Herbie Hancock a Wayne Shorter profesormi

Herbie Hancock a Wayne Shorter profesormi

 

Hudobná škola Herba Alperta Univerzity Kalifornie, Los Angeles (UCLA) udelila Herbie Hancockovi a Wayne Shorterovi profesorské tituly. Dvaja skúsení hudobníci budú viesť študentov v Inštitúte jazzu Theloniousa Monka (Thelonious Monk Institute of Jazz Performance at UCLA), ktorý je súčasťou univerzity. 
 
Je to po prvý krát, čo obaja hudobníci súhlasili s vyučovaním vo väčšom rozsahu. Súčasný ročník študentov bude prvým, ktorý absolvuje hodiny pod pravidelným vedením Hanckocka a Shortera. Na Monkovom inštitúte jazzovej hry univerzity UCLA je dvojročný študijný program, ktorým každý rok prejde jedna menšia skupina hudobníkov, ktorí sú označovaní ako „Thelonious Monk Fellows.“ Tento rok je v triede sedem študentov, ktorých budú Herbie Hancock a Wayne Shorter vyučovať každý mesiac počas celého akademického roka. Všetci študenti Monkovho inštitútu získajú štipendium, ktoré zahrňuje školné a výdavky na živobytie. Študujú spoločne aj individuálne a majú plnú podporu v experimentovaní a prinášaní nových a vlastných pohľadov na jazz. Súčasný ročník bude prvým, ktorého študenti získajú od UCLA titul magister v jazzovej hre. 
 
Okrem toho, budú Hanckock a Shorter viesť prednášky otvorené ostatným študentom UCLA. Obaja už na jeseň minulého roku na univerzite prednášali niekoľko dní, jednu prednášku viedli spoločne a Wayne Shorter sa tiež zúčastnil verejného vystúpenia s absolventmi Monkovho inštitútu. Okrem Hancocka a Shortera budú na inštitúte prednášať tiež skladateľ Billy Childs a predošlí absolventi – Monk Fellows: Hal Crook, Jerry Bergonzi a Dick Oatts. V apríli tohto roku pôjdu Hancock a Shorter spoločne s Monk Fellows do istanbulu, kde odohrajú koncert na Medzinárodnom dni jazzu. 
 
Foto: myspace.com
-nat-
 

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...