2.11.2016 - Legendárny basista Bob Cranshaw nás opustil po dlhom boji v štvrtom štádiu rakoviny. Cranshaw patril medzi hudobníkov, ktorí ostali verní svojej prvej kapele, od konca 50. rokov až do svojej smrti pravidelne spolupracoval so saxofonistom Sonny Rollinsom. S ním nahral Bob desiatky albumov a odohral tisícky koncertov, pričom ako jeden z prvých basistov vymenil v 60. rokoch kontrabasu za basgitaru. Okrem stabilného pôsobenia u Rollinsa bol Cranshaw počas svojej kariéry aktívny aj ako hosť a štúdiový basista, na viac ako 3000 nahrávkach spolupracoval s George BensonomColeman HawkinsomEllou FitzgeraldPeggy LeeWayne Shorterom, McCoy Tynerom, Frankom Sinatrom, Paulom Simonom, Rod Stewartom, Judy Collins a Buddy Richom. V snahe zlepšovať podmienky pre miestnych newyorských hudobníkov pôsobil posledné 3 desaťročia v správne rade odborov "Local 802".

 

11.11.2016 - Len krátko potom otriasla jazzovým svetom ďalšia (a zatiaľ posledná) smutná správa, úmtie basistu Victor Bailey-ho. Príčinou boli svalová dystrofia a Lou Gehrigova choroba spôsobujúce stratu schopnosti ovládať svalstvo a zánik nervových buniek, ktoré majú jeho činnosť na starosti. Bol posledným basgitaristom legendárnej fusion skupiny "Weather Report". Bailey počas svojej sólo kariéry vyprodukoval niekoľko hodín vynikajúcej originálnej tvorby plnej vražedne krkolomných basgitarových groovov, ktoré dokázal zahrať energicky, pútavo a s neuveriteľnou ľahkosťou (za všetky menujme skladbu "Kid Logic" z albumu "Bottom's Up"). Jeho úžasná hra však ďaleko presiahla hranice jedného žánru a tak jeho basu môžeme počuť v nahrávkach Sonnyho Rollinsa, Lennyho Whitea, či Michaela Breckera, ale aj Madonny, Lady Gaga, Mary J. Blige, či Stinga.

 

Česť pamiatke všetkým spomenutým jazzmanom, aj tým nespomenutým, ktorí nás tento rok opustili potom, ako celý svoj život zasvätili jazzu a zanechali za sebou množstvo nádhernej hudby.

 

Zdroj: vybrané články jazz.sk

Autor: Martin Uherek

Foto: Rick Nederstigt/AFP/Getty Images

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Jazzové vtipy :-)
K letnému dovolenkovému obdobiu patrí relax a uvoľnenie. Preto nachvíľu odbočíme od „...
6 zaujímavých faktov o jazze, ktoré ste (možno) nevedeli
Jazz je dnes nesmierne širokým pojmom, pod ktorým si môžeme predstaviť rozmanitú hudbu. Nebolo tomu...
Smutný koniec jazzového roka 2015: Zomrela speváčka Natalie Cole
Vo veku 65 rokov zomrela vo večerných hodinách posledného dňa roka 2015 dcéra legendárneho...
Etta James – Radosť, bolesť, horkosť i utrpenie 3/3
Pokračovanie druhého dielu:          Etta James sa pretransformovala na...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...