Festival Doda Šošoku 2012

Festival Doda Šošoku 2012
jazz.sk

MEDZINÁRODNÝ DŽEZOVÝ FESTIVAL ŠTARTUJE V PIEŠŤANOCH S OTVORENÍM SEZÓNY

Medzinárodný festival, nesúci meno po našom priateľovi, legendárnom bubeníkovi a perkusionistovi Jozefovi „Dodovi“ Šošokovi, štartuje po štvrtý raz v piatok 1. júna súčasne s Otvorením letnej kúpeľnej sezóny v Piešťanoch.

V priestoroch Art Jazz Gallery v Kursalone – secesnej winterovskej budove z 19. storočia, na terase Kursalonu a v Dome umenia opäť po roku zaznie špičkový slovenský a svetový džez.
Headlineri Jane Monheit a Grégoire Maret vystúpia v Dome umenia druhú júnovú sobotu. Ani tento ročník sa nezaobíde bez svetových hviezd. Po slávnych menách ako Chris Potter, Jerry Bergonzi, Roy Hargrove, Kenny Garret, Robert Glasper, ktorí už v Piešťanoch hrali, potvrdili účasť Jane Monheit so svojim bandom a Grégoire Maret Quartet.

Hlavný koncert sa uskutoční v sobotu 9. júna 2012 v Dome umenia od 20:00 h. Newyorskú speváčku Jane Monheit ešte ako dvadsaťročnú ocenila porota, zložená z hviezd ako Diana Krall, Dee Dee Bridgewater a Dianne Reeves, na renomovanej súťaži v New Yorku. V roku 2004 sa stala jednotkou v Jazz - Charts v USA. Vydala desať CD a so svojim stálym triom: Michael Kanan (klavír), Neil Miner (bass) a Rick Montalbano (bicie) úspešne koncertovala v mnohých štátoch. Grégoire Maret pochádza zo Švajčiarska a v súčasnosti žije v USA. Patrí k najvyhľadávanejším hráčom na ústnu harmoniku. Získal Grammy, hral s legendami ako Marcus Miller, Herbie Hancock, ale aj Youssn´Dour a Me Shell Ndegeocello, Peter Seeger, David Sanbom, George Benson, Cassandra Wilson. Absolvoval turné so skupinou Pata Methenyho. Vystupoval s Eltonom Johnom a Stingom. Do Piešťan privedie vynikajúcich muzikantov ako Frederico Gonzales Pena (klavír), James Genus (bass), John Davis (bicie).

 

Nastupujúce hviezdy zažiaria v piatok: Andreas Várady Trio feat. Tomáš Gajlík Piatok 8. júna bude patriť nastupujúcim jazzovým hviezdam.

Líder kapely - dvanásťročný gitarista Andreas Varady - hrá ako by mal aspoň 25 rokov. Tí, čo zažili jeho vystúpenia, tvrdia, že nevideli talent takého typu od roku 1978, keď sa na scéne objavil 12-ročný Bireli Lagrene a pokračoval v tradícii Django Reinhardta. Jeho partnerom bude tiež iba štrnásťročný bubeník z Komárna - David Hodek. Prvýkrát vystúpil na verejnosti vo veku štyroch rokov. Keď mal 5 a 6 rokov, už študoval na konzervatóriu u profesora Vilmosa. Ako 12-ročný bol ocenený v Rakúsku prestížnou cenou „Talent roku 2009“. Ako hosťa si pozvali vynikajúceho klaviristu, Piešťanca Tomáša Gajlíka.

Festivalový jazz bude znieť po deväť večerov

Úvodný koncert festivalu bude v piatok 1. júna od 20:00 h patriť Big bandu Petra Svobodu a jeho skvelej ženskej/dievčenskej saxofónovej sekcii Saxy Girls. Koncert v Dome umenia nadviaže na vernisáž jubilejnej desiatej výstavy Mosty - Bridges, a preto sa máte na čo tešiť. V bigbande pôsobia českí a slovenskí hudobníci a speváci - Zuzka Vlčeková a Miro Ochotnický, obaja zo Slovenska. Orchester patrí k špičke medzi českými bigbandami. Účinkoval napríklad v priamom prenose silvestrovskej show
BBC, nahrával pre český rozhlas, ale aj pre WCEV Radio Chicago.

V pondelok 4. júna očakávame na špeciálnej Jam session nielen skúsených jazzmenov ako napr. Michal Bugala, Milo Suchomel, Majo Ševčík, „Cuco“ Gajlík, Andrej Urminský, Marián Mišík a Ondrej Botek, ale aj nastupujúcu generáciu. Jam session sa koná v Art Jazz Gallery Kursalon od ôsmej večer.

