Finalisti Slovakian Blues Challenge 2017

Finalisti Slovakian Blues Challenge 2017
Bluesmusic

Celoslovenskásúťažná prehliadka Slovakian Blues Challenge sa koná od roku 2014 a jej organizátorom je občianske združenie SLOVAKBLUES, o. z. V Skalici na Záhorí sa na nej každoročne predstavujú bluesmeni z celého Slovenska, ktorí bojujú o priazeň publika i odbornej poroty. Víťaz slovenského kola získava možnosť účasti na European Blues Challenge, medzinárodnej súťaži, ktorú zasa každoročne organizuje Európska bluesová únia. Tento rok sa do súťaže prihlásilo 7 kapiel a jednotlivcov: Kiero Grande, Flames, Eva Halczyn, Blue Zodiac, W Band, Marián Lucký & Band a Martin Bertič.

 

Nakoniec odborná porota vybrala z nich do finálového kola tieto 3 kapely: Kiero Grande je mladá, no na klubových a festivalových pódiách už ostrieľaná bluerocková skupina z Veľkého Kýru pri Nitre, ktorá spája bluesovú tradíciu s razantným rockovým nábojom. Kapela Blue Zodiac vznikla v lete 2016 spojením muzikantov s dlhoročnou skúsenosťou z rôznorodých hudobných projektov. Žánrovo v tejto bratislavskej skupine cítiť vkusnú kombináciu bluesu a popu. Oživením nielen na pódiu je talentovaná speváčka Daniela Obšitníková. Marián Lucký & Band - spevák a gitarista Marián Lucký z Bratislavy prešiel množstvom slovenských hudobných skupín štýlovo zameraných od Jimi Hendrixa až po bluesrockové a rockové klasiky a vlastnú tvorbu. V roku 1996 účinkoval s kapelou The Experience na medzinárodnom Beatles festivale v anglickom Liverpoole.

 

Odbornú porotu tohtoročnej prehliadky Slovakian Blues Challenge budú tvoriť ako každoročne odborníci z hudobnej branže: Jaromír Kratochvíl z Indies Happy Trails Records, Milan Tesař z Rádia Proglas, Ľuboš Beňa z internetového portálu Bluesmusic, dramaturg festivalu Valašský Špalíček Karel Prokeš, ďalej moderátor relácie Blue Time na Rádiu Devín Jano Sklenár, šéfredaktor poľského časopisu Twój Blues Andrzej Matysik a zástupca Mesta Skalica. Moderátorom večera bude publicista a hudobník Peter Bonzo Radványi.

 

Finálové kolo celoslovenskej súťažnej prehliadky Slovakian Blues Challenge 2017 sa uskutoční vo štvrtok 7. septembra od 19:00 hodiny v priestoroch reštaurácie Srdiečko v Skalici.

 

Podujatie podporil z verejných zdrojov Fond na podporu umenia, ktorý je hlavným partnerom súťaže a Neinvestičný fond Mesta Skalica.

 

Bluesmusic

Galéria

Slovakian Blues Challenge 2017 Skalica

 

 

Ďalšie články

Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...