Harmonikovica 2013

Harmonikovica 2013
Bluesmusic

Festival Harmonikovica 2013 venovaný ústnej harmonike bol taký dobrý a príjemný hneď na prvý raz, až sa obávam, že sa to už nebude dať prekonať.

 

Do rodiny slovenských hudobných festivalov práve pribudol nováčik, ktorého názov celkom jednoznačne prezrádza jeho zameranie. Samozrejme nejde tu o ťahaciu harmoniku, o akordeón, ale o mini hudobný nástroj – ústnu harmoniku, ktorej je festival venovaný. Harmonikovicu vymyslel a s pomocou svojich priateľov zorganizoval i odmoderoval Filip Puchert, harmonikár bratislavskej kapely používajúcej veľmi sympatický názov - Pitný režim.

 

Little Walter, Sonny Boy Williamson, Jimmy Reed, Junior Wells, Howlin´ Wolf, Carey Bell, James Cotton, Paul Butterfield, Sonny Terry, John Mayall, William Clarke, Brendan Power, Big Walter Horton, Sugar Blue, Billy Branch, Lee Oskar, Carlos del Junco, Rod Piazza, Paul Jones, Curtis Salgado, John Sebastian, Charlie Musselwhite, to je len niekoľko mien slávnych bluesových harmonikárov, neoficiálne oficiálnych krstných otcov prvého ročníka festivalu, ktorý sa uskutočnil v piatok 15. marca v známom bratislavskom hudobnom klube Hlava 22.

 

 

Bola tam skutočne hlava na hlave a ani pamätníci si nespomínajú na takýto „plný dom“. Nečudo, veď ponúkaná hudobná Harmonikovica nemala len 52 percent ale postupne zvyšovala svoje grády. Z pódia znel väčšinou blues okorenený občasnou dávkou swingu, folku, rocku, ba i gospelu v podaní už spomínaného Filipa Pucherta, Thomasa Harpa, Juraja Schweigerta, Ľuboša Beňu a Bonza Radványiho, Ondreja Lazara Tkáča so Stanleym a nechýbal ani Boboš Procházka a Marek Wolf či kapela Pitný režim. Všetci sa snažili predstaviť v tom najlepšom svetle a myslím si, že sa im to darilo. Svedčil o tom nadšený ohlas a potlesk obecenstva. Medzitým v prestávkach mladé, sporo odeté krásavice tancovali latinskoamerické tance a niektorí návštevníci zasa súťažili a na pódiu zúfalo fúkali harmoník, ktoré si potom odnášali domov ako výhru.

 

 

Všetko prebiehalo vo veľmi príjemnej atmosfére, všetko klapalo, organizácia, zvuk i účinkujúci. Bolo to také dobré a príjemné hneď na prvý raz, až sa obávam, že sa to už nebude dať prekonať. Nie, nie, to len žartujem. Filipovi gratulujem, držím mu palce v jeho ďalších aktivitách a už teraz sa teším na 2. ročník Harmonikovice v budúcom roku.

Bonzo Radványi
Slovakblues.com

Galéria

Plagát Harmonikovica 2013
Erich Bobnoš Procházka
Ľuboš Beňa & Bonzo Radványi
Don Filipe Puchert

 

 

Ďalšie články

Cenu ESPRIT si prevzal gitarista David Kollar
Slovenské oslavy Medzinárodného dňa jazzu pod záštitou UNESCO sa už tradične nesú v znamení...
Mikulášske jazzové hody pokračujú
O Mikulášskom jazzovom festivale, prostredníctvom ktorého zanietenci Martin Budaj a Ján Novotný...
Cenu verejnosti ESPRIT si preberie Ondrej Juraši
Desať dní mohli domáci fanúšikovia rozhodovať o tom, ktorý z nominovaných dvadsiatich šiestich...
Týždeň slovenského jazzu: klaviristi
Dnes necháme hovoriť (alebo lepšie povedané znieť) klavírnych majstrov. Jazzová klavírna úroda bola...