Festival na počesť trubkára Clifforda Browna: Minulý mesiac oslávil 30. ročník

Festival na počesť trubkára Clifforda Browna: Minulý mesiac oslávil 30. ročník

Jazzový trubkár Clifford Brown zahynul v roku 1956 v mladom veku iba 25 rokov. Napriek tomu sa mu za krátky čas svojej hudobnej kariéry podarilo svojim hudobným štýlom navždy sa zapísať do jazzovej histórie. Festival v jeho rodnom meste Wilmington už 30 rokov svojim programom oslavuje pamiatku na tohto výnimočného hudobníka. Pred niekoľkými týždňami toto výročie oslávil sériou desiatich koncertov, pričom jednou z najzaujímavejších osobností bol 17-ročný slepý klavirista Matthew Whitaker.

 

DuPont Clifford Brown Jazz Festival sa radí medzi najväčšie jazzové festivaly s voľným vstupom na východnom pobreží USA, pričom návštevníkom ponúka jazz už tri dekády. Akcia vznikla na pamiatku rodáka z mesta Wilmington v štáte Delaware, trubkára Clifforda Browna. Tohtoročný 30. ročník festivalu sa odohral počas štyroch dní od 20. do 23. júna 2018 na námestí Rodney Square priamo v meste Wilmington.

 

Jeden z hostí Michael Ross sa ohľadom festivalu vyjadril: “Jazzová hudba je sexi hudba. A čo mňa každoročne privádza na tento festival, sú priateľstvá a vzťahy medzi jazzmanmi a jazzovými fanúšikmi z Wilmingtonu a okolitých oblastí." Medzi účinkujúcimi sa objavili svetoznámi jazzmani ako Miguel Zenon, Arturo Sandoval, Eric Marienthal a Marcus Miller a aj viaceré kvalitné americké kapely a sólisti - Laila Biali, Matthew Whitaker, The Clifford Brown Tribute Big Band s Geraldom Chavisom a hosťom Erniem Wattsom, Jane Bunnett and Maqueque, The Lao Tizer Band featuring Chieli Minucci, Karen Briggs, Deva Mahal, Brian McKnight, Sammy Miller and The Congregation, Sara Lazarus, Scott Tixier a Sidewalk Chalk.

 

Zdroj: wdel.com

Autor: Martin Uherek

Foto: Shelby Vaccaro

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...