Glenn Miller Orchestra v Bratislave a Košiciach

Glenn Miller Orchestra v Bratislave a Košiciach
jazz.sk

Glenn Miller Orchestra s novým programom prídu na Slovensko, hudobníci zahrajú swingové evergreeny v januári 2012 v Bratislave a Košiciach!

 

Hudba amerického skladateľa Glenna Millera neprestáva byť populárna. Dokazujú to dva koncerty najznámejšieho swingového orchestra na svete, Glenn Miller Orchestra, na Slovensku - 10. januára v bratislavskom Istropolise a 23. januára v Jumbo Centre v Košiciach. Divákom predstavia nový koncertný program "In the Miller Mood", ku ktorému zároveň v januári vychádza rovnomenný album. Okrem Glenna Millera zaznejú typické skladby ďalších autorov ako Woodyho Hermana, Count Basieho, Harryho Jamesa i speváčky Elly Fitzgerald. Nebudú samozrejme chýbať svetoznáme evergreeny ako Moonlight Serenade, String of Pearls, Little Brown Jug, Stairway To The Stars alebo Somewere Over The Rainbow. Členmi Glenn Miller Orchestra, vedeného Wilom Saldenom, sú vynikajúci hudobníci a sólisti, v ich koncertoch nechýba tiež humor a vycibrená elegancia. História pôvodného telesa siaha do tridsiatych rokov minulého storočia. Glenn Miller sa čoskoro po jeho založení stal hviezdou vtedajšej hudby a jeho skladby hrali v tej dobe všetky rádia. Život Glenna Millera skončil vo veku štyridsiatich rokov pri nikdy nevysvetlenej leteckej nehode, kedy celé lietadlo počas 2. svetovej vojny na ceste z Londýna do Paríža zmizlo. Jednou z nedávnych teórií je, že ho zasiahla bomba, ktorú vypustil jeden z bojovníkov vracajúci sa z náletov nad Nemeckom. Sláva Glenna Millera ale nikdy nevybledla. Príďte sa presvedčiť, ako jeho tradícia pokračuje a zažiť nezabudnuteľný večer! Vstupenky na oba koncerty sú v predaji v sieti Ticketstream.

Aj keď hviezdna kariéra Glenna Millera trvala iba päť rokov, bola to dostatočne dlhá doba na to, aby sa zapísal do histórie ako vedúca osobnosť najpopulárnejšieho swingového orchestra na svete. Vo svojich tridsiatich piatich rokoch bol Glenn Miller uznávaný ako nová a najžiarivejšia hviezda americkej jazzovej scény. Chudý, vážne vyzerajúci muž s guľatými okuliarmi priniesol nový zvuk, založený nie na sólistovi, ale na perfektnej harmónii celého orchestra. Na jeseň roku 1939 začali rádia hrať hudbu orchestra Glenna Millera a jeho skladby "In the Mood", "Pennsylvania 6-500", "String of Pearls" a "Moonlight Serenade" sa okamžite stali populárne po celom svete. V roku 1942 prišiel Glenn Miller s nápadom spolupracovať s americkým letectvom a založil US Air Force Orchestra. Po smrti kapelníka založil Tex Beneke, člen Glennovho orchestra, na konci druhej svetovej vojny nový Glenn Miller Orchestra. V roku 1956 sa vedenie orchestra ujal Ray McKinley, bývalý bubeník Miller 's Air Force Orchestra, a do súčasnej doby sa vystriedalo niekoľko ďalších kapelníkov. Wil Salden sa začal zaoberať hudbou Glenna Millera v roku 1978 a prijal za svoju jeho čarovnú formulu: "Každý kapelník sníva o vytvorení nezameniteľného zvuku, ktorý je okamžite rozpoznateľný po niekoľkých tónoch." V roku 1990 bol Wil Salden spoločnosťou, ktorá spravuje dedičstvo po Glenn Millerovi, uvedený ako kapelník Glenn Miller Orchestra pre Európu. Zoznam ich obľúbených štandardov zahŕňa napríklad "Sunrise Serenade", "Moonlight Serenade", "Moon Love", "Over the Rainbow", "Blue Orchids", "The Man With the Mandolin", "Careless", "When You Wish Upon a star "a" Imagination ".

Termíny a miesta koncertov na Slovensku:
10. januára, 19:30 – Bratislava, Istropolis
23. januára, 19:30 – Košice, Jumbo centrum

 

Zdroj: (WBN/PR)

 

 

Ďalšie články

Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...