 

Prvej dáme slovenského jazzu, ako niektorí označujú Luciu Lužinskú, bude patriť Art Jazz Gallery v utorok 5. júna od 20:00 h. Spolu s Borisom Čellárom sa zaradia k slovenským hviezdam festivalu. Ich projekt All. Time. Jazz oslavuje už deväť rokov existencie a zožal veľa úspechov. Na Swingovom festivale v nemeckom Glauchau získali v roku 2006 hlavnú cenu v kategórii kombo a Lucia získala aj cenu poroty za sólový spev. Je autorkou vzdelávacieho projektu Jazz Goes To School (Jazz ide do školy). V spolupráci s Borisom Čellárom zrealizovali už štyri úspešne ročníky týchto koncertov a tiež niekoľko tvorivých dielní. Lucia si zaspievala spolu s Bobby McFerrinom ako jeho hosť na koncerte v Bratislave v roku 2008.

Hneď ďalší deň, v tom istom čase vystúpi opäť jazzová speváčka, tentoraz z nastupujúcej generácie. Projekt Soulmates spojil dokopy skúsených jazzmenov Pavla Bodnára (piano), Jozefa Brisudu (bass) a Milana Ručeka (bicie) s všestranne nadanou speváčkou Monikou Masarovičovou.
Na webe píše, že zbiera skúsenosti v hudbe najmä vďaka trpezlivosti, empatii a dobrosrdečnosti ostatných členov Soulmates. Stačilo, že vystúpili iba raz v Art Jazz Gallery – a teraz sme radi, že prídu opäť.

Ondrej Krajňák je považovaný za jedného z najlepších slovenských klaviristov. Často hrával aj s Dodom Šošokom a sme veľmi radi, že sa nám ho podarilo získať na štvrtý ročník festivalu. Ondrej Krajňák Trio vystúpi vo štvrtok 7. júna od 20:00 h v Art Jazz Gallery.

Tradičný Seredský Dixieland Band, ktorý tvoria Viktor Kratochvíla (basgitara, spev), Jozef Holub (klarinet, sax),
Viliam Ondruška (trombón, spev), Marian Bihari (klavír), Karol Sucháň (bicie), Jozef Polák (trúbka, spev) je pravidelným účastníkom festivalu. Tentoraz dostali výsadu uzavrieť 4. ročník v nedeľu 10. júna na terase Kursalonu od 18:00 h.

Jazzová karikatúra nesmie chýbať
Po úspešných dvoch ročníkoch výstavy „Karikatúra a jazz“, a ktorú ste mohli vidieť napríklad v Auparku Piešťany, na Úrade vlády Slovenskej republiky v Bratislave, v Blue Note v Novom Meste nad Váhom, ale aj v Poľsku, sme pripravili jej voľné pokračovanie

 

Karikatúra a jazz 2012“. Vernisáž bude 8. júna v Dome umenia Piešťany.

Lístky na koncerty v Art Jazz Gallery budú v predaji v Kursalone, Beethovenova 5, 921 01 Piešťany, denne od 10:00 do 20:00 h. Kontakt: tel. 033/775 73 51, jazzpiestany@gmail.com

Lístky na koncerty v Dome umenia si môžete zakúpiť v pokladni Domu umenia v po-pia 14:00 - 17:00, a na hlavný koncert 9. júna aj cez www.ticketportal.sk.

Otázky, požiadavky na akreditáciu novinárov či interview so zahraničnými hosťami zasielajte na adriana.drahovska@gmail.com. Bližšie informácie o 4. ročníku Festivalu Doda Šošoku nájdete aj na www.jazzpiestany.sk, www.kursalon.sk, http://ejazzletter.blogspot.com/

Ukážka tvorby Jane Monheit:
http://www.youtube.com/watch?v=sHjxMdTRui0&feature=related
Video pre Grégoire Maret:
http://www.youtube.com/watch?v=Az_WSkKM5CU
Viktor Nižňanský, Adriana Drahovská za organizačný tím Festivalu Doda Šošoku

 

FESTIVAL DODA ŠOŠOKU PIEŠŤANY 2012
PROGRAM:
1. 6. 2012, 20:00, Dom umenia
SaxyGirls & Petr Svoboda Big band Vstupné: 10 €
4. 6. 2012, 20:00, Art Jazz Gallery, Kursalon
Jam Session Special Vstupné: dobrovoľné
5. 6. 2012, 20:00, Art Jazz Gallery, Kursalon
Lucia Lužinská & Boris Čellár Band Vstupné: 7 €
6. 6. 2012, 20:00, Art Jazz Gallery, Kursalon
Soulmates Vstupné: 5 €
7. 6. 2012, 20:00, Art Jazz Gallery, Kursalon
Ondrej Krajňák Trio Vstupné: 7 €
8. 6. 2012, 20:00, Art Jazz Gallery, Kursalon
Andreas Varady Trio ft. Tomáš Gajlík Vstupné: 7 €
9. 6. 2012, 20:00, Dom umenia
Grégoire Maret Quartet
Jane Monheit Band Vstupné: 17 €
10. 6. 2012, 18:00, Kursalon - terasa
Seredský Dixieland Band Vstupné: dobrovoľné
www.jazzpiestany.sk

 

 

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...