Gypsy Jazz Festival 2017: World Music, Gypsy Jazz ale aj súčasná klasika a Jazz-Funk

Gypsy Jazz Festival 2017: World Music, Gypsy Jazz ale aj súčasná klasika a Jazz-Funk
Dávid Oláh
V sobotu 2. decembra sa uskutočnil už šiesty ročník Gypsy Jazz Festivalu, ktorý organizuje náš vynikajúci saxofonista, skladateľ, aranžér a pedagóg Miloslav Suchomel. Každý rok sme mali možnosť počuť nesmierne kvalitnú hudbu – či už z domu, alebo zo zahraničia. Nechýbali ani umelci svetovej extra triedy ako napríklad saxofonisti Rick Margitza, Bill Evans či Benny Golson. Tohtoročný festival sa niesol v znamení kvalitného a štýlovo pestrého programu.
 
Festival sa uskutočnil v krásnych priestoroch bratislavského Divadla Aréna. Úvodné slovo mal Milo Suchomel, ktorý sa poďakoval publiku za účasť a všetkým partnerom, ktorí podporili Gypsy Jazz festival 2017 – z verejných zdrojov to bol Fond na podporu umenia, Hudobné centrum, Soza a Bratislavský samosprávny kraj. Následne privítal na pódiu prvú kapelu tohto večera – Ľubomír Gašpar cimbal project.
 
Festival odštartoval vo veľkom štýle. Okrem Ľubomíra Gašpara na cimbale hrali v tejto kapele excelentní hudobníci – Peter Solárik – bicie nástroje, Peter Korman – konrabas a Jakub Tokoly – klavír. Koncepcia Gašparovej hudby je veľmi zaujímavá. Nielen kvôli samotnému cimbalu, ale aj z hľadiska štýlu hudby a aranžmánov. Odzneli ľudové piesne z rôznych krajín – slovenská ľudová pieseň "Macejko, Macejko" či grécka "Zorba" a mnohé ďalšie. Vždy išlo o výborný prienik hudobných štýlov, ktoré na seba logicky naväzovali. "Macejko, Macejko" odznel v zaranžovanom sambovom rytme. Rumunská sladba "Groovy Bucharest" bola interpretovaná v klasickom rýchlom tempe ľudovky, následne sa však striedala s groovujúcou časťou kde mali pekne rozpísané party všetky melodické nástroje. Kapela úžasne šlapala a o výborných sólach a celkových improvizačných schopnostiach sa ani netreba zmieňovať. Gašpar je výborný jazzový cimbalista s brilantnou technikou, rytmickým cítením a tónom. Najzaujímavejší bol pre mňa však jeho aranžérsky talent.
 
V príjemnej priateľskej atmosfére sa v prestávke pokračovalo mladými talentovanými telesami v priestoroch foajé. Je mi veľmi sympatické, že dostali priestor práve mladé kapely venujúce sa jazzovej hudbe z rôznych slovenských základných umeleckých škôl.
 
Ďalším telesom, ktoré predviedlo svoje umenie bolo sláčikové kvarteto - Lucia Harvanová - husle. František Ferienčík – husle, Roman Rusňák – viola, Roman Havran – violončelo a na tenor saxofóne hral Nikolaj Nikitin. Program sa skladal z kompozícií Nikolaja Nikitina a z filmovej hudby Mila Suchomela. Musím pochváliť dramaturgickú voľbu organizátorov, ktorí sa rozhodli rozdeliť Gypsy jazzové kapely týmto moderným klasickým telesom. Boli sme svedkami krásneho zvuku sláčikového kvarteta, ktoré pozdvihlo naše duše. Výborná contemporary music má svoje zastúpenie aj na domácej scéne. Improvizačné party Nikitina mali peknú gradáciu a zmysel pre farbu a dynamiku – Nikitin sa z hľadiska intenzity zvuku vynikajúco prispôsobil slákom. Filmová hudba Mila Suchomela bola bezchybne interpretovaná, čo potvrdil sám Suchomel svojou pochvalou a vďakou tomuto kvartetu.
 
