Festival 'Are You FREE?' opäť predstaví to najlepšie z free jazzu

Festival 'Are You FREE?' opäť predstaví to najlepšie z free jazzu
jazz.sk
Ak ste fanúšikom voľnej improvizácie, farebných hudobných plôch, či všeobecne hudby bez hraníc, zbystrite pozornosť. O niekoľko dní totiž prichádza šiesty ročník festivalu, ktorý spája všetky aspekty neobmedzeného hudobného vyjadrenia pod jednou strechou. Podujatie 'Are You FREE?' prináša počas dvoch dní to najzaujímavejšie z európskeho avantgardného jazzu, či free jazzu.
 

Šiesty ročník hudobného festivalu Are You FREE? je, ako už jeho názov napovedá, zameraný na kvalitnú hudobnú improvizáciu. Ťažiskom festivalového programu je free jazz a príbuzné žánre. Iniciatíva Jazz Klub DS a občianskeho združenia NA’CONXYPAN, ktoré sa ako organizátori podpísali pod celý projekt, je v rámci slovenskej hudobnej scény vskutku jedinečný a pioniersky počin, ktorý dúfame dá nové impulzy aj domácim hudobníkom, nakoľko avantgardným tendenciám a free jazzu sa dostáva málo pozornosti. Vítaní sú všetci milovníci hudobného experimentu bez ohľadu na vek: podstatný je len záujem a otvorenosť voči novým (nie len) hudobným horizontom, ktoré vznikajú takpovediac v priamom prenose. Medzi účinkujúcimi sa nachádzajú poprední predstavitelia zahraničného free jazzu či renomované svetové hviezdy. Tentokrát aj s domácou účasťou!

 

Termín: 25-26. október 2013

Miesto: NFG klub, Dunajská Streda

 

Program festivalu:

25. október – piatok
20:00 – Grencsó Kollektíva (HU)
21:00 – Spinifex (NL)
22:00 – spoločné vystúpenie Grencsó Kollektíva + Spinifex

26. október – sobota
13:00 4StatesSessions – medzinárodný hudobný workshop
20:00 – Škvíry & Spoje (SK)
21:00 Duo Chekasin – Tarasov (LT)
22:00 Záverečný koncert účastníkov hudobného workshopu 4StatesSessions

 

Grencsó Kollektíva (HU)
István Grencsó je jedna zo živých legiend hudobníkov, jeden z najvýznamnejších postáv maďarskej avantgardy jazzu. Jeho nová formácia predstavuje zdravý podiel starej školy a čerstvých, talentovaných, mladých muzikantov.
Členovia kapely:
István Grencsó - saxofón, flauta
Róbert Benkő - kontrabas
Máté Pozsár - klavír
Szilveszter Miklós - bicie
Info:
web: http://www.grencso.hu/
Facebook: https://www.facebook.com/grencso?fref=ts

Spinifex (NL)
Päť rokov prosperujúca, neustále niečo nové hľadajúca kapela z Amsterdamu, reprezentujúca najnovšie trendy holandskej experimentálnej improvizovanej hudby sa pohybuje na hraniciach viacerých štýlov, zahrňujúc nie-západnú world music, súčasnú hudbu a anarchistické európske voľné improvizačné žánre.
Kapela:
Tobias Klein – alt saxofón
Jasper Stadhouders – gitara
Goncalo Almeida – basová gitara
Philipp Moser – bicie
hosť: Piotr Damasiewicz – trúbka
Info:
web: http://www.spinifexmusic.nl/
Facebook: https://www.facebook.com/spinifexmusic.nl?ref=ts&fref=ts

Škvíry & Spoje (CZ/SK)
Sú štyria. Petr Vrba, hrajúci na trumpet, klarinet, má pod palcom aj elektroakustické zvuky. Michal Matejka kúzli s gitarou. Jozef Krupa predvádza, ako si rozumie s bicími nástrojmi. No a napokon Dalibor Kocián, pomaly známejší vďaka svojmu vlastnému počinu ako Stroon, a jeho vibrafón. Každý ma mnoho vlastných projektov. Čo však všetkých týchto muzikantov spája? Predsa spoločná kapela Škvíry & Spoje. Táto formácia využívajú repetitívne minimalistické groovy, kedy až nepozorovateľne každý z hráčov prikladá jednu zvukovú vrstvu k predošlej a spoločne vytvárajú chvíľami meditatívne, inokedy až tranzové plochy.
Info: https://www.facebook.com/skviryspoje?fref=ts

Duo Chekasin – Tarasov (LT)
Dvaja velikáni bývalého sovietskeho jazzu, ktorí sa preslávili vo formácii Ganelin-Tarasov-Chekasin trio. Na medzinárodnej jazzovej scéne sa presadili svojským avantgardným jazzom, ktorý korení v ľudovej tradícii. GTC trio je jedna z najuznávanejších nie amerických jazzových formácií. Boli základným kameňom pri budovaní hudobnej školy a určovaní smerovania vynikajúcej hudobnej výchovy vo Vilniuse.
Duo tvorené Vladimirom Tarasovom a Vladimirom Chekasinom sa vráti na scénu po dlhšom čase z iniciatívy V. Tarasova. Obydvaja už desaťročia sú (ako muzikant, vedúci orchestrov, skladateľ, učiteľ, režisér)aktívnymi súčasťami litovského kultúrneho diania. Aktívne hľadajú možnosti prepojenia rôznych hudobných a umeleckých žánrov. Majú na konte množstvo kultúrnych ocenení a uznaní, nespočetné množstvo hudobných nahrávok, filmov a divadelných predstavení. V skratke: sú to hudobné osobnosti svetového formátu.
Info:
web:
http://www.vladimirtarasov.com/
http://www.lithill.lt/chekasin/

 

 

 

Ďalšie články

Spectaculum na hudobných cestách: World Music Expo v Španielsku
Koncom októbra 2023 sa Alexandra Pastorková, zástupkyňa Občianskeho združenia Spectaculum, vybrala...
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...