Groove brothers vystúpia v novej zostave

Groove brothers vystúpia v novej zostave
jazz.sk

Groove Brothers je zoskupenie hudobníkov fungujúce v rôznych zostavách od roku 2010. V hudbe Groove Brothers sa mieša súčasný jazz s rozličnými štýlovými a žánrovými vplyvmi. Cítiť v nej tiež prvky tradičnej hudby Afriky i Blízkeho východu. Predovšetkým však ide o originálne a jedinečné stretnutie individuálneho hudobného cítenia jednotlivých hráčov.

Stálu hudobnú základňu Groove Brothers tvorí duo muzikantov kontrabasista Vlado Máčaj a bubeník Ján Oriško, ktorí spolu hrajú od čias strednej školy. Neskôr založili spolu s klavíristom Michalom Ragačom a trubkárom Rajmundom Kákonim jazzový kvartet. Ďalším hudobným predchodcom kapely Groove Brothers bolo aj zoskupenie Shot in the Dark s vibrafonistom Daliborom Kociánom a gitaristom Robom Vicenom. V repertoároch oboch zoskupení boli okrem iných najmä pôvodné komponované skladby. Od roku 2010 sa fungovanie skupiny definitívne ustálilo pod názvom Groove Brothers. Tu sa už gescia nad tvorbou skladieb sústreďuje v rukách Vlada Máčaja, v kombinácii s tvorivým dialógom a originálnym prístupom ďalších muzikantov.

Osobité a nákazlivé groovy nezostali nepovšimnuté. Nápadité skladby v podaní zostavy: Rajmund Kákoni – trúbka, Michal Ragač – klavír, Vladimír Máčaj – kontrabas, Ján Oriško – bicie, Nikolaj Nikitin - soprán a tenor saxofón a Eddy Portella - perkusie zazneli na Bratislavských jazzových dňoch 2010 na Pódiu mladých talentov. O rok nasledovalo debutové rovnomenné CD, ktoré vydal Hudobný fond. Na albume dopĺňajú sextet hosťujúci muzikanti Erik Rothenstein - barytón a alt saxofón a Michal Motýľ - bas trombón.

Za autorskú značku kapely možno považovať neustály vývoj, ktorý ovplyvňuje aj premenlivá zostava nástrojov. Charakteristické groovy potom v podaní nových hráčov vytvárajú zakaždým iný a prekvapivý zážitok. Zvuk kapely sa tak ustavične vyvíja. Dá sa povedať, že Groove Brothers je otvorená hudobná platforma pre hľadanie spoločného muzikálneho a tvorivého súznenia. Na koncerte v Slovenskom rozhlase sa kapela predstaví opäť v novom zložení, so zaujímavými rakúskymi hosťami.

 

Dominik Fuss - trúbka
Fabian Supancic - piano / hammond organ
Ľuboš Brtáň - gitara
Vladimír Máčaj - kontrabas
Ján Oriško – bicie

 

Live Koncert + Live priamy prenos Rádio Devín
Malé koncertné štúdio – Slovenský Rozhlas, 29.5. 19:05

 

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...