Po modernej klasickej hudbe s prvkami improvizácií sme sa vrátili ku tradičnému gypsy jazzu, alebo „manouche“. Vystúpila totiž kapela Vojtech Szabó and Swingtet. Líder Vojtech Szabó hral na akordeóne, Roland Hamaj na kontrabase, Tomáš Honsa a Vojtěch „Caffé“ Emmer – gitara. Hrali sa jazzové štandardy ako "All Of Me" či "Smile", ale aj kompozície Djanga Reinhardta. Išlo o klasický starý gypsy jazzový štýl hry, ktorý bol ako z učebnice vytrhnutý - vynikajúci swingový feel, frázovanie, muzikalita, práca s dynamikou a so zvukom boli hlavné piliere kvality tejto kapely. „Pridanou hodnotou“ boli krásne improvizácie, vzájomná súhra, hudobná komunikácia jednotlivých členov a radosť z hrania.
 
Headlinerom festivalu bolo nové zoskupenie Mila Suchomela. Lídrovi sekundovala špička domácej jazzovej scény – Dávid Hodek – bicie nástroje, Michal Šimko - basgitara, Tomáš Gajlík na klávesoch, Ľuboš Šrámek – klavír a Pavol Bereza – gitara. Nechýbali ani výborné speváčky – Anabel Mollová, Natália Bagárová. Išlo o fantastické vyvrcholenie a zakončenie celého festivalu. Milo dal dokpopy energický program zložený prevažne z jeho autorských kompozícií. Hudba sa niesla v modernom groovovom štýle – išlo o funkové, latinové a calypsové témy – rýchlejšie aj pomalšie. Zaujímavé bolo prepojenie jednotlivých skladieb, ktoré sa hrali aj v jeden moment. Rytmická sekcia odviedla priam bezchybnú prácu – tandem Šimko, Hodek, Gajlík a Bereza vytvorili úžasný harmonický, rytmický aj melodický pôdorys pre speváčky aj sólistov. Mladé slečny excelovali „černošskými“ zafarbeniami hlasu a ich celkovým krásnym spevom. Suchomel predviedol energické sóla v ktorých išiel až na doraz svojich síl. Ako sólista vynikal aj fenomenálny Ľuboš Šrámek, ktorý jasne odkazoval na Herbieho Hancocka, Chicka Coreu atď.
 
Tohtoročný Gypsy Jazz Festival sa vydaril na výbornú vo všetkých ohľadoch – umeleckom aj interepretačnom. Suchomel vytvoril pestrý, nielen jazzový program, z ktorého si prišiel na svoje každý záujemca o kvalitnú hudbu. Výborná bola aj celková atmosféra a plynulý priebeh večera. Už teraz sa teším na ďalší ročník. 
 
 
Dávid Oláh    
 

 

 

Ďalšie články

Mladý Áron a jeho hudobná cesta: Rodina Hodekovcov prosí verejnosť o pomoc
Rodina chlapca, ktorý sa doslova narodil s basgitarou v ruke, prosí verejnosť o pomoc. Tento...
Reportáž: Rado Tariška a jeho dramaturgicky pestrý Radio Band
Vo štvrtok 18. 5. 2017 sa v Divadle Aréna opäť uskutočnil zaujímavý jazzový koncert. Fenomenálny...
Andreas Varady - iPod má problém s prstami gitaristov
Piatok 13. januára určite nebol nešťastný pre bratislavský klub Hlava 22. Práve v ňom sa totiž...
Ceny Esprit sú odovzdané: Hlavnú cenu za najlepší slovenský jazzový album získala Sisa Michalidesová
Už poznáme víťaza Hlavnej ceny ankety Esprit! Cenu za najlepší jazzový album vydaný v roku...
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...